|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїБоятися варто лише надмірної "любові" до хліба, адже за надмірної кількості до ожиріння можуть призводити навіть низькокалорійні страви. А ось помірне споживання хліба не тільки не псує фігуру, але і дозволяє схуднути. Цей продукт викликає відчуття ситості, після чого повністю перетравлюється організмом. – Безсумнівно, пшеничні зерна містять масу речовин, які позитивно впливають на здоров’я: вітаміни А, E, F, вітаміни групи В, натрій, хлор, цинк, селен, мідь, кобальт, магній, кремній, калій, марганець, йод тощо, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Проте всі ці вітаміни і мікроелементи присутні тільки в зерні, точніше, в його оболонці, а також в його зародку. Після того, як зерно піддається обробці, найцінніша його частина – у відходах. Від корисних вітамінів і мінералів залишається у кращому разі 30 відсотків. Отож апетитні білі булки, м’який пишний хліб, білі батони забезпечують наш організм тільки калоріями і крохмалем, а це призводять до накопичення надмірної ваги. Як правильно їсти? До того ж, згідно з нещодавнім дослідженням, серед жінок середнього віку, які зловживають білим хлібом вищого сорту і калорійними булочками, цукровий діабет зустрічається утричі частіше, порівняно з тими, хто надавав перевагу хлібу з борошна грубого помелу. Ці факти зовсім не свідчать про те, що хліб їсти не можна. Потрібно лише правильно обирати сорти і не зловживати білими і пишними булочками. Варто пам’ятати, що кірочка завжди корисніша, ніж м’якуш. Не можна їсти білий хліб із жирними продуктами, зокремаз маслом. Сало, жирну рибу, бульйон, масло краще поєднувати з чорним хлібом, а щодо м’яса і картоплі – ці продукти корисніше їсти взагалі без хліба. З будь-яким хлібом чудово поєднуються овочі. Дуже шкідливий хліб, на поверхні якого з’явилася цвіль, причому зовсім недостатньо просто відрізати й викинути шматочок з цвіллю, у цьому разі викидати доведеться всю буханку, адже цвіль поширює свої спори по всій буханці. Потрапивши в організм, спори цвілі можуть спровокувати захворювання крові та органів дихання. Свіжий чи вчорашній? Свіжий хліб (особливо пшеничний) зазвичай викликає бродіння, а через свою підвищену клейкість може засмічувати шлунково-кишковий тракт. Свіжий хліб доцільно замінити на трохи підсушений, наприклад, у тостері, а краще – на дводенний. Підсохлий хліб набагато краще засвоюється організмом, ніж свіжий. Різновиди хліба: чим корисні - Пшеничний 242 кКал* (*Середня калорійність хліба у розрахунку на 100 г) Білий хліб з високим вмістом борошна і крохмалю. Краще відмовитися або обирати сорти з борошна грубого помелу з зернами гречки, вівса, проса, насінням соняшнику та льону, іншими добавками. - Житній 165 кКал Сірий хліб з високим вмістом клітковини. Виводить канцерогени і шкідливі речовини з організму. Корисний при авітамінозі, цукровому діабеті. Нормалізує обмін речовин. Не можна споживати за підвищеної кислотності. - Гречаний 228 кКал Сірий хліб з високим вмістом рослинного білку, в якому містяться всі вісім незамінних амінокислот. Багатий на калій, фосфор, залізо, цинк, селен, марганець, магній, рутин, антиоксиданти, вітаміни групи В, Е. Корисний при захворюваннях судин. - Зерновий 223 кКал Сірий хліб зі злаковими зернами. Містить калій, натрій, молібден, фосфор, йод, залізо, кальцій, велику кількість вітамінів групи В, А, Е і РР. Сприятливо впливає на обмінні процеси, ситний, сприяє нормалізації мікрофлори кишечнику. - Висівковий 248 кКал Хліб з високим вмістом клітковини, мінералів, вітамінів, білків та нікотинової кислоти. Зміцнює імунітет, виводить алергени і токсини. Захищає від розвитку шлунково-кишкових захворювань, сприяє зниженню ваги. - Бездріжджовий 178 кКал Сірий, грубий, щільний хліб з високим вмістом вітамінів групи В, РР та мінеральних речовин, які зберігаються після випікання. Не шкодить кишковій мікрофлорі, сприяє роботі кишечнику. Має протизапальні властивості і полегшує біль під час менструації. - Із пророщеного зерна (без борошна) 261 кКал Сірий хліб із високим вмістом вітамінів С та Е, тіаміну, харчових волокон. Очищує організм. Блокує потрапляння шкідливих речовин у кровоносну систему, абсорбує їх і виводить природним способом. Позитивно впливає на шкіру та волосся, нервову систему, знижує рівень холестерину. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
Щоб курятина була соковитою і не пересушеною, важливо дотримуватися правильних технік приготування
• Теги
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |