додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я » Публікації

«Олів’є» з’їжте на початку застілля

Втім, для Нового року це закономірно, оскільки столи ламаються від достатку. Причому вибір страв і напоїв не завжди виявляється правильним, що і призводить до розладу травлення і отруєнь. Медики склали перелік найбільш шкідливих новорічних страв і напоїв і розповіли, які продукти поєднувати не варто.

Коктейлі "з продовженням"
Печія, важкість у шлунку, розлад кишечнику і нудота, звичайно, можуть зіпсувати будь-яке свято. Однак "чемпіоном" за кількістю зіпсованих свят було і залишається алкогольне отруєння, а також його більш слабка стадія – та, що називається "перебрав". Про що ж необхідно пам’ятати під час свята, щоб потім не згадувати про нього із відразою?
Найпоширенішою помилкою, яку роблять люди в новорічну ніч, є змішування міцного алкоголю з газованими напоями. І роблять подвійний промах, оскільки, по-перше, такі коктейлі маскують смак алкоголю, і випити в результаті можна набагато більше. По-друге, газовані напої допомагають алкоголю швидше всмоктуватися в кров, в результаті чого сп’яніння настає швидше, а похмілля наступного ранку буде сильнішим.

Жирні соуси
Якби не "Олів’є", Нового року, напевно, не було б. Але обмежуватися тільки одним салатом не в нашому характері. До того ж до французької вишуканості на стіл додаються крабові, овочеві, курячі та інші страви, як правило, заправлені майонезом. Лікарі рекомендують або з’їдати такі салати на початку застілля, або замінити їх на салати з рослинною олією. Річ у тім, що майонез швидко кисне, особливо в задушливому і жаркому приміщенні, і ним легко отруїтися. У кращому разі ця справа закінчиться звичайним розладом шлунку і, як наслідок, свята, а в гіршому - важким харчовим отруєнням.

Підступне шампанське
Важко уявити собі свято без алкоголю, тому різноманітність новорічного столу і тут відрізняється достатком: комусь горілки, комусь вина. Але традиційно всі починають з шампанського. Цей напій сам по собі - справжнє свято. Він іскриться, пузириться і весело стріляє корком. І все було б добре, якби не печія, відрижка і здуття живота, які є дуже частими супутниками шампанського. Тому медики радять обмежити вживання шампанського в новорічну ніч одним, максимум двома келихами, випитими під бій курантів.

Жирне м’ясо
Свинина запечена, качка фарширована, гусак в яблуках - від таких страв розігрується звірячий апетит. Все соковите, хрустке, жирне, і в цьому приховується головна небезпека: не кожен шлунок здатний витримати такий надлишок жирів. А якщо врахувати, що в Новий рік вся їжа поглинається у більших обсягах, ніж зазвичай, варто задуматися про заміну жирного м’яса на страви з кролятини або курятини. У цьому разі у шлунку з’явиться шанс протриматися до ранку.
На замітку: із м’ясними стравами найкраще вживати овочі, оскільки на відміну від картоплі і злаків, вони чудово засвоюються і не викликають печії і тяжкості.

"Шкідливі" мандарини
Без цих солодких цитрусових Новий рік - не свято. Вони корисні, смачні, а ще ними можна закушувати. Однак медики застерігають: люди, які страждають на виразку, коліт, гастрит або холецистит, повинні вживати мандарини вкрай обережно, оскільки вони негативно впливають на слизову шлунку і кишечнику. Така здатність мандаринів псує їхню репутацію "святкового фрукта", а заодно і всю ніч тому, хто їх скуштував.
До речі, лікарі нагадують, що мандарини, як і будь-які інші фрукти, не можна їсти після основних страв. Адже "впавши" зверху на м’ясо, вони будуть "чекати", доки воно перетравиться. Самі ж в цей час будуть потихеньку бродити, а потім псувати вечір болісним здуттям живота, відрижкою і печією. Тому, якщо ви не уявляєте новорічну ніч без мандаринів, краще почніть з них вечір.

Важливо!
Як не погладшати за новорічні свята?
Якщо все-таки ви не втрималися за новорічним столом і з’їли занадто багато або щось невідповідне, то наслідки таких помилок можна нейтралізувати за допомогою сучасних ліків. Препарати від важкості у шлунку, які нині широко рекламуються, - ферментативні.
Але не всі знають, що, приймаючи ферменти, ви ризикуєте погладшати, адже вони сприяють розщепленню і засвоєнню їжі, в тому числі її надмірної кількості під час свят. А навіщо вам зайві кілограми?

Підготувала Леся Токарюк
0 896
31-12-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти