додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Від цвіту – і нежить, і кашель

Якщо потерпаєте від алергії, зверніться до лікаря-алерголога

Комусь весна дарує сонце та тепло, а комусь – неприємний нежить та сльозотечу. Як врятуватися від весняної алергії?

– Причини виникнення сезонної алергії (полінозу) – алергічна реакція на пилок рослин, яка проявляється в період цвітіння рослин, – пояснює Наталя КАСПРУК, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ. – Свербіння в носі та інші симптоми полінозу найбільш виражені вранці – у період максимальної концентрації пилку в повітрі. У розпал сезону пилкування рослин у хворих можуть також проявлятися дратівливість, підвищена втомлюваність, відсутність апетиту, депресія, людина може навіть схуднути.
Після закінчення пилкування рослин симптоми полінозу, як правило, зникають. З’явившись вперше, симптоми повторюються щороку, тому дуже важливо навчитися з ними боротися.

Як попередити?
Правило 1. Підготуйтеся завчасно
– В ідеалі про свої проблеми потрібно згадати ще взимку і вчасно звернутися до лікаря-алерголога, – говорить Наталія Каспрук. – Існує метод, який дозволяє вилікувати сезонну алергію – специфічна імунотерапія (СІТ). Спочатку виявляють рослини, пилок яких провокує неприємні симптоми. Потім виготовлені з них алергени вводять в організм, починаючи з дуже малих доз, поступово збільшуючи їх, "привчають" імунну систему реагувати на пилок.
При цьому потрібно орієнтуватися на календар цвітіння рослин. Із березня по травень цвітуть дерева та кущі: береза, дуб, каштан, клен, горіх, тополя, вільха, ліщина. Із червня по липень – костриця, тимофіївка, тонконіг, пирій, пшениця, кукурудза, соняшник. Із середини літа по жовтень: полин, лобода, амброзія.
Ці терміни цвітіння можуть змінюватися, залежно від погоди. Приблизно за два-три тижні до початку "свого сезону" потрібно звернутися до лікаря, який призначить необхідні ліки – вони запобігають початку алергічної реакції.

Правило 2. Мій дім – моя фортеця
Дім потрібно зробити "чистою зоною". Надійний захист від рослинних алергенів – кондиціонер та інші очисні системи. Також не треба забувати про такі прості речі, як вологе прибирання (щодня), щільно зачинені вікна, душ після кожного перебування на вулиці та зміна одягу.

Правило 3. Від деяких звичок варто відмовитися
– Ранкові пробіжки в суху вітряну погоду, відпочинок на природі, робота на дачній ділянці, прогулянки в парку на деякий час треба відкласти, – радить лікар. – У період цвітіння краще не зловживати кавою, міцним чаєм, спиртними напоями. Також при алергії на пилок рослин може виникнути непереносимість деяких харчових продуктів (про це запитайте у свого лікаря). З цієї ж причини краще відмовитися від лікування фітопрепаратами.

Правило 4. На період цвітіння підберіть адекватні ліки
– Алергічні захворювання вилікувати аптечними засобами поки що не можливо, – говорить Наталія Каспрук. – Препарати – глюкокортикостероїди, антигістамінні, антилейкотриєнові тощо, хоча і дозволяють контролювати перебіг сезонної алергії, однак не можуть радикально впливати на формування та перебіг цих захворювань. Єдиний метод, що реально впливає на всі ланки алергії – СІТ (специфічна імунотерапія) алергенами.
Принцип СІТ полягає у введенні хворому алергенів, які спричинюють захворювання, починаючи з розведень, що не викликають клінічних проявів захворювання, з поступовим підвищенням доз і збільшенням інтервалу між введенням алергенів. Однак СІТ може здійснювати лише лікар-алерголог на підставі специфічного обстеження.

Харчі, які не можна вживати при полінозі на…

- пилок дерев:
горіхи (особливо фундук), яблука, черешня, вишня, персик, нектарин, слива, морква, петрушка, селера, помідори, ківі, картопля, березовий сік.

- злакові трави:
хлібобулочні вироби, хлібний квас, вироби з борошна, манна крупа, висівки, проростки злаків, панірувальні сухарі, морозиво, щербет, пудинги, налисники, геркулес та крупи (овес, пшениця, ячмінь тощо), кукурудза, ковбаси, замінювачі кави, солод, пиво, пшенична горілка, щавель.

- бур’яни:
диня, зернята соняшнику, соняшникова олія, халва, майонез, кавун, кабачки, баклажани, гірчиця, шпинат, буряк, абсент, вермут, латук, топінамбур, цикорій, цитрусові, мед.

- Грибки:
дріжджове тісто, квашена капуста, пиво, квас, сири, вина, лікери, цукор, фруктоза, сорбіт, ксиліт.

Леся ТОКАРЮК
0 2 049
24-04-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги