|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїВідкладіть дієти на інший час і насолоджуйтеся смачними стравами. Навесні наша імунна система, як ніколи, потребує допомоги. Починати загартовування вже пізно, доведеться зачекати до літа, але є й інші способи підтримати свій імунітет в боротьбі з застудами та вірусами. – Найкраще, що можна зробити навесні – це переглянути своє харчування і включити в нього побільше продуктів, які підвищують імунітет, – радить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Не варто думати, що для сильного імунітету необхідні тільки овочі і фрукти, все трохи складніше. Найкращі друзі імунітету – це вода і кисломолочні продукти. Саме вони нормалізують травлення і мікрофлору кишечнику – основу сильного імунітету. Отож перший крок – це щодня випивати 1,5-2 літра води і склянку кефіру або йогурту. Сильний імунітет неможливий без достатньої кількості жирів, білків, вітамінів і мікроелементів. Відкладіть дієти на більш відповідний час: нестача поживних речовин не менш небезпечний для здоров’я, ніж переїдання. Страви для імунітету Часник, черемша Потужні антибіотики, які здатні пригнічувати багато вірусів і бактерії. Стимулюють імунну систему завдяки збільшенню кількості білих кров’яних тілець. У часнику міститься селен, необхідний організму для виробництва ферментів. Найбільш ефективні у свіжому вигляді. Єдиний недолік – стійкий запах. Соус "Песто" Інгредієнти: 1 пучок базиліку, 2-3 зубчики часнику, 0,5 ч. л. крупної солі, 2 ст. л. кедрових горіхів, 2-3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. пармезану або іншого твердого сиру. Обірвіть листочки базиліку, очистіть часник, складіть все в блендер і перемоліть до однорідності. За необхідності додайте ще олії або солі. Капуста Всі різновиди капусти мають антиракові властивості. Завдяки високому вмісту клітковини вони стимулюють травлення, підвищуючи здатність організму боротися з чужорідними бактеріями і вірусами. Броколі до того ж посилює імунну функцію організму і прискорює загоєння ран завдяки хлорофілу. Для збереження корисних властивостей дуже важливо не готувати капусту довго – 10-15 хв. для білокачанної капусти і 1-2 хв. для броколі. Тушкована капуста з телятиною Інгредієнти: 300 г телятини, 500 г білокачанної капусти, 200 г броколі (можна без броколі), 1 цибулина, морквина, сіль, перець, зелень за смаком. М’ясо наріжте маленькими шматочками, цибулю і моркву дрібно наріжте, капусту нашаткуйте, броколі розберіть на суцвіття. Розжарте рослинну олію в сковорідці, обсмажте м’ясо на сильному вогні по 1-2 хвилини з кожного боку, посоліть. Додайте цибулю, моркву і білокачанну капусту, перемішайте, посоліть, поперчіть і готуйте на слабкому вогні ще 15 хвилин. У цей час у невеликій каструльці закип’ятіть трохи води, всипте суцвіття броколі і варіть хвилину. Злийте воду, перекладіть броколі в основну страву, посипте свіжою зеленню, перемішайте. Подавайте тушковану капусту зі свіжими овочами. Горіхи Чудове джерело амінокислот і жиророзчинних вітамінів, без яких неможливе нормальне функціонування імунної системи. Вітамін Е, що міститься в багатьох горіхах, запобігає інфекції верхніх дихальних шляхів. Кулінарна обробка майже не впливає на користь горіхів, навпаки – обсмажені горіхи краще засвоюються. Щоб перетворити горіхи в справжній суперпродукт, можна їх замочити на добу, а потім трохи проростити. Мазурка Інгредієнти: 2 яйця, 2 ст. л. цукру, 1 скл горіхів (волоських, мигдалю, фундука), 1 скл сухофруктів (родзинки, чорнослив, курага, фініки), 0,5 ч. л. лимонного соку, 0,25 ч. л. соди, 1 скл пшеничного або вівсяного борошна. Сухофрукти заздалегідь замочіть в гарячій воді, видаліть кісточки, обсушіть і дрібно наріжте. Горіхи потовчіть в ступці або подрібніть в блендері до стану великої крихти. Збийте яйця з цукром, всипте горіхи і сухофрукти, влийте лимонний сік, поверх просійте борошно з содою і ретельно перемішайте. Вилийте тісто у форму, застелену папером для випічки і змащену олією, і поставте в духовку, розігріту до 180 ºС. Через 30 хв. зменшіть температуру до 150 ºС і залиште пиріг в духовці ще на 10-15 хв. Чай і мед Зелений чай має антисептичні властивості і зупиняє запальні процеси. Мед – один із найкорисніших дарів природи. Він має сильні бактерицидні властивості: пригнічує активність і повністю знищує чужорідні мікроорганізми, зберігаючи корисних представників мікрофлори. Жирні кислоти меду необхідні для вироблення ферментів, що зміцнюють імунну систему людини. Вітаміни і мікроелементи меду легко засвоюються. Із чаєм і медом легко поєднувати трави та спеції, кожна з яких має корисні властивості. Проти такого потужного напою не встоїть жодна застуда! Імбирний чай з медом Інгредієнти: 2-3 см свіжого кореня імбиру, 1 ч. л. зеленого чаю, 0,5 палички кориці, 1 зірочка бадьяну, 1 жменя шипшини, 2-3 дольки лимона, 1-2 ст. л. меду. Імбир почистіть, наріжте тонкими пластинами. Шипшину, корицю і бадьян зітріть або подрібніть в кавомолці. Засипте все в каструльку, залийте 1 л холодної води, доведіть до кипіння і потім на слабкому вогні 2-3 хв. Зніміть з вогню, додайте чай і лимон, перемішайте, накрийте покришкою. Через хвилину, коли чай трохи охолоне, додайте мед і відразу ж розливайте у чашки через дрібне сито. Пийте гарячим. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |