додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Правила здорової зими

На порозі зима. І це не тільки сніжок та морозець, а ще й комплекс сезонних захворювань.
Першими гостями в ваш дім з настанням холодів стукають гострі респіраторні вірусні інфекції та інші застудні захворювання. Не обов’язково вони приходять до вас, найчастіше, це гості до найменших членів вашої родини. Немає нічого найстрашнішого для мами, як хвороба її малюка. Сучасні діти хворіють часто. І в нашому світі постійних стресів та забрудненого навколишнього середовища проблема збереження здоров’я стає особливо актуальною. Але, можна скільки завгодно списувати проблеми на екологію, але факт залишається фактом: багатьом батькам легше дати дитині антибіотик, ніж наполегливо оздоровлювати дитину натуральними методами. Про імунітет вже писано-переписано. Але, повторюючи розхожу фразу: "Імунітет треба зміцнювати!", мимоволі задаєшся питанням – а що зміцнювати конкретно? Адже імунітет – це складна система, у роботі якої задіяний ряд органів: вилочкова залоза, кістковий мозок, селезінка, мигдалики, а також безліч клітин – макрофаги, моноцити, Т-лімфоцити, В-лімфоцити тощо. Шкіра, слизові, легені, кишечник та інші органи, що створюють фізичні та хімічні бар'єри для проникнення бактерій, теж мають безпосереднє відношення до імунної системи. Ось і виходить, що зміцнення імунітету рівноцінно зміцненню організма в цілому, налагодженню функцій всіх його систем.
Діти повинні хворіти – так формується їхній імунітет. Проте трапляється, що дитина народжується з вродженими проблемами імунної системи. Тоді мова йде про первинний імунодефіцит. Грамотне лікування може призначити тільки фахівець. Про необхідність візиту до імунолога свідчать:
- захворювання на ГРВІ більше 6 разів на рік;
- виникнення ускладнень;
- наявність алергії;
- епізоди герпесу на губах;
- декілька епізодів гнійного отиту або пневмонії.
Причинами ослабленого імунітету у дитини можуть бути незбалансоване харчування, гіповітаміноз, порушення роботи травної та інших систем, напружена атмосфера в сім’ї.
Правила здорової та щасливої зими прості – це, перш за все – профілактика. Кращими ліками від хвороб у період епідемії залишаються здоровий спосіб життя, фізкультура і процедури по загартовуванню організму упродовж усього року. Але говорити про загартовування і в грудні теж актуально. Спробуємо спланувати дієву програму для захисту нашої дитини.
Потішити і одночасно захистити організм допоможуть фрукти та інші вітамінізовані продукти. Також слід дотримуватися збалансованого висококалорійного харчування. Відомо, що 60-70% імунних клітин знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Стає зрозумілим, що правильне харчування у формуванні потужного імунітету у дитини відіграє далеко не останню роль. До раціону харчування дитини в будь-яку пору року мають входити фрукти та овочі. Взимку це яблука, апельсини, мандарини, морква, капуста, ківі, банани. Так само риба, сир і молочні продукти щодня мають бути на столі у наших малюків. Перегляньте дитячий раціон, позаяк, вся інформація щодо зміцнення дитячого імунітету виявиться неактуальною. І мова в даному випадку йде не тільки про достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів у щоденному раціоні чада (до речі, дієти, на яких нині подобається сидіти маленьким модницям, – чинник зниження імунітету!). Важливо, щоб в меню дитини були присутні продукти, що містять пробіотики: вживання живих бактерій активізує мікрофлору кишечника, підсилює синтез біологічно активних речовин і допомагає справлятися з застудами. З раціону малюка слід вилучити всі продукти, що містять консерванти та барвники, а ще, так звані "смітникові продукти" – чіпси, жуйки, газовані солодкі напої. Натомість, в зимовий період дитині необхідно споживати якомога більше рідини. Замініть всі напої, крім молока, відварами сухофруктів та шипшини. Для приготування вам знадобиться або 200 грамів свіжих, або 300 грамів сушених ягід, 100 грамів цукру на літр води. Малюк може пити відвар необмежено, але не менше 100 мілілітрів на 10 кг ваги. В разі наявності у дитини захворювання сечовивідної системи, слід попередньо порадитись з лікарем.
Не варто також забувати про перевірені засоби народної медицини цибулю та часник, адже саме у цих продуктах містяться речовини – фітонциди, які, потрапляючи до слини людини, знищують віруси. Для підвищення імунітету народна медицина радить вживати інжир. Слід зварити 2-3 ягоди у молоці на повільному вогні, дати з’їсти ягоди та запити теплим молоком. Корисні також лимонні напої.
Важливі для загартовування дитини режим та відсутність стресів. Про те, що стрес – один з основних факторів зниження захисних сил, зараз говорять скрізь. Ніщо так не знижує імунітет дитини, як стреси: в період сильних навантажень (наприклад, в кінці чверті) дитина хворіє частіше. Перехід до нової школи, конфлікт з кращим другом, відсутність взаєморозуміння з учителем або вихователем – все це теж може провокувати хворобу. Привчить дитину все робити в певну годину. Відхилення від режиму – це теж стрес для малюка. Не сваріть його, залучайте до розмови, підтримуйте позитивний настрій. Взимку купуйте дітям повітряні та мильні кульки! Ці радісні розваги примушують малюка часто залучатися до корисної дихальної гімнастики.
Ефективним засобом підвищення імунітету в дітей та дорослих вважається загартовування. Але лише 5% батьків за даними ВООЗ дійсно займаються загартовуванням. Його слід розпочинати від народження, а проводити у формі гри, розпочинаючи з 3-4 річного віку. Ніколи не можна примушувати дитину до загартовування, або проводити заходи поза її бажанням.
Загартовування починається з ранкової гімнастики. Дуже важливо,щоб на цей момент дитина виспалась та була бадьора. Одночасно з нею вправи мають виконувати і батьки (малюк копіює їх). Слід привчатися до щоденної ранкової гімнастики. Починати день з рухів дуже корисно. Кожного ранку слід присвятити 10-15 хвилин активним рухам.
Один з комплексів вправ для ранкової дитячої гімнастики:
-"Сонечко". Дитина стоїть прямо, піднімає ручки через сторони і тягнеться вгору "до сонечка", або заводить їх за голову, прогинаючись назад, а потім знову тягнеться вгору, де махає ручками – "розганяє хмаринки".
-"Зайчик". Дитина підстрибує як зайчик.
-"Годинничок". Дитина ставить ручки на пояс і робить наклони тілом направо-наліво.
-"Млинок". Ніжки на ширині плечиків. Робить нахили вперед по черзі торкаючись правої та лівої ноги однією рукою, другу відводить назад.
-"Велосипед". Це найулюбленіша вправа для всіх малят. Лежачи на спині, піднімає ніжки і робить ними кругові рухи, імітуючи рух педалей на велосипеді.
Через 10-15 хвилин після загальнозміцнюючих вправ слід перейти до водних процедур: розтирання торсу, рук, шиї водою кімнатної температури (22-25° С). Поступово температуру води знижують (до 18-16° С та нижче). Шкіру підсушують рушником та розтирають до відчуття тепла. Слід уважно стежити за тим, щоб малюк не змерз. Після процедур одягніть дитину за погодою.
Для загартовування після купання поставте дитину під душ змінюючи теплу воду на холодну і навпаки. Перепад температур має тривати 1-2 секунди. Дитина має бути в хорошому настрої і процедура проходить весело. Позаяк, організм малюка встигне відреагувати, мобілізуючи імунну систему.
Намагайтеся не переохолоджуватися і завжди одягатися по погоді! Щоденні прогулянки на свіжому морозному повітрі – це так приємно і корисно! За любої погоди хоча б на 30 хвилин слід вийти на прогулянку. Прогулянка пішки збагачує кров малюка киснем, нормалізуються процеси обміну речовин, що теж допомагає зміцненню імунітету. Рухомі ігри необхідні і за умов холодного зимового повітря – це сніжки, катання з гірки та на ковзанах, що корисно не лише фізичними навантаженнями на всі групи м’язів та тренуванням координації зростаючого тіла, але й тим, що за час гри дитина соціалізується, спілкується з друзями, вчиться миттєво приймати правильні рішення на завдання, що виникли. Звичайні зимові ігри вимагають більшого фізичного навантаження, ніж літні. Це сприяє зміцненню сили та духу! Натомість, необхідний теплий, але легкий дитячий одяг, щоб дитині біло і тепло і зручно. А вибір гри – за нею! Так, кидання сніжків розвиває силу та швидкісні якості, лижі – оптимізують роботу серця, ковзани – тренують вестибулярний апарат, центр рівноваги, навіть виліплення сніговика дає достатню загрузку.
Щодня перед сном робіть малюку масаж ніжок і стоп, де представлені активні точки, стимуляція яких рефлекторно допомагає підвищити імунітет. Масаж треба починати дуже акуратно від кінчиків пальчиків вгору за ходом лімфатичних судин без великого навантаження і сили. Обмежтеся легкими поглажуваннями та розтираннями, особливо у малят.
Для підвищення імунітету дитині слід забезпечити здоровий сон. Проводьте розслаблюючу гімнастику перед сном, робіть заспокійливі ванни. До них відносяться хвойні, хвойно-сольові, трав’яні – з валер’яни, м’яти, кропиви, ромашки. Загальна їх температура – не більше 36,5 – 37,0°С – впродовж 10 хвилин. Процедури слід проводити через день до 10-15 разів.
Окремо слід сказати про ставлення до здоров'я. В сім'ях, де дитині достатньо кашлянути, щоб її вкладали в ліжко і повторювали: "Ти захворюєш", – діти дійсно хворіють дуже часто. Така установка дає негативний результат. Розумно пояснити, що температура, кашель, нежить – це природні реакції на вірус, що не відбувається нічого страшного. Просто необхідно допомогти організму впоратися із застудою: попити настої трав, мікстури, попарити ноги, якщо необхідно – полежати. При цьому важливо постійно повторювати: "Ти вже одужуєш, ще день-другий – і все буде відмінно". Не варто також говорити при дітях фрази на кшталт: "Ми часто хворіємо". Навпаки, сфокусуйтеся на позитиві: "Сподіваємось прожити зиму без застуд". Закріплюйте у малюка думку про те, що він – здоровий!
І, насамкінець. Під час епідемії грипу не варто забувати про прості заходи профілактики. Не водіть дитину в місця масового скупчення людей. Перед виходом на вулицю, відвідуванням дитсадка чи школи використовуйте оксолінову мазь, а при поверненні – привчіть дитину полокати носоглотку. Ще одне важливе правило, яке повинно стати у звичкою – це щоденне провітрювання приміщення, особливо перед сном, та вологе прибирання.
Користуйтеся масками в разі захворювань членів родини, відокремлюйте їх та предмети користування, кварцюйте приміщення, де перебував хворий. Прийміть заходи в перші ж години хвороби (збільшіть об’єм рідини, застосовуйте ванночки для ніг з гірчицею, промивання носика солоною водою, полокання горла ромашковим настоєм, содово-сольовим розчином).
Імунітет здорової дитини достатньо сильний, щоб дати відсіч вірусам!

Матеріал підготувала доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Попелюк Наталія Олександрівна
0 1 392
17-12-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Якщо ви не знаєте, що приготувати на сніданок або перекус - спробуйте зробити "швидкі" хачапурі з сиром
Всі рецепти ...
• Теги