додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Роль дієти у лікуванні аутизму

Мета цього дня — привернути увагу до людей, які живуть з цим діагнозом, показати світ їхніми очима. В Україні на 10 тисяч дітей сьогодні припадає від 4 до 26 діагностованих аутистів. В столиці їх офіційно — біля 300, всього в країні — півтори тисячі. Приріст захворюваності за останні 10 років збільшився втричі. Серед хлопчиків захворювання зустрічається в 3-4 рази частіше, ніж серед дівчаток, тому в день поширення інформації про аутизм по всьому світу запалюють сині вогні.
Аутизм - порушення психічного розвитку, що характеризується розладами мови і моторики, стереотипності діяльності та поведінки, що приводять до порушень соціальної взаємодії.
Причини виникнення цього розладу досконало не вивчені. Одним з видів таких розладів є аутизм, пов'язаний з генетичними відхиленнями. Проте навіть якщо захворювання обумовлено спадковими чинниками, через ген передається лише схильність до аутизму, а сам розвиток захворювання, очевидно, відбувається через інші чинники, зокрема:
1) порушення харчування і обміну речовин (звідси метод корекції безглютеновими і безказеїновими дієтами);
2) перенасичення організму важкими металами, т.з. нейротоксинами, сюди ж деякі фахівці відносять причину успіхів медицини в винайденні вакцин з консервантами, які містять ртутні сполуки, а також деякі ліки, які вживаються при загрозі переривання вагітності (звідси — методи корекції "хелірування", детоксикація) ;
3)інтоксикації через нейроінфекції або глистяні інвазії;
4) неправильний обмін серотоніну і інших ферментів, електролітів і ін. біохімічні чинники (звідси – медикаментозний метод, включаючи БАДи, амінокислоти, ферменти);
5) анатомічні або функціональні порушення мозкової діяльності;
6) наслідки бурхливого розвитку цивілізації: стреси, нервозність;
7) порушення кісткового і загального моторного розвитку (звідси —нейрокінезіотерапія, краніосакральна терапія);
8) психологічні особливості сучасних людей (інфантилізація батьків веде до так званого психогенного аутизму).
Найважчий випадок з "внутрішніми" передумовами аутизму — це генетичні порушення, які практично не піддаються корекції.
Виявити дитину-аутиста у дуже ранньому віці доволі складно. Однак, пильно спостерігаючи за дитиною можна помітити симптоми, які повинні насторожити :
1)дитина не відгукується, коли її кличуть по імені;
2) не може пояснити, чого вона хоче;
3) відчувається затримка темпів мовного розвитку;
4) не слідує ніяким вказівкам дорослих;
5) періодично з'являються порушення слуху;
6) не розуміє, як грати з тією чи іншою іграшкою;
7) погано встановлює візуальний контакт;
8) не посміхається іншим;
9) не лепече і не гулить у віці 12 місяців;
10) не виконує вказівних жестів, не махає рукою, не робить хапальних чи інших рухів у віці 12 місяців;
11) спостерігається втрата мовних чи соціальних навичок у будь-якому віці.
Виявити аутизм у старшому віці легше, бо на перший план виходить соціалізація. У приблизно 80 % хворих на аутизм проявляються значні проблеми в навчанні. Серед людей з розумовою відсталістю аутизм теж широко розповсюджений: при цьому повний варіант захворювання має місце в 17 %, а в людей з IQ менше 50 його частота сягає 27 %, що й вказує на центральне значення аутизму в психіатрії розумової відсталості, дослідження якої часто пояснює наявні порушення. Серед дітей з розладами аутичного спектру є також обдаровані в тій чи іншій сфері діяльності поряд з тим, що діяльність, яка не збігається з цим колом інтересів, ігнорується. Серед найвідоміших аутистів В.А. Моцарт, Білл Гейтс, Марія Кюрі, Вінсен Ван Гог, Томас Джефферсон, Альберт Ейнштейн та інші.
