додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Бронхіт та ангіну лікують вправами

Спеціальна гімнастика бореться із застудами
Застуду чи бронхіт, біль у горлі чи вусі можна вилікувати не лише за допомогою таблеток, але й завдяки лікувальним вправам. Фізична активність не лише зміцнює імунітет, але й рятує, коли ви вже захворіли.

– Фізичні вправи зміцнюють імунітет, а це допомагає уникнути хвороб, – говорить Галина КОВАЛЬ, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ. – Окрім того, фізична активність та спорт покращуючи сон, травлення і таким чином регулюють функцію імунної системи, запобігають погіршанню стану здоров’я від стресу.
Однак не все так однозначно. Багато залежить від сили та тривалості фізичних вправ, а також від стану організму. Фізичне навантаження, оптимальне для конкретної людини, буде імуностимулятором, а значне перенавантаження для тієї самої людини може пригнічувати імунітет. Для багатьох достатньо буде тривалої ходьби на свіжому повітрі. Однак у будь-якому разі варто знаходити можливість для того, щоб принаймні пробігтися 15-20 хвилин або пройтися швидкою ходою. Однак варто розділяти біг і "біганину" (метушню), тому що біг продовжує життя, а "біганина" вкорочує, біг покращує стан імунітету, а "біганина" пригнічує його.
Медики зауважують: якщо ви вже захворіли, крім застосування препаратів, які вам призначив ваш лікар, можна робити спеціальні вправи, які допоможуть швидше одужати.

Якщо ви вже захворіли
- БРОНХІТ
У разі гострого бронхіту виконання дихальної гімнастики варто починати на другий-третій день після початку антибактеріальної терапії.

Кулачки
Вихідна позиція: стоячи, ноги – на ширині плечей, руки вільно опущені, всі м’язи розслаблені.
Виконання: різкий, гучний і короткий вдих через ніс з одночасним стисненням рук в кулачки; потім – вільний видих через рот з одночасним випрямленням пальців рук.
Чотири повтори. Відпочинок – три-п’ять секунд. І знову – виконання. Зробити шість підходів.

Скидання вантажу
Вихідна позиція: стоячи, ноги – на ширині плечей, руки – на поясі, пальці стиснуті в кулаки.
Виконання: під час вдиху руки опускаємо вздовж тіла, розтуляючи кулаки і максимально розчепірюючи пальці, неначе скидаємо вантаж з плечей і рук; під час видиху повертаємося у вихідне положення. Рекомендується робити 12 підходів по вісім вдихів-видихів.
На вдиху потрібно максимально напружувати плечі і м’язи рук. На видиху губи розтискати лише трохи.

Накачування м’яча
Вихідна позиція: стоячи, плечі і руки розслаблені і опущені, ноги – на ширині плечей.
Виконання: виконуючи різкий, енергійний вдих через ніс, нахилитися трохи вперед, голову опустити, плечі округлити, руки вивести вперед, розслабити і звісити. Під час видиху через рот прийняти вихідне положення. Зробити 12 повторень по вісім нахилів.

- АНГІНА
1 крок
Сідаємо на зігнуті ноги (п’яти нарізно, великі пальці торкаються один одного, між колінами відстань 1-2 кулаки). Спина пряма, руки кладемо на коліна.
2 крок
Робимо спокійний видих, але видавлюємо з себе все повітря, при цьому напружуємо руки, шию, горло, широко розплющуємо очі, максимально висовуємо язик і намагаємося ним дістати до підборіддя. У такій позі сидимо 6-10 секунд.
3 крок
Повертаємо тіло в початкове положення. Розслабляємося і за кілька вдихів/видихів вирівнюємо дихання і знову повторюємо активну фазу вправи. Повторити 6-10 разів. Для кращого ефекту на день потрібно повторювати таких підходів якомога більше. Полегшення болю в горлі відчувається вже після перших двох разів.

- БІЛЬ У ВУХАХ
Відривання рук
Щільно закривши долонями вуха і зафіксувавши їх у такому положенні приблизно на секунду, різко відірвати руки від голови, звільнивши вушні раковини. Виконувати вправу потрібно від 10 до 20 разів.

Обертальні рухи
Вставивши вказівні пальці в зовнішні слухові проходи, виконати легкі обертальні рухи руками: по черзі по колу натискаючи пальцями на бічні стінки слухових проходів. Кількість обертань: тричі вперед і тричі назад.

Масаж барабанної перетинки
Вставити палець в зовнішній слуховий прохід, зачекати секунду, а потім різко вийняти палець з вуха. Виконується одночасно для обох вух, кількість повторень – від 10 до 20 разів.

Вправа для мочок
На завершення комплексу потрібно 10 разів потягнути вниз мочки вух, взявшись за них вказівними і великими пальцями рук.

Леся ТОКАРЮК
0 1 274
27-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги