додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Від застуди – до проблем з нирками

Якщо їх не лікувати, недуги можуть стати хронічними
Кожного другого четверга в березні з 2006 року відзначають Всесвітній день нирки. В останні роки збільшується кількість хворих дітей з ураженнями нирок.

– Здоров’я нирок закладається в перші роки життя дитини за умові, що батьки здорові, не мають шкідливих звичок, супутніх захворювань та генетичних хвороб нирок у сім’ї, – говорить Тетяна АНДРІЙЧУК, головний дитячий позаштатний нефролог Департаменту ОЗ та управління ОЗ Чернівецької міської ради, завідувач нефрологічного відділення КМУ "МДКЛ". – Саме інфекції сечовивідних шляхів є частою причиною лихоманки невідомого походження, особливо в хлопчиків до трьох років. Хвороба часто має прихований перебіг через невчасне виявлення або недотриманням рекомендацій лікаря. У майбутньому вони стають хронічними і можуть викликати артеріальну гіпертензію (підвищення тиску) та хронічну ниркову недостатність.
– Проблеми із нирками можуть розпочатися із переохолодження, закрепів,
розладів сечовипускання, перевтоми, зниження імунітету, стресів, застуд та вірусних захворювань, – пояснює Тетяна Петрівна. – Як правило, підвищення температури може бути єдиним проявом інфекції (батьки розцінюють це як прорізування зубів в малюків або як грип, лікують відповідно і звертаються до лікаря не одразу, а через три, п’ять, десять і навіть 14 днів від початку хвороби). Тому обов’язково потрібно зробити загальний аналіз сечі і звернутися до лікаря.
Один із додаткових методів обстеження – УЗД нирок, його варто проводити всім дітям раннього віку для виключення аномалій розвитку органів сечової системи, особливо за наявності перенесених захворювань нирок у родині або вроджених вад розвитку у родичів. Вчасне виявлення хвороби має вирішальне значення для прогнозу хвороби, і, відповідно, попередження раннього розвитку вторинно зморщеної нирки, нефросклерозу. Але хочу звернути увагу батьків: поставити діагноз при терапевтичному захворюванні нирок тільки за допомогою УЗД неможливо. Потрібно здійснити повне стандартне обстеження.
Тому незважаючи на те, що діти з нефрологічними захворюваннями є пацієнтами нефрологів, важливу роль у ранньому виявленні хвороби, вчасному лікуванні залежить від батьків дитини та сімейних лікарів.

Як запобігти?
– Нам необхідно більше займатися профілактикою, веденням здорового способу життя, – наголошує Тетяна Андрійчук. Для цього не потрібно багато:
- не займатись самолікуванням (особливо знеболювальними, антибіотиками, ліками з "реклами");
- вживати достатню кількість рідини, здорову їжу без консервантів;
- планово вимірювати артеріальний тиск;
- формувати в дитини ритм спонтанних сечовипускань, не зловживати памперсами;
- вчасно здавати аналізи після кожного захворювання, дитячої інфекції, перед проведенням щеплення, оперативного втручання;
- навчити дитину дотримуватися особистої гігієни, привчити до регулярного спорожнення кишечнику;
- більше рухатися;
- не затягувати візит до лікаря.

Леся ТОКАРЮК
0 1 362
18-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги