додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Замість м’яса – соя, замість цукерок – мед

Щоб не було депресії під час посту, вживайте пшоно та гречку
23 лютого в православних християн розпочався Великий піст. Він триватиме до 11 квітня. Як харчуватися під час посту, щоб не хворіти від нестачі вітамінів та не відчувати депресії?

– Є багато причин, щоб дивитися на піст як на користь для здоров’я, – говорить Оксана ХУХЛІНА, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ. – Завдяки посту тіло позбувається токсинів, зцілює себе, відновлює пошкоджені органи.
Великий піст, який триває 48 днів, припадає на найважчий для організму період – час переходу від зими до весни, коли відбувається перебудова всіх життєвих процесів. Тому, щоб не завдати шкоди організму й використовувати піст максимально для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування в цей період поставитися відповідально.

Основні правила харчування під час Великого посту.
- Оскільки заборонено споживати м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти і яйця, то для профілактики дефіциту білку до раціону варто додавати білок рослинного походження – це всі соєві продукти (від м’яса до йогуртів), бобові, горіхи, насіння, різні злакові та каші, вироби з борошна грубого помелу.
- Дуже корисно урізноманітнити свій раціон різними кашами, макаронними виробами із борошна грубого помелу або твердих сортів пшениці, картоплею, оскільки вони є ідеальними
- Необхідно щодня споживати рослинні олії: приблизно 1-2 ст. л. на день. Найкорисніші олії – нерафінована оливкова першого холодного віджиму, яку найкраще додавати в салати. Для смаження та тушкування використовуйте оливкову рафіновану.
- Овочів та фруктів потрібно вживати щодня не менше 500 г. Найкраще керуватись правилом "веселки", тобто жовті – оранжеві – червоні – фіолетові – зелені (лимон, морква, буряк, помідори, фіолетова капуста, селера, авокадо, петрушка, кріп тощо).
- Для попередження нестачі заліза важливо вживати крупи та бобові разом з овочами, у яких міститься вітамін С. Чудове джерело заліза – порошок какао.
- Не забувайте щодня вживати 1 ст. л. насіння сезаму: це забезпечить організм необхідною кількістю кальцію, під час відмови від молочних продуктів.
- Для профілактики загострення весняної депресії включайте до раціону страви з бурого (неочищеного) рису, пшона, гречки, сої, сочевиці, а також фініки, банани та арахіс.
- Важливо щодня приймати вітамінно-мінеральний комплекс.
- І не забувати про вживання достатньої кількості чистої питної води – не менше 1,5 л на день.
- Для любителів солодощів залишаються мед та сухофрукти, які є джерелом важливих вітамінів та мікроелементів. А напій з урюку, багатий на калій, оздоровить серцевий м’яз.
- Організуйте режим харчування не рідше чотирьох-п’яти разів на добу. Адже рослинна їжа менш калорійна, ніж тваринного походження. У разі нестачі калорій може розвинутися втома та слабкість.
- Докладіть зусиль, щоб споживати їжу в стабільні години – травна система вже через два-три дні буде готова до роботи. І навіть різка зміна складу страв менше позначиться на вашому самопочутті.
- Намагайтеся не вживати ті страви, до яких відчуваєте неприязнь, бо все одно повноцінно не перетравляться, а лише викличуть бродіння і гниття та перевантаження організму токсинами. Їжте тільки, якщо відчуваєте апетит.

А ще...
– Більше прогулюйтеся на свіжому повітрі, займайтеся помірними фізичними вправами та використовуйте ароматичні ванни з натуральними інгредієнтами – хвойним екстрактом, відварами сухих трав (ромашки, меліси), ароматичними оліями лимону та апельсину, – радить Оксана Хухліна.

Цікаво!
Згідно з дослідженнями Національної академії харчування США, система позмінного прийому м’ясної і вегетаріанської їжі визнана дуже раціональною, оскільки є природним тренуванням для імунної та травної систем та має комплексний оздоровчий вплив на наш організм.

Леся ТОКАРЮК


0 1 390
5-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги