|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїЩоб не було депресії під час посту, вживайте пшоно та гречку 23 лютого в православних християн розпочався Великий піст. Він триватиме до 11 квітня. Як харчуватися під час посту, щоб не хворіти від нестачі вітамінів та не відчувати депресії? – Є багато причин, щоб дивитися на піст як на користь для здоров’я, – говорить Оксана ХУХЛІНА, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ. – Завдяки посту тіло позбувається токсинів, зцілює себе, відновлює пошкоджені органи. Великий піст, який триває 48 днів, припадає на найважчий для організму період – час переходу від зими до весни, коли відбувається перебудова всіх життєвих процесів. Тому, щоб не завдати шкоди організму й використовувати піст максимально для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування в цей період поставитися відповідально. Основні правила харчування під час Великого посту. - Оскільки заборонено споживати м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти і яйця, то для профілактики дефіциту білку до раціону варто додавати білок рослинного походження – це всі соєві продукти (від м’яса до йогуртів), бобові, горіхи, насіння, різні злакові та каші, вироби з борошна грубого помелу. - Дуже корисно урізноманітнити свій раціон різними кашами, макаронними виробами із борошна грубого помелу або твердих сортів пшениці, картоплею, оскільки вони є ідеальними - Необхідно щодня споживати рослинні олії: приблизно 1-2 ст. л. на день. Найкорисніші олії – нерафінована оливкова першого холодного віджиму, яку найкраще додавати в салати. Для смаження та тушкування використовуйте оливкову рафіновану. - Овочів та фруктів потрібно вживати щодня не менше 500 г. Найкраще керуватись правилом "веселки", тобто жовті – оранжеві – червоні – фіолетові – зелені (лимон, морква, буряк, помідори, фіолетова капуста, селера, авокадо, петрушка, кріп тощо). - Для попередження нестачі заліза важливо вживати крупи та бобові разом з овочами, у яких міститься вітамін С. Чудове джерело заліза – порошок какао. - Не забувайте щодня вживати 1 ст. л. насіння сезаму: це забезпечить організм необхідною кількістю кальцію, під час відмови від молочних продуктів. - Для профілактики загострення весняної депресії включайте до раціону страви з бурого (неочищеного) рису, пшона, гречки, сої, сочевиці, а також фініки, банани та арахіс. - Важливо щодня приймати вітамінно-мінеральний комплекс. - І не забувати про вживання достатньої кількості чистої питної води – не менше 1,5 л на день. - Для любителів солодощів залишаються мед та сухофрукти, які є джерелом важливих вітамінів та мікроелементів. А напій з урюку, багатий на калій, оздоровить серцевий м’яз. - Організуйте режим харчування не рідше чотирьох-п’яти разів на добу. Адже рослинна їжа менш калорійна, ніж тваринного походження. У разі нестачі калорій може розвинутися втома та слабкість. - Докладіть зусиль, щоб споживати їжу в стабільні години – травна система вже через два-три дні буде готова до роботи. І навіть різка зміна складу страв менше позначиться на вашому самопочутті. - Намагайтеся не вживати ті страви, до яких відчуваєте неприязнь, бо все одно повноцінно не перетравляться, а лише викличуть бродіння і гниття та перевантаження організму токсинами. Їжте тільки, якщо відчуваєте апетит. А ще... – Більше прогулюйтеся на свіжому повітрі, займайтеся помірними фізичними вправами та використовуйте ароматичні ванни з натуральними інгредієнтами – хвойним екстрактом, відварами сухих трав (ромашки, меліси), ароматичними оліями лимону та апельсину, – радить Оксана Хухліна. Цікаво! Згідно з дослідженнями Національної академії харчування США, система позмінного прийому м’ясної і вегетаріанської їжі визнана дуже раціональною, оскільки є природним тренуванням для імунної та травної систем та має комплексний оздоровчий вплив на наш організм. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
Щоб курятина була соковитою і не пересушеною, важливо дотримуватися правильних технік приготування
• Теги
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |