додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Імунітет зміцнюють капуста та горіхи

Відкладіть дієти на інший час і насолоджуйтеся смачними стравами.
Навесні наша імунна система, як ніколи, потребує допомоги. Починати загартовування вже пізно, доведеться зачекати до літа, але є й інші способи підтримати свій імунітет в боротьбі з застудами та вірусами.

– Найкраще, що можна зробити навесні – це переглянути своє харчування і включити в нього побільше продуктів, які підвищують імунітет, – радить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Не варто думати, що для сильного імунітету необхідні тільки овочі і фрукти, все трохи складніше. Найкращі друзі імунітету – це вода і кисломолочні продукти. Саме вони нормалізують травлення і мікрофлору кишечнику – основу сильного імунітету.
Отож перший крок – це щодня випивати 1,5-2 літра води і склянку кефіру або йогурту. Сильний імунітет неможливий без достатньої кількості жирів, білків, вітамінів і мікроелементів. Відкладіть дієти на більш відповідний час: нестача поживних речовин не менш небезпечний для здоров’я, ніж переїдання.

Страви для імунітету
Часник, черемша
Потужні антибіотики, які здатні пригнічувати багато вірусів і бактерії. Стимулюють імунну систему завдяки збільшенню кількості білих кров’яних тілець. У часнику міститься селен, необхідний організму для виробництва ферментів. Найбільш ефективні у свіжому вигляді. Єдиний недолік – стійкий запах.

Соус "Песто"
Інгредієнти: 1 пучок базиліку, 2-3 зубчики часнику, 0,5 ч. л. крупної солі, 2 ст. л. кедрових горіхів, 2-3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. пармезану або іншого твердого сиру.
Обірвіть листочки базиліку, очистіть часник, складіть все в блендер і перемоліть до однорідності. За необхідності додайте ще олії або солі.

Капуста
Всі різновиди капусти мають антиракові властивості. Завдяки високому вмісту клітковини вони стимулюють травлення, підвищуючи здатність організму боротися з чужорідними бактеріями і вірусами. Броколі до того ж посилює імунну функцію організму і прискорює загоєння ран завдяки хлорофілу. Для збереження корисних властивостей дуже важливо не готувати капусту довго – 10-15 хв. для білокачанної капусти і 1-2 хв. для броколі.

Тушкована капуста з телятиною
Інгредієнти: 300 г телятини, 500 г білокачанної капусти, 200 г броколі (можна без броколі), 1 цибулина, морквина, сіль, перець, зелень за смаком.
М’ясо наріжте маленькими шматочками, цибулю і моркву дрібно наріжте, капусту нашаткуйте, броколі розберіть на суцвіття. Розжарте рослинну олію в сковорідці, обсмажте м’ясо на сильному вогні по 1-2 хвилини з кожного боку, посоліть. Додайте цибулю, моркву і білокачанну капусту, перемішайте, посоліть, поперчіть і готуйте на слабкому вогні ще 15 хвилин. У цей час у невеликій каструльці закип’ятіть трохи води, всипте суцвіття броколі і варіть хвилину. Злийте воду, перекладіть броколі в основну страву, посипте свіжою зеленню, перемішайте. Подавайте тушковану капусту зі свіжими овочами.

Горіхи
Чудове джерело амінокислот і жиророзчинних вітамінів, без яких неможливе нормальне функціонування імунної системи. Вітамін Е, що міститься в багатьох горіхах, запобігає інфекції верхніх дихальних шляхів. Кулінарна обробка майже не впливає на користь горіхів, навпаки – обсмажені горіхи краще засвоюються. Щоб перетворити горіхи в справжній суперпродукт, можна їх замочити на добу, а потім трохи проростити.

Мазурка
Інгредієнти: 2 яйця, 2 ст. л. цукру, 1 скл горіхів (волоських, мигдалю, фундука), 1 скл сухофруктів (родзинки, чорнослив, курага, фініки), 0,5 ч. л. лимонного соку, 0,25 ч. л. соди, 1 скл пшеничного або вівсяного борошна.

Сухофрукти заздалегідь замочіть в гарячій воді, видаліть кісточки, обсушіть і дрібно наріжте. Горіхи потовчіть в ступці або подрібніть в блендері до стану великої крихти. Збийте яйця з цукром, всипте горіхи і сухофрукти, влийте лимонний сік, поверх просійте борошно з содою і ретельно перемішайте. Вилийте тісто у форму, застелену папером для випічки і змащену олією, і поставте в духовку, розігріту до 180 ºС.
Через 30 хв. зменшіть температуру до 150 ºС і залиште пиріг в духовці ще на 10-15 хв.

Чай і мед
Зелений чай має антисептичні властивості і зупиняє запальні процеси. Мед – один із найкорисніших дарів природи. Він має сильні бактерицидні властивості: пригнічує активність і повністю знищує чужорідні мікроорганізми, зберігаючи корисних представників мікрофлори. Жирні кислоти меду необхідні для вироблення ферментів, що зміцнюють імунну систему людини. Вітаміни і мікроелементи меду легко засвоюються. Із чаєм і медом легко поєднувати трави та спеції, кожна з яких має корисні властивості. Проти такого потужного напою не встоїть жодна застуда!

Імбирний чай з медом
Інгредієнти: 2-3 см свіжого кореня імбиру, 1 ч. л. зеленого чаю, 0,5 палички кориці, 1 зірочка бадьяну, 1 жменя шипшини, 2-3 дольки лимона, 1-2 ст. л. меду.

Імбир почистіть, наріжте тонкими пластинами. Шипшину, корицю і бадьян зітріть або подрібніть в кавомолці. Засипте все в каструльку, залийте 1 л холодної води, доведіть до кипіння і потім на слабкому вогні 2-3 хв. Зніміть з вогню, додайте чай і лимон, перемішайте, накрийте покришкою. Через хвилину, коли чай трохи охолоне, додайте мед і відразу ж розливайте у чашки через дрібне сито. Пийте гарячим.

Леся ТОКАРЮК
0 1 576
3-04-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги