додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Кишковий ієрсиніоз

Ієрсиніоз (кишковий ієрсиніоз) – гостре інфекційне захворювання.

Воно викликається Yersinia enterocolitica та характеризується переважним ураженням шлунково-кишкового тракту з тенденцією до генералізованого ураження різних органів і систем.
Ієрсиніоз широко розповсюджений у багатьох країнах, в різних кліматичних зонах. Причиною захворювання є поліморфні грамнегативні палички сімейства Enterobacteriaceae - Yersinia enterocolitica (кишковий ієрсиніоз) і Yersinia pseudotuberculosis (псевдотуберкульоз).
Для ієрсиніозів характерний сезонний підйом захворюваності: у листопаді відзначається пік зараження Y. Enterocolitica (кишковий ієрсиніоз), у березні-травні - інфікування Y. Pseudotuberculosis (псевдотуберкульоз). У деяких регіонах спостерігається два сезонних підйоми захворюваності - восени і навесні.
Ієрсініоз зустрічається переважно у вигляді спорадичних випадків, але можуть відзначатися і епідемічні спалахи. Ієрсиніозом хворіють в будь-якому віці, але найчастіше маленькі діти у віці до 3 років; чоловіки схильні до нього дещо більше, ніж жінки.
Збудник стійкий в зовнішньому середовищі, більше того, він може розмножуватися навіть у холодильнику. До 2 місяців може зберігатися на свіжих овочах і фруктах. Згубна для нього висока температура.
Основний шлях передачі хвороби – аліментарний (через продукти). Спостерігається також водний шлях передачі.
Основний резервуар збудника - дрібні гризуни, свині та інші домашні та дикі тварини. Вони обсіменяють грунт, воду, продукти.
Інкубаційний період від 15 годин до 4-5 діб (частіше 1-2 дні). У більшості хворих захворювання починається гостро з підвищення температури, появи болю у животі, діареї, нерідко з домішками крові і слизу. Характерні загальна слабкість, біль в м’язах і суглобах. Хворі скаржаться на безсоння. У багатьох хворих – напади різкого болю у животі без чіткої локалізації, рідше – у ділянці пупка, у правій здухвинній ділянці. Часто нудота, блювання, поява рідкого стільця 3-5 разів на добу, у деяких хворих можливо до 15 разів і більше. У перші 3-4 дні хвороби можлива поява різноманітного висипу. Характерне збільшення периферійних лімфатичних вузлів. У перебігу хвороби можуть з'являтися нові симптоми, що вказують на ураження різних органів.
Ускладнення виникають частіше на 2-3-му тижні. До них відносяться алергічна екзантема (кропив'янка, вузлувата еритема), набряк Квінке, артрит (переважно великих суглобів), міокардит, уретрит, кон'юнктивіт, апендицит.
Профілактика ієрсиніозу. Благоустрій населених пунктів, недопущення заселення господарств мишовидними гризунами, у разі необхідності проводити заходи боротьби з ними. У підвалах та коморах зберігати харчові продукти, а також овочі на полицях у закритій тарі в першу чергу, овочів та харчових продуктів, які не підлягають при приготуванні страв, термічній обробці. Суворе дотримання санітарних правил як на особистих кухнях, так і на підприємствах громадського харчування. Відповідність технологій приготування і термінів зберігання харчових продуктів, особливо свіжих овочів і фруктів. Дотримання правил загальної та особистої гігієни.
За останні роки на території Чернівецької області офіційно реєструвались поодинокі випадки захворюваності на ієрсиніоз серед людей. Проте, мікробілогічний моніторинг на підставі динамічної оцінки інфікованості ієрсиніями об’єктів зовнішнього середовища (змиви з овочів та фруктів тривалого зберігання) і вивчення біоекологічних характеристик циркулюючих ієрсиній (мишовидні гризуни) вказує на циркуляцію збудника на території Чернівецької області. Результати лабораторних дослідження мишовидних гризунів, відловлених на території Чернівецької області, вказують на інфікованість збудником ієрсиніозу кожного 10-15 екземпляра.
З початку поточного року лабораторією особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів Державної установи "Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" при здійсненні моніторингу за циркуляцією збудників ієрсиніозів шляхом дослідження змивів з овочів та фруктів, виявлено наявність збудника (Y. Еnterocolitica) в змивах з капусти та цибулі.
Змиви були відібрані 16 лютого 2015 року на ринку м.Вижниця помічником епідеміолога Вижницького міжрайонного відділу лабораторних досліджень Державної установи "Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України", виявлена наявність Yersinia еnterocolitica в змивах з капусти (№ 5; 19) та цибулі (№ 9).
При дослідженні мишовидних гризунів на носійство ієрсиніозів (Pstbc; к.і.03; к.і.09), доставлених Вижницьким міжрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ "Чернівецький ОЛЦДСЕСУ" за лютий 2015 року, було виявлено два позитивних екземпляра мишовидних гризунів з приватного сектору з кишковим ієрсиніозом 03 (1:10), з кишковим ієрсиніозом 03 (1:20), а саме: Вижницький район, м.Вижниця, власне господарство.
Всього позитивні результати дослідження мишовидних гризунів на ієрсиніоз за 2 місяці 2015 року складають 2,9% проти 2,1 % за 2 місяці 2014 року.
Виявлення, діагностика та лікування іеєрсиніозов, безперечно, є серйозною проблемою, насамперед, для лікарів-інфекціоністів, епідеміологів, мікробіологів.
Однак, поліморфізм клінічної симптоматики, неспецифічність, нерідко стерта картина початкових проявів, подібність клініки з іншими захворюваннями кишківника (запальної, інфекційної, пухлинної природи), залучення в патологічний процес багатьох органів і систем, переважна спорадичність виникнення хвороби, можливість хронізації призводять до того, що, будучи спочатку інфекційними, ієрсиніоз залишається нерозпізнаним, ховаючись під маскою різних захворювань органів травлення, опорно-рухового апарату, сполучної тканини, нервової системи, шкіри та ін.
Проблема діагностики та лікування затяжних і особливо хронічних форм ієрсиніозів не може бути вирішена силами одних інфекціоністів; активну участь в її подоланні повинні приймати гастроентерологи, терапевти, ревматологи, хірурги.

Олександра Томашовська, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій "Чернівецького обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України"
0 3 695
14-04-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги