додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Піст – це не дієта

Із релігійної точки зору головна мета посту – очистити душу від гріха. Але крім духовності, піст передбачає й обмеження в їжі. Для людей, які не звикли до подібної стриманості, це великий стрес для організму.

Правила посту
Правило 1. Перед тим, як почати постити, обов’язково відвідайте свого лікаря і дізнайтеся, чи немає у вас протипоказань до різкої зміни режиму харчування. Пам’ятайте, що піст категорично протипоказаний дітям і підліткам (організму, що підростає, необхідне повноцінне, збалансоване харчування), вагітним жінкам, мамам, які годують грудьми, хворим на артеріальну гіпертензію, жовчнокам’яну хворобу, захворювання шлунково-кишкового тракту, серцеву недостатність, гастрит, виразку шлунку, ниркову недостатність, онкологічні недуги, порушення психіки, а також людям, які займаються важкою фізичною працею.
– Різка зміна раціону і відмова від звичних продуктів може бути причиною загострення багатьох хронічних недуг, – пояснює Олександр Федів, завідувач кафедри внутрішньої медицини БДМУ. – Люди, які вперше вирішили постити, часто доходять до крайнощів і відмовляють собі в їжі навіть тоді, коли відчувають сильну слабкість. Траплялися випадки, що в непритомному стані таких хворих забирала "швидка". Тим часом навіть священики запевняють, що під час посту головне – не обмеження у їжі (це вже буде не піст, а дієта), а молитва і духовний спосіб життя (не пити, не палити, не лаятися, бути доброзичливим до себе та інших).

Правило 2. "Пісний стіл обов’язково має бути різноманітний, – зауважує Олександр Іванович. – В основі раціону – каші (до 10 видів), овочі і фрукти. Необхідно включити боби (у тому числі і соєві продукти) – незамінне джерело білку. Додатково до каш щодня варто споживати кілька страв із овочів, грибів, кілька видів фруктів, горіхи і 2 ст. л. лляної олії. У багатьох людей, які дотримуються посту, меню часто дуже бідне. Це неправильно. Існує безліч пісних страв, які містять необхідні організму поживні речовини і до того ж дуже смачні. Тому обов’язково придбайте відповідну книгу кулінарних рецептів. І запам’ятайте, що піст – дороге задоволення, пісні продукти (як правило, це здорові продукти) коштують недешево".

Правило 3. "Виходити з посту потрібно грамотно, – радить лікар. – Якщо після стриманості накинутися на їжу, то справа може закінчитися викликом "швидкої". За святковим столом не варто багато їсти, а тим більше вживати спиртні напої. Вихід з посту краще починати з молочних продуктів – йогурту, нежирного сиру. Небажано їсти більше одного яйця на день, м’ясо і рибу додавати необхідно поступово. Починайте з нежирної риби – 150-200 г на день. І тільки через тиждень до раціону можна додавати білок тваринного походження. Таким чином вдасться адаптувати організм до переходу на звичайний раціон харчування, а також уникнути набирання ваги (за час посту люди зазвичай худнуть, а якщо неправильно виходити з посту, то можна не тільки повернутися до попередньої ваги, а й набрати додаткові кілограми)".

Коментар фахівця
"Не забувайте про буряк, зелений горошок і мед"
Олександр ФЕДІВ, завідувач кафедри внутрішньої медицини БДМУ:
– Щоб не зашкодити своєму організму, необхідно ретельно продумати пісне меню. Білок замінюється грибами і бобовими. Але потрібно пам’ятати, що гливи або білі гриби засвоюються важче, ніж печериці або опеньки. А додавати гриби до свого раціону потрібно не більше, як двічі-тричі на тиждень. Як і гриби, запас білку в організмі поповнять бобові. Але квасоля, боби і нут важко перетравлюються шлунком, а ось зелений горошок, який легко придбати в будь-якому супермаркеті (у тому числі, в замороженому вигляді), засвоюється без особливих труднощів. І лише 300 г зеленого горошку на день усувають дефіцит білку.
Також не забувайте про такі прості і доступні продукти, як буряк, морква, горіхи, яблука, мед, шпинат, гранати і родзинки, які поповнюють потреби людини в залізі, вітамінах та інших мікроелементах, покращують роботу серцево-судинної системи, печінки і мозку.

Важливо!
Якщо людина здорова, то піст піде їй тільки на користь. Рослинна їжа багата клітковиною, тому вона сприяє нормалізації обміну речовин, очищує організм від токсинів, шлаків, виводить радіонукліди. Таким чином відбувається омолодження організму. Але головне – їжа повинна бути різноманітною і свіжоприготовленою.

Леся ТОКАРЮК

0 1 680
25-12-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

В Україні розпочався Різдвяний піст, під час якого не можна вживати м'ясо, молочні продукти та яйця
Всі рецепти ...