додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вагітність не відтягуйте!

Якщо є проблеми із зачаттям малюка, фахівці радять не втрачати надію
Якщо поруч із вами кохана людина, то хочеться найбільшого у світі щастя – стати мамою і татом. Однак, на жаль, іноді проблема безпліддя затьмарює найсвітліші мрії. Стати батьками бажаного малюка можна навіть за найгірших прогнозів – у цьому переконані фахівці.

Нині проблема безплідного шлюбу стає дедалі серйознішою. За останніми даними, 800 тисяч пар в Україні не можуть зачати дитину. При обстеженні безплідної пари в 30-50% випадків виявляється кілька причин і в жінки, і в чоловіка. І це лише ті люди, які звернулися зі своєю проблемою до фахівців. Насправді на безпліддя страждає набагато більше пар.
Насамперед думайте про сім’ю
Однак не варто бити на сполох, якщо кілька спроб завагітніти не увінчалися успіхом. Безпліддя діагностується після року відсутності вагітності за регулярного статевого житті без застосування будь-яких контрацептивів.
За словами Любомира САВЧУКА, лікаря-ембріолога клініки "Медичний центр лікування безпліддя", раніше вважалося, що безпліддя – суто жіноча проблема.
– Нині ми щоразу переконуємося, що причини безпліддя можуть бути як у жінок, так і в чоловіків, – пояснює Любомир Трохимович. – За аналізами наших пацієнтів переконуємося, що у спермограмі може й не бути жодного сперматозоїда, а пацієнтові може бути 20-24 роки. Тоді причину потрібно шукати індивідуально, і вона не залежить від віку. Щодо жінок, то вік відіграє дуже важливе значення: шанс завагітніти зменшується з кожним роком. Тому радимо не відтягували вагітність, а ставали мамами якомога швидше. Найоптимальніший вік для народження дитини – до 35 років. Так, після 35 жінка ще молода, гарно виглядає, але репродуктивний вік зменшується. Тому насамперед варто думати не про кар’єру, а про сім’ю.
Робота ембріолога – запліднення яйцеклітини. Таким чином ми не суперечимо природі, ми просто допомагаємо їй. Трапляється, що клітин може бути кілька десятків, а серед них потрібно знайти якісні, сильні, які зможуть, так би мовити, стати "початком" майбутнього малюка. Важливе середовище, у якому перебуває ця клітина – температура повітря в спеціальному інкубаторі, вологість тощо. Дуже велику роль відіграє генетика: спосіб життя пацієнтів, їхній загальний стан здоров’я, гормональний фон. Тому стандартні поради: дотримуватися здорового способу життя, раціонально харчуватися, уникати шкідливих звичок – ключ до щасливого батьківства.
Наші діти дуже розумні
– Якщо говорити про ЕКО (штучне запліднення), то нині створилася важка ситуація, – говорить Аеліта ЖЕБЧУК, акушер-гінеколог, лікар першої категорії клініки "Медичний центр лікування безпліддя". – Часто приходять пацієнти, які вже десятки років намагаються стати батьками такого омріяного малюка, які вже майже втратили надію, розчаровані. Завдання лікаря – заспокоїти, пояснити, що штучне запліднення – не механічний процес, який можна порівняти із виготовленням певної деталі на заводі. Лише якщо пацієнти мають надію, можна приступати до важливого таїнства. Це дуже важкий шлях, але він того вартий.
У кожної родини – власна важка історія, тому немає певного алгоритму дії. Обстеження, огляд, лікування, операції здійснюються із врахуванням індивідуальних особливостей кожної конкретної пари. До того ж потрібно враховувати, що процес ЕКО фінансово дуже затратний, тому завдання лікаря – зробити цей шлях не таким дорогим, адже людям і так морально надзвичайно важко.
Є різні сучасні варіанти лікування. Скажімо, якщо пара здорова (це з’ясовується завдяки ретельному обстеженню), ми просто трішки втручаємося у процес і допомагаємо їй саме у потрібний час "вступити в контакт". Якщо ж є певні проблеми чи у чоловіка, чи у жінки, ми ретельно обстежуємо, лікуємо, якщо потрібно здійснюємо операції, а тоді вже приступаємо до штучного запліднення. Якщо не вдається, є донорські клітини, які за взаємної згоди пари та підписання певних документів, теж можуть допомогти народити здорового малюка.
Справді, шлях дуже важкий. Але навіть пари, які мали надзвичайно малі шанси на батьківство, все-таки народжували здорового малюка. І такі приклади у нас є. До речі, наші діти дуже розумні! А це тому, що з усіх яйцеклітин ми обираємо найякісніші, без патологій. А коли вже на апараті УЗД бачимо перший "маятник" – сердечко, щастю немає меж! Здається, що це наша власна дитина. І так хочеться, щоб саме цей знімок став першим в альбомі малюка! Дуже хочеться, щоб діти народжувалися навіть у найбезнадійніших пар! Це найбільше щастя як для батьків, так і для цілої команди лікарів.

Леся ТОКАРЮК






0 1 585
20-02-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...