додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Сучасні вимоги по догляду за новонародженими

Поява маляти – радісна подія.

Однак молодим батькам належить багато чому навчитися, щоб піклуватися про нового члена сім’ї.
Всі немовлята плачуть. І це далеко не завжди сигнал про допомогу. Плач новонародженої дитини – це спосіб спілкуватися зі світом, адже він поки не вміє висловлювати свої почуття і бажання по-іншому. Так він може повідомляти вам, що голодний – при цьому крик буде вимогливий і тривалий. Якщо малюкові незручно в пелюшці або одязі, набридло лежати в одній позі – він почне хникати, а потім, якщо вчасно не відреагувати, і кричати. Дитині може бути жарко, або холодно, або некомфортно лежати в мокрому підгузку. Якщо ж не вдається заспокоїти малюка довгий час, варто показати дитину лікарю.
Вибір кімнати, її розміри визначаються матеріальними можливостями сім’ї. Однак є кілька порад, про які варто знати всім батькам. Кімната повинна провітрюватися. Температуру в ній слід підтримувати на рівні 22-24° С. Необхідно пам’ятати, що в зимовий час, коли топляться батареї або використовуються обігрівачі, зменшується природна вологість, що призводить до посилення утворення кірочок у носі дитини, чихання і покашлюванню. Тому в цей період рекомендується застосовувати зволожувачі повітря.
Ліжечко дитини не повинне перебувати на протязі, під прямими променями сонця, безпосередньо під вікном, але і не варто розташовувати його і в темному місці. Прохід до ліжечка повинен бути максимально вільним.
Правильний догляд за новонародженим, вимагає від мами навичок і знань. Щоб забезпечити правильний догляд за новонародженим, мама повинна щодня виконувати різні процедури, утримувати будинок в чистоті і т.д. До народження малюка потрібно подбати про його арсенал засобів гігієни.
Ось, що Вам буде потрібно: засіб для обробки пупкової ранки
(3% перекис водню або фукорцин); стерилізоване вазелінове або соняшникова олія; засіб від попрілостей (звичайно являє собою крем, який краще завжди тримати в холодильнику на всяк випадок для оперативного надання допомоги); череда, листя волоського горіха, ромашка – ці травички потрібні для купання малюка; стерильна вата; дитяче мило; вологі серветки для шкіри; розчин фурацеліна аптечного приготування; термометр для виміру температури повітря; термометр для виміру температури води; ванночка для купання дитини; ножиці із закругленими кінцями.
Процедури догляду за новонародженими поділяються на щоденні та щотижневі. Ось декілька порад молодим мамам по догляду за новонародженою дитиною.



