додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Від гіпертонії – свіже повітря

Горіхи, молочні продукти та спів врятують від інфаркту
Вас непокоять задуха, втома та сонливість у розпал робочого дня? Час обстежити своє серце! Це потрібно робити хоча би раз на рік. Дослухайтеся до порад, які допоможуть зберегти ваше здоров’я і життя.

– Серцево-судинні захворювання нині – проблема XXI століття. Це захворювання номер один у світі, – говорить Анатолій КОРОВЕНКОВ, завідувач відділення інтервенційної кардіології шведсько- українського медичного центру Angelholm. – Якщо взяти статистику, інфаркти молодшають, але і в людей похилого віку їх стає більше. Практично щороку у нашій країні від серцево-судинних недуг вмирає таке місто, як Вінниця. І все це відбувається, незважаючи на те, що ліків в аптеках – просто гори. Чому? Проблема – в діагностиці. Коли відбувається атеросклеротичний процес, його потрібно добре і точно діагностувати. Єдиний метод точної діагностики нині – коронарографія.
Не останню роль відіграє і ставлення до власного здоров’я. Щойно хворий відчув біль у серці, він має звернутися до лікаря: чи то терапевта, чи сімейного лікаря, чи кардіолога. Адже будь-яка поява болю – це не нормально. Чим раніше ви звернетеся до лікаря, тим чіткішим буде діагноз. І в певних моментах це рятує життя.

Що потрібно серцю?
Дари моря
Чотири шматочки риби на тиждень на 44% зменшують ризик смерті в результаті інфаркту міокарда. Це з’ясувалося під час грандіозного медичного експерименту, коли за здоров’ям 2 тис. осіб різного віку лікарі стежили протягом 30 років. На користь дарів моря свідчить і "гренландський феномен": незважаючи на різноманіття тваринного жиру у раціоні, у приморських жителів цієї країни рідко зустрічаються серцево-судинні захворювання.

Вітамін Е
Він дуже потрібен нашому серцю. Це довів експеримент вчених із Національного інституту геронтології (США). За їхнім проханням 11 тис. американців, які були старші 67 років, тричі на тиждень їли продукти, багаті на вітамін Е. І як наслідок удвічі менше скаржилися на хвороби серця, якщо порівнювати з їхніми ровесниками, які були не настільки перебірливі у їжі. Додавайте до раціону більше овочів, молочних продуктів, бобових і не забувайте про горіхи.

Більше руху
Якщо хочете надійно застрахуватися від серцевих недуг, збільшіть фізичну активність. Достатньо 30 хвилин на день прогулятися у бадьорому темпі. Помірно займайтеся бігом, катайтеся на велосипеді, плавайте, танцюйте. А після 35 років бажано щороку здавати аналіз крові, щоб контролювати рівень холестерину.

Слідкуйте за тиском
Якщо ваш тиск хоча б рідко підвищується, настав час розлучитися зі шкідливими звичками та надмірною вагою. У 40% це допомагає попередити гіпертонію. А ще вчені з’ясували, що дев’ять куплетів, якщо їх проспівати вранці, застрахують від нападів стенокардії. Коли людина співає, у неї активізується кровообіг, забезпечуючи надходження кисню до серцевого м’яза та інших органів та тканин.

Малинове варення
Сім чайних ложок малинового варення на день за півроку зміцнюють коронарні артерії у 2,5 разу. Високий вміст вітамінів С і Р, які корисні для стінок судин, саліцилової кислоти нормалізують згортання крові, робить ароматну ягоду майже заміною аспірину, який призначають за ризику інфаркту та інсульту. А ще в малині багато калію, корисного для серця, і пектину, який виводить холестерин.

Леся ТОКАРЮК
0 1 074
19-02-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги