додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

На Великдень не зловживайте ковбасами

Святкову трапезу краще починати з яйця

Виходити з посту потрібно правильно. Смачні ковбаси, яйця, паска можуть спровокувати важкі недуги. Отож як святкувати, щоб потім не хворіти?

Із чого потрібно розпочинати великодню трапезу, що пити, а від чого взагалі варто відмовитися, нам розповіли лікарі.

Великодній стіл
Незважаючи на те, що яйця – легкий для перетравлення тваринний білок, не варто на них налягати. У Великдень краще обмежитися одним яйцем – цього цілком достатньо, щоб повернути в раціон тваринну їжу, не сильно навантажуючи шлунок. Хворим на холецистит краще взагалі відмовитися від здоби. Без побоювання можна з’їсти невелику кількість сирної паски. Від спиртного краще повністю відмовитися.

М’ясо і риба
Білковий раціон варто розширювати поступово. В ідеалі починати їсти м’ясо краще на третій-четвертий день після закінчення посту. Слідом за яйцями на вашому столі можуть з’явитися нежирні дієтичні продукти: відварна курятина або яловичина (смаженого уникайте). Підійдуть і парові котлети. Любителям риби спочатку варто споживати страви з тріски або судака. Не забудьте про спеції і пряну зелень (петрушку, кріп, цибулю) – вони допоможуть перетравити важку білкову їжу.

Овочі та фрукти
Після закінчення посту не варто відмовлятися від корисних фруктів, овочів та крупів. Особливо це актуально для тих, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту.

Кисломолочні продукти
Сир, йогурти, кефір допоможуть підготувати організм до звичної їжі. Випивайте на ніч склянку кефіру – це корисно для кишечнику.

Cоуси
З’являється пристрасне бажання нарешті залити овочі великою порцією майонезу. Але не варто поспішати. Хоча б протягом тижня після посту продовжуйте заправляти салати рослинною олією і утримайтеся від оцту та майонезу.

Напої
Під час виходу з посту один із найважливіших моментів – це рясне пиття. Вживайте якомога більше соків, компотів та вітамінних морсів. Щоб стимулювати травлення (особливо перед вживанням білкової страви), можна випити келих червоного вина.

Варто відмовитися!
Щоб не підірвати підвищеним навантаженням шлунково-кишковий тракт, у перші дні після Пасхи уникайте таких продуктів:
- чіпси, солоні горішки, печиво;
- смажене, солоне і мариноване;
- вермішель і картопля швидкого приготування, бульйонні кубики;
- цукерки, згущене молоко, борошняні солодощі;
- кава, газовані напої;
- гриби (у великій кількості).

Важливо!
Харчуйтеся дрібно
Не переїдайте. Споживайте їжу маленькими порціями кожні дві-три години. Це допоможе рівномірно розподілити навантаження на шлунково-кишковий тракт, а значить, уникнути тяжкості і нетравлення.

Коментар лікаря
"Починайте з молочних продуктів"
Олександр ФЕДІВ, завідувач кафедри внутрішньої медицини БДМУ:
– За святковим столом не можна багато їсти, а тим більше вживати спиртні напої. Вихід з посту краще починати з молочних продуктів: йогурту, нежирного сиру. Небажано їсти більше одного яйця на день, вводити м’ясо і рибу варто поступово. Починайте з нежирної риби – 150-200 грамів на день. І тільки через тиждень в раціон можна додавати білок тваринного походження. Таким чином вдасться адаптувати організм до переходу на звичайний раціон харчування, а також уникнути набирання ваги. За час посту люди зазвичай худнуть, а якщо неправильно виходити з нього, то можна не тільки повернутися до попередньої ваги, а й набрати додаткові кілограми.

Леся ТОКАРЮК
0 966
12-04-2015, 10:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги