додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Банани і шоколад – від застуди

Веселий настрій, масаж та фізичні вправи допоможуть не "грипувати"
Гострі вірусні інфекції, застуди, грип нині непокоять майже кожного з нас. Безперервно кашляють та чхають наші рідні та друзі. Здається, захворіти приречені всі. Однак лікарі стверджують, що народна медицина може врятувати від застуди.

Нині почастішали застуди та різні вірусні захворювання органів дихання, – говорить Руслана ЛЯЩУК, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ. – Врятуватися від них допоможуть природні стимулятори імунної системи, які потрібно застосовувати для профілактики.
Пані Руслана порадила, на що варто звернути особливу увагу, щоб не хворіти. Виконання простих рекомендацій допоможе зміцнити імунітет.

Правильне харчування
– Чудовим стимулятором імунної системи є насамперед правильне харчування, – пояснює Руслана Лящук. – Дієтологи називають вісім основних продуктів, які зміцнюють імунітет: гриби, пісне м’ясо, зелений чай, картопля, йогурт, кисле молоко, горіхи, мед. Саме в них містяться речовини й мікроелементи, які необхідні для організму. Не варто забувати також про продукти, які підвищують тонус організму: фрукти (особливо банани) і шоколад.

Вітаміни та мінерали
– Давно відомо, що одним із основних захисників організму від раку є вітамін Е, а вітаміни А і С сприяють покращенню загального самопочуття людини, – говорить лікар. – Варто споживати сир, а також звичайне сало – у ньому є арахідонова кислота, з якої синтезуються імунні клітини організму. Келих сухого вина або склянка світлого пива на день значно покращують обмін речовин і сприяють нормальному травленню.

Природні імуностимулятори
– Чудові імуностимулятори – жень-шень, шипшина, лимонник, елеутерокок, солодець, котячий пазур, ехінацея, – говорить Руслана Лящук. – Вони активізують захисні функції організму і особливо ефективні у боротьбі з інфекційними захворюваннями.

Ароматерапія
– Зміцненню внутрішніх сил сприяє аромотерапія, – зауважує лікар. –Наприклад, аромат розмарину, запах апельсину, лимона, імбиру допомагають під час застуд, дарують відчуття спокою та затишку; лаванду застосовують при бронхіті та пневмонії.

Фізичні вправи та масаж
– Американські фізіологи з’ясували, що особливу користь організму людини приносять фізичні вправи, виконання яких є добровільним, – говорить пані Руслана. – Організм сам відчуває, коли треба взятися до активних фізичних тренувань, важливо лише почути цей поклик і піти за ним. Ще один спосіб зміцнити імунітет – масаж біологічно активних точок, завдяки якому можна регулювати імунні функції організму.

Сміх і жарти
– Доведено, що чим веселішою є людина, тим міцніша її імунна система, – наголошує лікар. – Оптимізм збільшує кількість лімфоцитів, які виявляють інфекцію, тому почуття гумору й позитивний погляд на життя рятують не лише від депресій та ангін, але й від розладів імунної системи. Частіше посміхайтеся, спілкуйтеся, взаємні тактильні відчуття звільняють людину від негативу. Іноді дозволяйте собі поплакати – так очищається власна психіка від емоцій (зі сльозами видаляються стресові гормони), що накопичилися, гніву, страху, образи.

Леся ТОКАРЮК
0 1 288
6-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги