|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїБоятися варто лише надмірної "любові" до хліба, адже за надмірної кількості до ожиріння можуть призводити навіть низькокалорійні страви. А ось помірне споживання хліба не тільки не псує фігуру, але і дозволяє схуднути. Цей продукт викликає відчуття ситості, після чого повністю перетравлюється організмом. – Безсумнівно, пшеничні зерна містять масу речовин, які позитивно впливають на здоров’я: вітаміни А, E, F, вітаміни групи В, натрій, хлор, цинк, селен, мідь, кобальт, магній, кремній, калій, марганець, йод тощо, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Проте всі ці вітаміни і мікроелементи присутні тільки в зерні, точніше, в його оболонці, а також в його зародку. Після того, як зерно піддається обробці, найцінніша його частина – у відходах. Від корисних вітамінів і мінералів залишається у кращому разі 30 відсотків. Отож апетитні білі булки, м’який пишний хліб, білі батони забезпечують наш організм тільки калоріями і крохмалем, а це призводять до накопичення надмірної ваги. Як правильно їсти? До того ж, згідно з нещодавнім дослідженням, серед жінок середнього віку, які зловживають білим хлібом вищого сорту і калорійними булочками, цукровий діабет зустрічається утричі частіше, порівняно з тими, хто надавав перевагу хлібу з борошна грубого помелу. Ці факти зовсім не свідчать про те, що хліб їсти не можна. Потрібно лише правильно обирати сорти і не зловживати білими і пишними булочками. Варто пам’ятати, що кірочка завжди корисніша, ніж м’якуш. Не можна їсти білий хліб із жирними продуктами, зокремаз маслом. Сало, жирну рибу, бульйон, масло краще поєднувати з чорним хлібом, а щодо м’яса і картоплі – ці продукти корисніше їсти взагалі без хліба. З будь-яким хлібом чудово поєднуються овочі. Дуже шкідливий хліб, на поверхні якого з’явилася цвіль, причому зовсім недостатньо просто відрізати й викинути шматочок з цвіллю, у цьому разі викидати доведеться всю буханку, адже цвіль поширює свої спори по всій буханці. Потрапивши в організм, спори цвілі можуть спровокувати захворювання крові та органів дихання. Свіжий чи вчорашній? Свіжий хліб (особливо пшеничний) зазвичай викликає бродіння, а через свою підвищену клейкість може засмічувати шлунково-кишковий тракт. Свіжий хліб доцільно замінити на трохи підсушений, наприклад, у тостері, а краще – на дводенний. Підсохлий хліб набагато краще засвоюється організмом, ніж свіжий. Різновиди хліба: чим корисні - Пшеничний 242 кКал* (*Середня калорійність хліба у розрахунку на 100 г) Білий хліб з високим вмістом борошна і крохмалю. Краще відмовитися або обирати сорти з борошна грубого помелу з зернами гречки, вівса, проса, насінням соняшнику та льону, іншими добавками. - Житній 165 кКал Сірий хліб з високим вмістом клітковини. Виводить канцерогени і шкідливі речовини з організму. Корисний при авітамінозі, цукровому діабеті. Нормалізує обмін речовин. Не можна споживати за підвищеної кислотності. - Гречаний 228 кКал Сірий хліб з високим вмістом рослинного білку, в якому містяться всі вісім незамінних амінокислот. Багатий на калій, фосфор, залізо, цинк, селен, марганець, магній, рутин, антиоксиданти, вітаміни групи В, Е. Корисний при захворюваннях судин. - Зерновий 223 кКал Сірий хліб зі злаковими зернами. Містить калій, натрій, молібден, фосфор, йод, залізо, кальцій, велику кількість вітамінів групи В, А, Е і РР. Сприятливо впливає на обмінні процеси, ситний, сприяє нормалізації мікрофлори кишечнику. - Висівковий 248 кКал Хліб з високим вмістом клітковини, мінералів, вітамінів, білків та нікотинової кислоти. Зміцнює імунітет, виводить алергени і токсини. Захищає від розвитку шлунково-кишкових захворювань, сприяє зниженню ваги. - Бездріжджовий 178 кКал Сірий, грубий, щільний хліб з високим вмістом вітамінів групи В, РР та мінеральних речовин, які зберігаються після випікання. Не шкодить кишковій мікрофлорі, сприяє роботі кишечнику. Має протизапальні властивості і полегшує біль під час менструації. - Із пророщеного зерна (без борошна) 261 кКал Сірий хліб із високим вмістом вітамінів С та Е, тіаміну, харчових волокон. Очищує організм. Блокує потрапляння шкідливих речовин у кровоносну систему, абсорбує їх і виводить природним способом. Позитивно впливає на шкіру та волосся, нервову систему, знижує рівень холестерину. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |