додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Авітаміноз подолають зелені яблука та грейпфрути

Якщо підводить пам’ять, з’їжте моркву або ананас
Багато хто з нас відчуває зниження працездатності, переживає напади втоми і фізичної, і розумової. Це сезонний авітаміноз – явище загальновідоме, проте мало хто з ним бореться.

Не варто терпіти, здавалося би, такі дрібниці, як нежить і втому. Час зрозуміти, що перші симптоми авітамінозу спонукають до дій.
Мозку необхідне залізо
Ніщо так не відновить ваші сили, як сон. Більше часу проводьте на свіжому повітрі. У вихідні відвідайте парк. Час піти в солярій, адже саме тепла і сонця нам так не вистачає. Саме час дістати з холодильника заморожені ягоди, знайти банки з варенням, їсти мед і горіхи, гриби і сухофрукти.
Нашому мозку необхідне залізо. Поповнити його запаси в організмі
допоможуть: стиглий гранат, зелені яблука або декілька шматочків чорного хліба (особливо багатий залізом "Бородинський").
Якщо підводить пам’ять, допоможуть морква, ананас, авокадо. Сприймати нову інформацію допомагають деякі продукти, багаті на вітаміни групи В. Отож непогано під час перерви між лекціями погризти горішки (волоські або кедрові).
Підгодуйте мозок глюкозою. До речі, вона – єдине джерело енергії для наших нервових клітин – нейронів. Глюкоза з рафінованих вуглеводів (тістечок, білого хліба, цукерок) швидко надходить у кров, але так само швидко концентрація цукру в крові і знижується Тому для поповнення організму глюкозою краще надати перевагу полісахаридам з овочів і фруктів, виробам з борошна грубого помелу. Один із найпростіших варіантів – сніданок з мюслі і цукатами.
З’їжте на сніданок кілька шматочків сиру
Зосередитися допоможе холін. Це жироподібна речовина – один з компонентів лецитину, допомагає підтримувати зв’язок між різними ділянками мозку. Його природні джерела – яєчні жовтки, субпродукти. В аптеці можна придбати комплекси з лецитином. А вітамін С "чистить" судини мозку. Один грейпфрут або два апельсини в день покращують кровообіг.
Швидкість розумової діяльності стимулюють калій і кальцій. В особливо напружені дні з’їжте на сніданок декілька шматочків сиру, а на роботу прихопіть декілька сирків з курагою і чорносливом.

10 речовин, які необхідні мозку
Глюкоза
Корисні вуглеводи – в зерновому і чорному хлібі, коричневому тростинному цукрі, макаронних виробах з борошна грубого помелу, шкідливі – в білому цукрі, цукерках і тістечках.

Залізо
Зернові продукти, боби, яйця, сир, яловича печінка. У овочах і фруктах заліза мало, зате з них воно повністю засвоюється. Особливо з овочів і фруктів зеленого кольору, наприклад, із зелених яблук.

Вітамін С
Чорна смородина, болгарський перець, обліпиха, всі цитрусові.
Вітаміни групи В (В1, В2, В12). Пивні дріжджі (продають в аптеці), шпинат, морква, кукурудза, квасоля, броколі (В1, В2), печінка яловича, нежирна яловичина, яловиче серце, оселедець, курячі жовтки (В12).

Лецитин
Яєчні жовтки, субпродукти, в аптеці можна купити вітамінні комплекси з лецитином.

Кальцій
Молоко і молочні продукти, сири, яєчні жовтки.

Магній
Хліб – особливо з борошна грубого помелу, рис, гречка, квасоля у будь-якому вигляді.

Калій
Печена картопля, курага, родзинки, свіжі червоні помідори.

Ненасичені жирні кислоти
Рослинні олії – оливкова, соєва, рапсова, соняшникова, арахісова; жирні види риб – оселедець, тунець, скумбрія, риб’ячий жир в капсулах, комплекси з Омега-3 кислотами.

Цинк
Морепродукти: креветки, краби, устриці; тваринні білки: яловичина, баранина, а також гарбузове насіння, паростки пшениці

Цікаво!
Мозок складає лише 2-3% маси тіла, однак споживає приблизно 20% всієї енергії, яка надходить з їжею.
0 1 022
13-02-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Трави не є обов'язковим компонентом страви, але їх варто використовувати - і не лише для аромату
Всі рецепти ...