додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Остерігайтесь папіломавірусної інфекції

Нею ризикують заразитися ті, хто часто змінює статевих партнерів.

Папіломавірус людини вражає епітелій шкіри і слизові (найбільш ураженою ділянкою є зона переходу багатошарового плоского епітелію у циліндричний). Особливість папіломавірусу (ВПЛ) полягає у тому, що він вражає тільки людей. Відомо близько 120 його видів, причому більше 40 видів вражають аногенітальну область.

Серед ВПЛ розрізняють два види: віруси "високого канцерогенного ризику" (вірус існує у клітині в інтросомальній формі, вбудовуючись в її геном) і віруси "низького канцерогенного ризику" (вірус існує у клітині в епісомальній формі - поза хромосомами клітини).

Перші при попаданні в організм істотно збільшують ризик виникнення раку шийки матки; до них відносяться наступні типи: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 82 (найбільш часто рак шийки матки або дисплазію шийки матки викликають перші два типи). Ними заражаються до 70% чоловіків і жінок у віці до 30 років, тобто люди, які ведуть активне статеве життя.

Віруси "низького канцерогенного ризику" рідко викликають ракові та передракові стани шийки матки, зате часто служать причиною появи генітальних бородавок (кондилом). Це типи 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73, 81.

Людина може бути заражена одночасно декількома типами вірусу. Зараження відбувається зазвичай після прямого контакту з ураженими органами, причому тільки від людини до людини. Дорослі можуть бути інфіковані статевим шляхом. Діти можуть заразитися папіломавірусом від хворої матері, новонароджені - під час пологів.

Діагностика папіломавірусної інфекції:
Клінічна симптоматика - візуальний огляд хворого на наявність гострокінцевих кондилом, бородавок;
Кольпоскопія (розширена) шийки матки і піхви;
Лабораторна діагностика базується на прямому виявленні антигену ВПЛ у матеріалі, взятому з вогнищ ураження та слизової цервікального каналу методом ПЛР, цитологічного дослідження цервікальних мазків.

Профілактика. Основним засобом профілактики, крім своєчасного лікування папіломавірусної інфекції, є застосування засобів бар'єрної контрацепції, перш за все презерватива.

Для профілактики раку шийки матки в осіб жіночої статі від 10 до 25 років, профілактики гострих і хронічних інфекцій ВПЛ, інтраепітеліальних цервікальних неоплазій (CIN), що викликаються онкогенними вірусами папіломи людини в осіб жіночої статі від 10 до 25 років застосовують вакцинацію двовалентною вакциною Cervarix проти штамів ВПЛ 16 і 18 або чотиривалентною вакциною Gardasil проти штамів ВПЛ 6, 11, 16 і 18.

Вакцинація є методом первинної профілактики і не відміняє необхідність проведення регулярних цитологічних обстежень (вторинна профілактика).

Олена Кравченко, професор БДМУ.
0 2 433
16-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...