додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Доброякісні утворення шкіри

Доброякісні новоутворення шкіри – група поширених захворювань шкіри та підшкірно-жирового шару, серед яких найбільш часто зустрічаються: папіломи, дерматофіброми, гемангіоми, сирінгоми, трихоепітеліоми, ліпоми, кератоз себорейний та інші.
В останні роки відзначається тенденція до збільшення кількості пацієнтів із доброякісними утвореннями шкіри, що пов᾿язують із надмірною засмагою шкіри, хімізацією довкілля, подразненням шкіри паливно-мастильними та іншими хімічними речовинами, а також розвитком у пацієнтів соматичних, часто комбінованих, захворювань, які призводять до обмінних порушень, вторинних імунодефіцитних станів тощо.
Клінічні прояви найбільш поширених доброякісних
утворень шкіри
Папілома – це доброякісне утворення на шкірі, яке формується із верхнього шару шкіри (епідермісу). За зовнішнім виглядом вона нагадує виріст на тонкій ніжці, переважно м᾿якої консистенції, її колір – від світло-рожевого (кольору здорової шкіри) до темно-коричневого. Причина появи папілом – вірус папіломи людини, який може передаватися статевим та побутовим шляхом. Ризик виникнення папілом підвищується у людей зі слабким імунітетом, у вагітних та літніх людей.
Дерматофіброма (син.: щільна фіброма шкіри, гістіоцитома) –доброякісна сполучнотканинна пухлина шкіри, яка найчастіше виникає на кінцівках у вигляді поодиноких щільних внутрішньошкірних вузликів від 0,3 до 1,5 см темно-коричневого кольору, що нагадують “кнопку” чи “гудзик”.
Гемангіома – доброякісна пухлина, утворена із кровоносних судин, у вигляді дрібних плям і вузликів чи поширених вогнищ яскраво-червоного чи червоно-синюшного кольору. Розрізняють капілярні, артеріальні, артеріовенозні та кавернозні гемангіоми.
Сирінгома – це доброякісна пухлина вивідних протоків потових залоз шкіри, характеризується дрібними (1-2 мм) множинними плоскими вузликами тілесного кольору, які найчастіше розташовані на обличчі в периорбітальній ділянці.
Трихоепітеліома – доброякісна пухлина волосяних фолікулів, яка найчастіше виникає на волосяній ділянці голови, обличчі, шиї у вигляді напівсферичних вузликів тілесного кольору від 2 до 10 мм, у центрі можуть розташовуватися поодинокі світлі волоски (трихофолікулома).
Ліпома – це новоутворення ще називають “жировиком”, оскільки пухлина утворюється із жирової тканини. Ліпома м’якої консистенції, рухлива й безболісна, може бути різних розмірів, одиничною чи множинною.
Кератоз себорейний – поширене доброякісне захворювання шкіри, яке виникає переважно в осіб старшого й похилого віку, характеризується гіперкератотичними вузлами і бляшками округлої чи овальної форми різного розміру з бородавчастими розростаннями й жирними лусочками на поверхні від жовто-коричневого до чорного кольору, які легко відшаровуються.
Здебільшого доброякісні утворення шкіри не спричиняють суттєвого дискомфорту і не вимагають радикального медичного втручання, проте є ряд випадків, коли лікарі рекомендують видалити доброякісну пухлину.
Загальними показами для видалення доброякісних новоутворень є
• локалізація пухлини в місці, де є ризик її травмування (зона гоління, під пахвами, в місцях тертя одягом чи механічного пошкодження, у тому числі на долонях і стопах);
• підлягають видаленню вірусні ураження шкіри, особливо ті, які схильні до частих рецидивів і не зникають самостійно з часом. До таких новоутворень відносять: бородавки, гострокінцеві кондиломи, контагіозний молюск, папіломатозні розростання;
• у разі збільшення новоутворення в розмірах, їх запаленні, появі на їх поверхні ерозій, виразок тощо;
• доброякісні новоутворення також можуть видалятися виключно в косметологічних та естетичних цілях, коли їх наявність викликає психологічний дискомфорт.
Доброякісні пухлини шкіри видаляють хірургічним шляхом, за допомогою кріо- чи електродекструкції, а також із застосуванням кератолітичних засобів чи високоенергетичних лазерів.
При появі, розростанні чи інших змінах доброякісних утворень шкіри обов’язковою є консультація лікаря-дерматоонколога для вирішення питання найбільш раціональної лікувальної тактики у кожному конкретному випадку.

Денисенко Ольга – завідувач кафедри дерматовенерології, професор;
Перепічка Михайло – доцент кафедри дерматовенерології.


0 5 631
10-02-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...