додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Імунітет на сторожі здоров'я

Середовище, в якому живе людина містить величезну кількість мікроорганізмів, що змушує нас якось пристосовуватися до такого сусідства.
Наш організм кожну секунду свого життя веде боротьбу за забезпечення нормального функціонування кожного свого органу і кожної своєї клітини. Надійним механізмом, призначеним для протистояння агресивно налаштованим мікроорганізмам, є імунітет.
Крім "приборкання" хвороботворних мікробів, імунітет виконує і ряд інших життєво важливих функцій, таких як своєчасне придушення пухлинної активності, позбавлення від старіючих клітин в організмі та ін. При попаданні чужорідного агента в організм відбувається його ідентифікація: імунна система з'ясовує, чи є відомості про "новоприбулих" в імунологічної пам'яті і при відсутності таких запускаються реакції, спрямовані на його знищення.
Імунітет у людини може бути вродженим та набутим. Видовий імунітет гарантує відсутність у людини захворювань, характерних для тварин. Індивідуальний імунітет формується після того, як людина переносить захворювання. Ще одна назва такого різновиду імунітету - природний активний, тобто у відповідь на даний антиген організм активно виробляє свої власні антитіла, а при повторному проникненні цього ж антигену завдяки вже наявним антитілам захворювання або протікає легко, або не виникає зовсім.
Імунітет може бути також природним пасивним, при якому вже готові антитіла передаються дитині з молоком матері. Завдяки цьому ще незміцнілий організм немовляти отримує надійний захист від таких небезпечних захворювань, як дифтерія, скарлатина, кір тощо.
Крім природного, імунітет може бути і штучним. Він виникає після введення в організм відповідних препаратів. Так, після введення вакцини утворюється штучний активний імунітет. Вакцина по своїй суті являє собою зваж різко ослаблених або вбитих хвороботворних мікроорганізмів, у відповідь на які виробляються власні антитіла. Формування штучного пасивного імунітету відбувається після введення сироватки з "боєздатними" антитілами проти будь-яких збудника або його токсину.
На жаль, імунітет, як і будь-яка інша система людського організму, може давати збої. В цьому випадку виникає найрізноманітніша патологія. Наприклад, при ослабленні імунітету людина схильна до частих і тривалих хвороб, грибкових інфекцій, герпесних висипань і диспепсичних розладів. При цьому збільшується ризик виникнення злоякісних новоутворень. В особливо важких випадках у людини розвиваються захворювання, викликані умовно-патогенними мікроорганізмами, які співіснують з людиною і в звичайних умовах не становлять жодної небезпеки.
Можливо надмірне "посилення" імунної відповіді, при якому організм занадто бурхливо реагує на антиген. У цих випадках виникають різні алергічні реакції, які проявляються від кропив'янки до анафілактичного шоку. Крім того, ще одним видом патології імунітету є так звані аутоімунні захворювання, при яких об'єктом атаки імунних факторів є нормальні клітини власного організму.
Таким чином, імунітет стоїть на сторожі нашого здоров'я, і ми повинні зробити все необхідне для підтримки його нормального функціонування. З цією метою рекомендується вітамінізоване раціональне харчування, повноцінний відпочинок, профілактика стресів, помірні фізичні навантаження, дотримання календаря щеплень.

Ляшук Р. П., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
0 982
23-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...