Щоденний догляд за новонародженим.
1. Вмивання. Новонародженого можна вмивати тільки теплою кип’яченою водою. Мама може вмити малюка рукою, а можна використовувати ватні кульки. Не забудьте протирати вушні раковини.
2. Обробка очей. Ватні кульки змочіть кип’яченою водою. Промивати оченята потрібно від зовнішнього кута ока до внутрішнього. Якщо Ви помітили, що одне око засмічується більше, ніж друге, то обробіть його або теплою заваркою (але стежте, щоб на ватяній кульці не було чаїнок), або розчином фурацеліна (1:5000). Для обробки кожного ока використовуйте окрему ватну кульку.
3. Обробка складок. Шкірні складки дитини швидко засмічуються ворсом від одягу, тому щоранку потрібно прочищати кожну з них ватяною кулькою, змоченою стерилізованим рослинним або вазеліновим маслом. Під час руху шкірні покриви складочок труться один об одного, що іноді може призводити до виникнення натертостей і почервонінь. Масло захищає ніжну шкіру малюка, запобігаючи появі цих неприємностей. Влітку складочки дітей старше 1 місяця слід обробляти дитячою присипкою, що запобігає виникненню попрілостей.
4. Догляд за пупковою ранкою. Пуповинний залишок або ранку необхідно підтримувати завжди сухими та чистими, не накривати пуповинний залишок підгузками, не застосовувати без показань (інфекція) антисептики та антибактеріальні препарати, ретельно стежити за ймовірними ознаками інфекції. Якщо ж навколо пупкової ранки з’явилися почервоніння, густуватий і рясні виділення, необхідно терміново звернутися до лікаря.
5. Підмивання дитини. Підмивати потрібно проточною водою, ні в якому разі не в тазі або у ванні, тому що це збільшує ризик забруднення сечостатевих шляхів. Перш ніж підмити дитину перевірте температуру води. Вода повинна бути теплою (37-38 градусів). Спочатку підставляйте під струмінь води свою руку, а потім вже починайте підмивання. Після підмивання, дитину необхідно покласти на пеленальний столик, промокнути шкіру насухо і нанести на неї стерилізоване масло або дитячий крем. Всі ці процедури потрібно виконувати вранці, дотримуючись послідовності.
6. Купання новонародженої дитини. Температура повітря в кімнаті для купання повинна бути не менш +20-24° С, а води – +37° С. Купати дитину найкраще ввечері, перед черговим по режиму годуванням, щоб виробляти у нього рефлекс на розділення дня і ночі. Попередньо перед купанням необхідно підготувати речі для дитини, щоб після процедури швидко одягти його, не допустивши переохолодження. Речі повинні бути теплими. Купати дитину краще з помічником.
Малюка необхідно обережно і поступово опустити у воду, попередньо вимірявши температуру води. Після того як роздягли малюка, загорніть його в байкову пелюшку. Однією рукою притримуйте новонародженого під спинку (так, щоб голова лежала в мами або батька на передпліччі). Під час купання обов’язково розмовляйте із дитиною – це допоможе маляті заспокоїтися та почуватися в безпеці. Миють немовлят за принципом "зверху вниз". Голова миється в напрямку від чола до потилиці. Область промежини у дівчаток миється від статевих губ до заднього проходу. У хлопчиків спочатку обмиваються статеві органи, а потім – область заднього проходу. Завершується купання ополіскуванням дитини чистою теплою водою. Не слід купати немовля одразу після того, як він поїв – купання після їжі може викликати зригування.
Поки не зажила пупкова ранка, необхідно проводити мінімальну дезинфекцію води. Традиційно для цієї мети використовується лікарські трави: відвари ромашки, череди або чистотілу. 2-3 столові ложки сухої трави необхідно залити окропом і дати настоятися. Остудити й влити у воду для купання. Відвари цих трав мають протизапальний і заспокійливий ефект. Майте на увазі, що трави можуть викликати сухість шкіри, тому не захоплюйтеся – як тільки відпаде скориночка на пупку, у воду для купання взагалі не потрібно нічого додавати.
Після купання промокніть шкіру новонародженого малюка рушником. Якщо пупкова рана ще не зажила, її слід обробити 3% перекисом водню. Шкіру дитини слід змастити дитячою олійкою, на сіднички нанеси крем або мазь, що вберігає від попрілостей. Одягніть дитину. На цьому гігієнічні процедури можна вважати завершеними! Тепер малюка чекає мамине молочко та спокійний солодкий сон.
Щотижня Вам потрібно проводити наступні процедури гігієни для новонароджених.
1. Чищення носових ходів. Цю процедуру потрібно виконувати ватяними джгутиками. Змочіть ватний джгутик в стерильній рослинній олії, введіть у носовий хід на глибину 1 см і обертальними рухами очистіть зсередини назовні.
Не слід використовувати для цієї процедури тверді предмети, наприклад, вушні палички або сірники, тому що можна травмувати слизову оболонку носа. Процедуру потрібно проводити швидко, причому кожний носовий прохід чистити новим джгутиком. Цю процедуру не слід проводити довго і часто.
2. Чищення слухових проходів. Слухові проходи слід очищати за допомогою сухих ватних джгутиків обертальними рухами. Ні в якому разі не слід використовувати при цій процедурі ватяні палички, так як виникає ризик завдати дитині травму. Також вони сприяють виникненню сірчаних пробок.
3. Обрізання нігтів. Для цієї процедури використовуйте ножиці із закругленими кінцями. Підстригання нігтів слід проводити тільки після 1 місяця життя дитини. Не слід зістригати нігтики "під корінь", так як можна випадково зробити дитині рану. Найкраще підстригати нігтики крихітці під час сну, коли його ручки розслаблені. Якщо ж Ви вирішили провести цю процедуру під час неспання, то необхідно вдатися до допомоги близької людини. Один – тримає ручку дитини, другий підстригає нігті.
Насьогодні існує велика кількість засобів по догляду за немовлям, які дозволяють створити навколо нього атмосферу краси і ніжності, зробити шкіру малюка бархатистою і гладкою і добре пахнучою. Останнє, з медичної точки зору, викликає обгрунтовані занепокоєння, так як пахучі ароматизатори, що містяться в косметичних засобах для дитини, можуть стати причиною алергологічних і дерматологічних проблем.
Для того щоб цього не сталося з вашим малюком, необхідно дотримуватися кількох простих правил:
 перед використанням засобу треба уважно прочитати його склад і оцінити, чи немає у когось з членів сім’ї алергічної реакції на будь-який компонент. Якщо така є, то від засобу необхідно відмовитися і ні в якому разі не застосовувати.
 кожен новий засіб мама дитини повинна спочатку спробувати на собі і оцінити всі передбачувані ефекти – наскільки збереглася вологість, чи немає відчуття поганого поглинання, чи не з’явилося подразнення на шкірі.
 після того, як препарат випробуваний на мамі, можна нанести засіб на невелику ділянку шкіри малюка і оцінити його реакцію.
 якщо реакції немає, то тільки після цього можна використовувати даний продукт для обробки великих ділянок шкіри дитини.
Дуже важливо створити всі необхідні умови для новонародженого, адже від цього залежить здоров’я вашого малюка. Утримуйте житло в чистоті, відділить його від пилу, диму, шкідливих випарів. Особливу увагу приділяйте кімнаті, в якій більше часу буде знаходиться новонароджений. Здоров’я Вам і Вашому маляті!


БУРЯК Олександр Григорович, доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ
0 35 850
15-04-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги