додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Із сої – і молоко, і котлети

Соєві продукти за своїми властивостями не поступаються м’ясу та яйцям
Навколо сої виникає чимало суперечок. Однак одне твердження є беззаперечним: ця рослина – чудове джерело білку, який засвоюється на 90 відсотків. До того ж це прекрасний замінник м’яса (і не тільки) під час посту.

Соя вважається однією із найцінніших харчових рослин в усьому світі. Корисні властивості сої давно вже гідно оцінили прихильники різноманітних дієт, вегетаріанці.
Сторожинчанка Тамара ЄВДОШАК разом із чоловіком Степаном із 1994 року самостійно вирощують сою і виготовляють з неї різноманітні продукти.
– Із 1994 року повністю відмовилися від м’яса та молочних продуктів, – говорить жінка. – Сою вирощуємо самостійно, тому впевнені, що це натуральний продукт. Із сої виготовляємо і молоко, і котлети, і сметану, і майонез, і сир тофу, і навіть десерт, який ми назвали "Нутелла". Навчилася готувати смачні страви з цих продуктів, які подобаються і нашій сім’ї, і нашим знайомим. Відколи харчуюся соєвими продуктами, забула про свої хвороби, перестали турбувати печінка, шлунок. Почуваюся молодою. Мій вік – час менопаузи, однак жодних її наслідків на собі я не відчувала. Вважаю, що це саме завдяки такому харчуванню. Пізніше в літературі знайшла інформацію про те, що японські жінки майже не відчувають симптомів менопаузи – саме завдяки сої у раціоні. Це я випробувала і на собі.
– Білкові сполуки, які містяться в цій рослині, дуже легко засвоюються, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – За своїми властивостями ці білки дуже близькі до м’ясних, молочних і яєчних. Соєва олія дуже поживна. За засвоюваністю вона майже не поступається соняшниковій. Соя містить мало калорій і при цьому дуже швидко викликає відчуття насичення.
Оксана ХУХЛІНА, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ, радить у період посту до свого харчування поставитися відповідально. Зокрема пані Оксана говорить: "Оскільки заборонено споживати м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти і яйця, то для профілактики дефіциту білку до раціону варто додавати білок рослинного походження – це всі соєві продукти (від м’яса до йогуртів), бобові, горіхи, насіння, різні злакові та каші, вироби з борошна грубого помелу".
Однак, на жаль, більшість соєвих продуктів, особливо виготовлених за кордоном, містить генетично модифіковану сою. Про це свідчать написи на упаковках. Тому найкраще вирощувати сою самостійно або купувати її та продукти з неї у людей, які займаються її вирощуванням. Хоча до теперішнього часу вченим не вдалося отримати переконливих доказів щодо нешкідливості генетично модифікованих рослин (втім, як і їхньої шкоди для організму людини).

Корисні продукти
- Соєві паростки
Можна виростити вдома. Покладіть соєві боби в теплу воду на кілька годин, потім помістіть на три доби в затемнене місце, двічі на день промиваючи їх прохолодною водою і трохи підсушуючи (але не допускаючи пересихання). Коли паростки досягнуть довжини 3-4 см, їх можна їсти. Паростки споживають в сирому вигляді, додають у салати, десерти, овочеві страви. У молодих стеблинках і листочках сої міститься дуже багато вітамінів, ферментів, легко засвоюваних білків.

- Соєве борошно
Виробляють з бобів. Застосовують для випікання оригінальних хлібобулочних виробів, виготовлення десертів і домашньої локшини. Можна змішувати соєве борошно з пшеничним.

- Соєве молоко
Виготовляють із соєвих бобів, які піддають спеціальній обробці – подрібненню, відварюванню, фільтрації. У ньому містяться сполуки заліза, тіамін і ніацин. Існують також різновиди соєвого молока, додатково збагачені вітамінами та кальцієм.

- Соєва олія
Практично не має запаху. У ній містяться до 60% поліненасичених жирних кислот. Її можна додавати в салати, випічку тощо.

- Тофу (соєвий сир)
Виготовляють із соєвого молока з додаванням лимонного соку методом пресування. Через кілька днів після обробки сир стає напівм’який. Його можна їсти замість традиційного "молочного╗ сиру, посоливши і посипавши спеціями. Смак у тофу нейтральний, дуже ніжний, запах практично відсутній. Тофу використовують для приготування різноманітних страв.

- Соєвий соус
Це продукт бродіння соєвих бобів, змішаних з морською сіллю і водою. Зазвичай процес ферментації триває до півроку. Використовують його як оригінальну приправу. Позитивно впливає на травний процес, прискорює засвоєння їжі, не порушує мікрофлору кишечнику.

- Соєві замінники м’яса
Містять соєві боби, а також додаткові компоненти – зернове борошно, горіхи тощо. Нині існує величезна кількість подібних продуктів, які володіють різними смаками. Ви можете вибрати зручні для вас напівфабрикати – сосиски, ковбаси, стейки, котлети. Деякі різновиди замінників м’яса містять ароматизатори і підсилювачі смаку, інші ж повністю натуральні.

Важливо!
Деякі джерела говорять про побічні ефекти від споживання сої: гормональний збій, погане засвоєння сполук магнію, кальцію і цинку. Однак фахівці зауважують, що відмовлятися від соєвих продуктів не варто. Побічні ефекти можуть розвиватися тільки в тих випадках, коли соя становить дуже значну частину щоденного раціону. Якщо ж ви будете споживати її двічі-тричі на тиждень, ваш організм буде насичуватися корисними білками і амінокислотами, не відчуваючи нестачі у вітамінах і цінних мінеральних сполуках.

Смачні рецепти
Салат із тофу
Інгредієнти: 500 г тофу, 2 великі солодкі перці, 1 цибулина, 2 ст. л. подрібненої зелені петрушки, 1 ч. л. сухого червоного базиліку, 1 ч. л. подрібненого часнику, 4 ст. л. нежирного (пісного) майонезу.
Вимийте перець, видаліть плодоніжки і насіння, м’якоть наріжте соломкою. Цибулину очистіть і дрібно наріжте. Тофу розкришіть руками. Змішайте всі інгредієнти у великій мисці, заправте майонезом. Подайте до столу в охолодженому вигляді.

Десерт з тофу
Інгредієнти: 3 ст. л. будь-якого джему, 3 ст. л. тофу, 3 волоські горіхи.
Наріжте тофу невеликими кубиками, додайте товчені ядра волоських горіхів, розмішайте, підрум’яньте в духовці. Остудіть, розкладіть у прозорі креманки, полийте джемом і подавайте до столу.

Леся ТОКАРЮК
0 6 094
19-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги