додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

«Ріжуть» очі? Йдіть до лікаря!

Це може бути симптомом алергії або запалення

Різь у очах – часта проблема, яка зустрічається у людей, які працюють за комп’ютером. Що робити, щоб позбутися цього неприємного відчуття?

"Останні два дні відчуваю різь у очах, з’явилося почервоніння, сльозотеча. Зображення розпливається. Не знаю, як позбутися цих неприємних відчуттів. А робота моя пов’язана з комп’ютером" Галина Я., м. Чернівці

Наше довкілля – запорошене. Було б дивно, якби сторонні частинки час від часу не осідали на вологому і ніжному очному яблуці. А це викликає сильний дискомфорт. На щастя, у нас течуть сльози, рятуючи очі від висихання, змиваючи з них бруд і вбиваючи мікроби.
Якщо цієї вологи не вистачає, очі червоніють і страждають від різі. На жаль, сліз із віком дедалі менше, і це одна з причин частого подразнення очей. Втім, воно трапляється і у молоді. Причини можуть бути найрізноманітніші, у тому числі тривала робота за комп’ютером.
У будь-якому разі варто звернутися до лікаря-офтальмолога, який з’ясує причину дискомфорту і призначить необхідне лікування.

Коментар фахівця
"Відвідати офтальмолога – обов’язково!"
Марина КАРЛІЙЧУК, лікар-офтальмолог вищої категорії, кандидат медичних наук, доцент кафедри офтальмології ім. Б. Л. Радзіховського БДМУ, консультант-офтальмолог обласного медичного діагностичного центру:
– Подібні симптоми можуть бути як проявами алергічних або запальних процесів у передньому відділі ока (блефарит, кон’юнктивіт, кератит тощо), так і проявамии зорової втоми, синдрому "сухого" ока, зорового комп’ютерного синдрому.
Дуже часто світлобоязнь та різь в очах з’являються після тривалої роботи за комп’ютером, що зумовлено порушенням вироблення слізної плівки та надмірними зоровими навантаженнями. Загострена чутливість очей до світла може виникати при мігрені, розвитку катаракти, макулодистрофії, потраплянні в око стороннього тіла. Тимчасове підвищення світлочутливості очей може спостерігатись при прийманні деяких лікарських засобів.
Тобто різь в очах та світлобоязнь – це достатньо серйозні симптоми, які потребують з’ясування причини їх появи для визначення адекватного лікування.
Тому відвідування офтальмолога у випадку їх виникнення є обов’язковим. Не варто самостійно призначати собі будь-які очні краплі, особливо такі, що звужують судини ("Візин", "Віаль") та з вмістом кортикостероїдів ("Софрадекс", "Фармадекс", "Максідекс") без попередньої консультації офтальмолога.

Народна медицина
Доки збиратиметеся до лікаря, можете спробувати кілька методів народної медицини.
- Змочіть серветку в холодній воді і прикладайте її до заплющених очей, доки не відчуєте полегшення. Цей спосіб особливо ефективний, якщо очі почервоніли і сверблять. Холод звужує кровоносні судини, а вода допомагає забезпечити необхідне для очей зволоження.
- Змочіть у холодній воді і на 15 хвилин прикладіть до заплющених очей чайні пакетики. Сорт чаю неважливий – діє холодна волога, а не заварка.

Проста профілактика
- Висипайтеся. Недосипання загрожує сухістю і почервонінням очей через надмірне розширення кровоносних судин.
- Якщо очі сухі, їжте щодня банани. Вони багаті на калій, який врівноважує натрій, що відбирає у тканин воду.
- Додавайте до пластівців або соку столову ложку лляної олії. Це хороше джерело омега-3-жирних кислот. Наші сльози містять, крім води і солі, слиз і жир. Для створення повноцінної плівки на очному яблуці потрібні омега-3-жирні кислоти, на які багаті також горіхи і морська риба.
- Якщо очі часто "сохнуть", перевірте, чи не належить це до побічних ефектів ліків, які ви приймаєте. Насамперед зверніть увагу на антигістамінні і гіпотензивні засоби, антидепресанти і транквілізатори.
- Займаючись "порошними" справами, одягайте захисні окуляри-консерви.
- На сонці носіть темні окуляри, щоб захистити очі від ультрафіолету, а заодно і від висихання у вітряні дні.
- Наносячи на верхні повіки креми або мазі для шкіри, а також косметику, стежте, щоб вони не потрапляли в очі. Деякі з цих засобів викликають в них почервоніння і різь.
- Тримайтеся подалі від тютюнового диму. Якщо ви самі палите, то, ймовірно, знаєте, наскільки краще почуваються очі, коли хоча б на тиждень кидаєш палити.

Леся ТОКАРЮК

0 12 935
1-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги