додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Звички, які потрібно побороти

Подолати колупання в носі та смоктання пальців допоможе терпіння батьків. Ви коли-небудь підраховували, скільки разів на день робите дитині зауваження? "Не гойдайся на стільці!", "Витягни пальці з рота!", "Не колупайся в носі!" Звісно, ви це робите, щоб прищепити своїм дітям правильні, хороші звички і норми поведінки у суспільстві. Але не завжди цього легко досягти...
Найпоширеніші небажані звички у дітей – смоктання пальця, гризіння нігтів, розгойдування головою і тулубом, колупання в носі, скреготіння зубами, напади зупинки дихання. Як їх побороти?
– Небажана поведінка виникає у двох третин немовлят та в майже половини дітей, – говорить Олена КОЛОСКОВА, завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ. – У дівчаток трохи частіше спостерігають смоктання пальця, звичку гризти нігті, за умови скреготіння зубами – ушкодження зубів та суглобів, хлопчики частіше отримують травми при битті головою. Існує спадкова схильність до поганих звичок.
У здорової дитини без порушень розвитку часто спостерігають одну-дві "звичайні" погані звички, які виражені слабко. Із віком вони зменшують свою інтенсивність і зникають без будь-яких втручань. Це норма. Якщо ж шкідливих звичок багато, одна змінює іншу, наростає їхня інтенсивність або вони загрожуть здоров’ю – варто проконсультуватись з педіатром, щоб попередити перехід "дитячих" поганих звичок у шкідливі звички дорослих.
– Окремі "погані" звички просто заспокоюють малюка, – пояснює Наталія БОГУЦЬКА, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ. – "Погана" поведінка переважно може з’являтись або посилюватись тоді, коли дитині нудно, коли вона перевтомлюється, засмучена, чимось незадоволена, не почувається в безпеці або під час засинання. Іноді провокувати погані звички можуть звичайні для дитини стресові ситуації: початок відвідування дитячого садочка, поява братика чи сестрички, розлучення батьків, переїзд в нове помешкання тощо.
Погані звички зменшують негативні емоції у дитини і усувають емоційну напругу, тому коли малюка змушують позбутися хворобливих звичок, у дитини посилюється почуття внутрішньої напруги. Позбувшись однієї звички, можна спричинити появу іншої. Найчастіше "погана" поведінка – лише етап у розвитку або звичкою, яка з часом зникає, дитина "переростає" проблему. Набагато рідше така поведінка може сигналізувати про серйозний розлад.
Впоратися з поганими звичками дитини буває вкрай складно. Загальний принцип поведінки батьків у такій ситуації – ігнорування, адже крики, покарання, грубощі та тиск на дитину, постійне акцентування на проблемі лише загострюють ситуацію. Терпіння, похвала та винагорода за гарну поведінку – ефективніші методи.

Про що "розкажуть" звички?

- Смоктання пальців
Цю звичку мають 17-59% дітей до 15 років. Смоктання має заспокійливий ефект і часто допомагає дітям заснути. Ця звичка може призвести до проблем, коли з’являються постійні зуби у приблизно п’ятирічному віці, оскільки смоктання змінює форму зубів дитини, піднебіння та прикус.

- Биття головою, ритмічні рухи голови, розгойдування тіла
Трапляється у 10% немовлят. Ці звички є звичайною поведінкою для дітей до дворічного віку з метою самозаспокоєння, саморелаксації. У більшості випадків така поведінка не завдає дитині жодної шкоди, за винятком випадків, якщо малюк має відставання у розвитку.

- Скрипіння, скреготіння зубами, стискання зубів
Скреготіння зубами спостерігається в нормі у більше половини дітей. Відбувається переважно під час сну, триває 8-9 секунд, вдень стискання зубів є беззвучним і часто супроводжується іншими шкідливими звичками. Дитина зазвичай переростає його, але скреготання може тривати і в дорослих. Якщо е призводить до пошкодження зубів, варто проконсультуватися у стоматолога.

- Звичка гризти нігті, обкушувати шкіру навколо нігтів
Звичка переважно з’являється в дошкільному віці і триває до підліткового віку, є найпоширенішою поганою звичкою в школярів. Часто залишається і у дорослих. Така звичка може ускладнюватися частими кровотечами або інфікуванням шкіри пальців.

- Колупання в носі
Є однією з найпоширеніших звичок як серед дітей, так і дорослих. Провокує пошкодження і утворення кірок, що зумовлює "порочне коло". Колупання – найчастіша причина повторних носових кровотеч у дітей. Дитині слід сказати, що колупання в носі неприйнятне в публічних місцях, пояснити, що висякатися та подолати свербіж можна за допомогою хустинки. Після колупання та висякування слід вимити руки. Дітям з такою звичкою слід постійно зволожувати носові ходи сольовим розчином, особливо це потрібно хворим на бронхіальну астму.

- Затримка (зупинка) дихання
Така звичка найбільше лякає батьків. Найчастіше трапляється у віці 18-24 місяів і зникає до п’яти років. У віці до восьми років цю звичку фіксують у 4-5% дітей. Затримка дихання – спосіб контролювати ситуацію, коли дитина не отримує бажаного, коли відчуває біль або злість. Важливо під час цього заспокоїти дитину та вберегти від травм.

Як подолати?
- Спробуйте ігнорувати некоректну поведінку. Дитина, наймовірніше, переросте звичку з часом.
- Не втомлюйтесь хвалити та заохочувати дитину за гарну поведінку. Підмічайте моменти, коли поведінка дитини є прийнятною, і скажіть малюкові, що ви це помітили.
- Якщо в дитини багато поганих звичок, не намагайтесь позбутися усіх одразу. Почніть з однієї-двох.
- Спробуйте з’ясувати, що може негативно впливати на дитину та намагайтесь допомогти їй впоратися зі стресом.
- Частіше дозволяйте дитині самостійно приймати рішення, коли це можливо, надавайте їй прийнятні варіанти.
- Спрямовуйте поведінку дитини у правильному напрямку. Наприклад, дитині, яка колупається в носі, допоможіть висякатися, застосуйте сольовий назальний спрей або вазелін, нагадайте про миття рук опісля. Попросіть змінити місце для колупання у носі.
- Будьте наполегливими і водночас добрими.
- Встановіть кілька правил щодо зміни поведінки дитини і поясніть причини їхнього впровадження.
- Переконайтеся, що дитина розуміє, якими будуть наслідки порушення правил.

Леся ТОКАРЮК



0 2 712
9-01-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Маринад для шашлику — це дуже важлива річ, яка може зробити м'ясо неперевершеним, або навпаки
Всі рецепти ...
• Теги