додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Cекрети нашого носа

1. Виділення в нормі
Носова порожнина здорової людини завжди зволожена. Це природна необхідність, яка дозволяє носу виконувати дихальну та бар’єрну функції. Добове виділення слизу і рідини в носі коливається від 600 до 800 мл. Вони витрачаються на фільтрацію і нагрівання повітря, що вдихається, причому більшість виділень залишається в організмі, стікаючи вниз по стінці горла. Також рідкі прозорі виділення з носа – нормальна реакція організму на перепад температур, коли людина з холоду потрапляє у тепле приміщення.

2. Риніт і запалення
А ось надлишок слизу в носі свідчить про те, що організм бореться з якоюсь інфекцією. Тобто нежить (риніт), який з’являється під час ГРВІ та грипі, – це необхідна для організму захисна реакція, яка дозволяє вивести назовні хвороботворні бактерії та клітини вірусів. Тому у перші дні захворювання нежить не лікують, а промивають ніс розчином морської солі, щоб пришвидшити очищення. А ось якщо риніт турбує більше тижня, тут уже потрібно звернути увагу на колір виділень. Зелений або світло-жовтий колір свідчать про те, що у носі відбувається запальний процес: розмножуються хвороботворні бактерії гинуть під дією лейкоцитів (імунних клітин). Це може призвести до розвитку синусита, гайморита, хронічного отита і до таких наслідків, як запалення легень, менінгіт, втрата слуху. Не ігноруйте такі сигнали організму – не зволікайте з візитом до лікаря.
Яскраво-жовтий (янтарний) колір виділень може свідчити про кісту у носовій порожнині. Це утворення видаляють тільки хірургічно.

3. Перепади тиску
Червоні виділення можуть бути через розірвання у носі капіляра під час удару, перегрівання або підвищеного тиску. У цьому випадку необхідно усунути причину: прикласти холод до місця удару, нормалізувати температуру або тиск.

4. Алергічна реакція
Об’ємні прозорі виділення з носа є ознаками алергії, наприклад, на пилок деяких рослин, пил, шерсть тварин. У цьому разі необхідно звернутися до алерголога. Якщо є без очевидних причин чешеться ніс, це означає, що повітря надто сухе. Використайте зволожувач.

5. Гормони бентежать
Лущення шкіри носа можуть мати алергічне пояснення (реакція на косметичні засоби), а може бути результатом збоїв у гормональній системі. У першому випадку достатньо припинити користуватися косметикою, в іншому – не обійтися без допомоги дерматолога та ендокринолога. (Підготувала Л. Токарюк)
0 3 829
1-01-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...