додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Для чого дитині молочні зуби?

Молочні зуби – це не тільки наступний щабель у розвитку малюка. Вони будуть служити дитині протягом шести років, виконуючи багато важливих функцій. Олена ВАКОЛЮК, асистент кафедри хірургічної та дитячої стоматології БДМУ дала кілька порад батькам, щоб ця служба була вдалою та довготривалою.
Про правильний ріст
Зуби людини мають одну важливу особливість: зуб – єдиний орган, який протягом всього життя не може ні рости, ні регенерувати. Однак кістки черепа, у тому числі і щелепи, ростуть щонайменше до18-річного віку. Саме тому мудра природа створила комплект молочних зубів, які змогли б поміститися в маленькій дитячій щелепі на період її росту. Крім функції тимчасової заміни, молочні зуби відіграють ще одну важливу роль. Наша кісткова тканина, у тому числі і в ділянці щелепи, росте тільки при впливі на неї певного навантаження. А зуби передають це навантаження, яке відбувається під час жування. Тому молочні зуби також дуже важливі для правильного і гармонійного росту і розвитку лицевого скелета.
Про орієнтир для постійних зубів
Одна із важливих функцій молочних зубів полягає в тому, що вони "вказують" постійним зубам місце для прорізування. У разі, коли молочний зуб випадає раніше (наприклад, коли його доводиться видаляти), постійний зуб залишається без орієнтира і може вирости криво.
Молочні зуби є першим набором зубів у людини. Вони починають формуватися протягом перших 12 тижнів вагітності і починають прорізатись крізь ясна дитини приблизно в шестимісячному віці. Усі 20 тимчасових зубів є повністю прорізані до того часу, коли дитині виповнюється три роки, і згодом вони заміняються постійними зубами.
Про гарну вимову
Турбота про здоров’я молочних зубів – запорука здоров’я зубів постійних, які прийдуть їм на зміну. Кожен зуб виконує важливу функцію і повинен відслужити свій термін. Здорові зуби необхідні для того, щоб дитина добре розжовувала їжу, а добре розжована їжа легшее перетравлюється в шлунку і повніше засвоюється. До того ж у зіпсованому зубі завжди є величезна кількість мікробів, які по кореневим каналам зуба проникають в кістку, досягають зачатка постійного зуба і можуть викликати сильнее запалення кісткової тканини, що супроводжується загибеллю зачатка.
Зуби є важливою ланкою в травному тракті, навіть часткова їхня втрата може призвести до шлункових захворювань дитини, формування неправильного прикусу. Повний комплект зубів забезпечує гарну вимову і розвиває корисні мовні навички дитини, дозволяє їй впевненіше почувати себе і зберігати почуття власної гідності.
Про зубний біль
За найменшої необхідності потрібно лікувати молочні зуби. Передчасне видалення молочного зуба може негативно вплинути на формування прикусу дитини, загальмувати складання мовних навичок, порушити процесс травлення.
Хворобливий стан порожнини рота значною мірою впливає на психічний та фізичний стан дитини. Інтенсивний зубний біль порушує її спокій та сон. Частий зубний біль робить її вередливою, плаксивою, неврівноваженою, що зрештою позначається на успішності. Через зубний біль, дискомфорт у порожнині рота від неповноцінності зубного ряду дитина відмовляється від твердої їжі, погано жує. Руйнування передніх зубів навіть у маленьких дітей зумовлює відчуття сорому, бажання сховати дефект, пригнічує психіку, змушує усамітнюватися, уникати ровесників.
Про гігієну
Складних періодів в житті дитячих зубів багато. Щоб полегшити вашій дитині адаптацію і дорослішання, краще відразу привчити ї до гігієни порожнини рота. Рекомендується чистити зубки малюків від моменту появи перших молочних. Нині є різноманітні зубні пасти і безпечні щітки для найніжніших і чутливих ясен, для різних дитячих віків. Хоча в більшості випадків фахівці рекомендують починати чистити зуби дитини двічі на день з полосканням рота після кожного прийому їжі з 2-2,5 років. Із трьох років рекомендують давати дитині більш жорстку їжу, щоб розвивалася зубнощелепна система. Ну і не забувайте вчасно лікувати карієс та інші захворювання.

Леся ТОКАРЮК
0 2 146
26-12-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Маринад для шашлику — це дуже важлива річ, яка може зробити м'ясо неперевершеним, або навпаки
Всі рецепти ...
• Теги