На сьогоднішній момент існує безліч досліджень, які підтверджують, що аутизм не так психічне захворювання, скільки захворювання на основі порушення обміну речовин (в організмі хворого не повністю розкладаються і засвоюються білки, які містяться в молоці - казеїн, і в жита, пшениці, ячмені та вівсі - глютен). Дослідники Англії, Норвегії та Університету у Флориді виявили високий відсоток пептидів (продукт при розщепленні протеїну) з опіатною активністю в сечі дітей з аутизмом.
Два основних білки, які можуть створити такі проблеми: молочний білок - казеїн і білок, що міститься в пшеничних зернах, вівсянці, ячмені, житі - глютен. Ряд спостережень показав користь безглютенової і безказеїнової дієти. У багатьох дітей після вилучення молочних та пшеничних продуктів з раціону протягом трьох місяців виявляли покращення стану. Одним з показників ефективності такої дієти є зміна погляду, поява товариськості і розвиток мови. Аналізи сечі показували, що глютен з організму виводиться приблизно близько восьми місяців, а казеїн - за три дні.
До продуктів, які не містять казеїн і глютен відносять:
1) овочі (броколі, цвітна капуста, стручкова квасоля, баклажани, кабачки, моркву, ріпчасту цибулю і цибулю-порей, буряк, огірки, салат, гарбуз та інше).
2) м’ясо (курка, свинина, яловичина, м'ясо кролика, індички);
3) риба (скумбрія, сардина, кілька, оселедець);
4) фрукти (виноград, банани, сливи, груші, ананас, абрикос);
5) компоти або пюре зі свіжих фруктів, ягід, відвари з сухофруктів;
6) домашня випічка з борошна рису, каштана, гречки, гороху, крохмалю;
7) оливкова, соняшникова олія, масло виноградних кісточок, гарбузових кісточок або волоського горіха;
8) пальмовий або рослинний маргарин;
9) перепелині яйця або курячі яйця у випічці;
10) мед;
11) ізюм, чорнослив, курага, сухофрукти;
12) трави і зелень (кінза, мелений коріандр, цибуля, часник, петрушка, кріп, базилік);
13) кокосове, рисове і мигдальне молоко;
14) галети і хлібні вироби без глютену;
15) домашні оладки, млинці та вафлі;
16) їстівні каштани;
17) рисовий, яблучний і винний оцет;
18) соуси, до складу яких входять наповнювачі та оцет з безглютенових культур;
19) очищена вода або мінералізована вода;
20) натуральні соки з ананаса, абрикоса, родзинок, моркви, апельсина.
При аутизмі рекомендовано обмежувати їжу, яка містить:
1) глютен (пшеницю, ячмінь, ячну і перлову крупу, жито, овес, готові злакові сніданки, хлібобулочні вироби, солодку випічку, шоколадки і цукерки заводського виробництва, солод, ковбасні вироби і готові м'ясні фарші, консервовані овочі та фрукти промислового походження , кетчупи, соуси, оцет, чай, кава з добавками і какао-суміші швидкого приготування, алкогольні напої на основі злакових культур);
2) казеїн (молоко тварин, маргарин, сир, сир, йогурти, молочні десерти, морозиво).
Також, не слід вживати продукти з вмістом сої (лецитин, тофу та інше), соди, фосфатів, консервантів, цукру і штучних замінників цукру.
На долю батьків випадає найбільш відповідальна роль щодо підготовки дитини-аутиста до життя. Ефективність описаних методів корекції можлива тільки при їх систематичному використанні в умовах домашньої обстановки, при терплячому і уважному ставленні до хворого на аутизм. Успіх соціальної адаптації аутичної дитини, що займається в корекційній групі або іншій спеціальній установі або вдома, тісно пов'язаний з можливістю координації дій батьків, лікаря, психолога і педагога.

Підготували: асистент кафедри гігієни та екології Іфтода О.М. та член СНТ кафедри студент ІІІ курсу 11 групи медичного факультету №1 Максимишин В.Б.
0 3 339
3-04-2015, 14:46

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги