додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Мед та дихальні вправи зміцнюють імунітет

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що щороку у світі понад 49 тисяч людей помирає від застуди або грипоподібних захворювань. За такої ситуації непогано було б більше уваги звернути на запобігання недуг, аніж потім лікувати їх та боротися з небезпечними ускладненнями, які можуть супроводжувати нас впродовж всього життя. Отож розглянемо кілька порад, які, можливо, здаються банальними, однак все-таки допомагають не захворіти.

Ретельно мийте руки
Більшість вірусів застуди поширюється при безпосередньому контакті. Той, у кого застуда, чхає або кашляє, а потім торкається телефону, клавіатури, чашки, поверхні меблів. Мікроби-носії застуди можуть жити протягом кількох годин, перш ніж здорова людина торкнеться зараженої поверхні. Просте миття рук – єдиний найбільш важливий засіб запобігання поширенню вірусних та бактеріальних інфекцій. До того ж дослідження свідчать, що багато людей, використовуючи громадські туалети, потім не миють руки. Люди також забувають мити руки перед приготуванням їжі.
Отож якщо хочете запобігти застуді, просто зупиніться і вимийте руки. Якщо вода недоступна, серветки на спиртовій основі будуть чудорвим дезинфікуючим засобом для рук.

Прикривайте рот, коли кашляєте або чхаєте
Оскільки мікроби і віруси залишаються на руках при кашлі та чханні, це часто призводить до зараження інших людей через контакт руками. Коли ви відчуваєте, що зараз почнете чхати або кашляти, використовуйте одноразові носовички, які потім потрібно негайно викинути. Якщо у вас немає серветки або носової хустинки, прикрийте рот рукою, а потім обов’язково вимийте руки.

Не чіпайте обличчя
Віруси, що викликають застуду та грип, потрапляють в організм через очі, ніс або рот. Дотик брудними руками до обличчя – основний спосіб зараження.

Регулярно робіть дихальні вправи
Дихальні вправи дозволяють серцю перекачувати більше крові, змушують вас дихати швидше, допомогають переносити кисень з легенів у кров і змушують вас пітнітии, як тільки ваше тіло нагрівається. Ці вправи допомагають імунній системі активізуватися і знищувати хвороботворні віруси і бактерії.

Вживайте продукти, які містять вітаміни
Якщо не приймаєте вітаміни у вигляді таблеток, їжте темно-зелені, червоні і жовті овочі та фрукти. У них багато природних вітамінів, які зміцнюють імунну систему і допомагають їй боротися із застудними захворюваннями.

Не паліть
Медична статистика показує, що затяті курці важче переносять застуду і частіше хворіють на неї. Навіть якщо людина не палить, але перебуває поруч із курцем, вона завдає великої шкоди своїй імунній системі. Дим висушує ваші носові ходи і паралізує тонкі волосинки, які вистилають слизову в носі і легенях. Їхні хвилеподібні рухи виштовхують віруси застуди та грипу з носових ходів. Експерти стверджують, що одна цигарка може паралізувати ці "війки" досить надовго – від 30 до 40 хвилин. Тому підвищується ймовірність і тривалість захворюваності на застуду або грип.

Не вживайте алкоголь
Зловживання алкоголем пригнічує імунну систему. Алкоголь зневоднює організм – це викликає більшу втрати рідини, ніж потрібно для людини. Люди, які полюбляють "випивати", хворіють частіше, а тривалість і ускладнення недуги у них – серйозніші.

Більше відпочивайте
Якщо ви зможете навчитися розслаблятися, збільшите потужність і швидкість реакції вашої імунної системи. Привчіть себе у хвилини неспокою або тривоги, а також перед сном уявляти собі приємні або заспокійливі картини. Робіть це 30 хвилин на день протягом кількох місяців. Релаксації можна навчитися – це майстерність, яка дуже допомагає стати більш здоровим та успішним. Але потрібно розслаблятися щиро – у людей, які намагаються розслабитися, але насправді не роблять цього, змін хімічних речовин в крові лікарі не виявляють.

Ехінацея
Ехінацея – дієтична трав’яна добавка, яку деякі люди використовують для лікування застуди та для її профілактики. Вчені провели дослідження, як працює ехінацея в лікуванні та профілактиці застуди, але результати виявилися неоднозначними. Деякі дослідники виявили, що трави можуть допомогти в лікуванні застуди, якщо приймати їх на ранній стадії захворювання, але інші вчені вважають, що ехінацея може допомогти і на більш пізніх термінах.
У будь-якому разі ехінацея зміцнює організм і допомагає йому протистояти вірусам.

Вітамін С
Багато людей переконані, що прийняття великої кількості вітаміну С запобігає застуді чи може полегшити її симптоми. Щоб перевірити цю теорію, дослідники здійснили кілька великих контрольованих досліджень за участю дітей і дорослих. Поки що дані переконливо не показали, що великі дози вітаміну С добре допомагають в профілактиці застудних захворювань.
Вітамін С може зменшити тяжкість і тривалість симптомів, але поки що немає чітких доказів цього ефекту. Крім того, прийом вітаміну C протягом тривалого часу у великих кількостях може бути небезпечним. Занадто багато вітаміну С може викликати важку діарею, особливо небезпечну для літніх людей і дітей.

Мед
Мед дуже корисний для профілактики простудних захворювань – він здатний підвищувати імунітет. Але знайте, що у жодному разі не можна давати мед дітям до року.

Цинк
Пастилки і льодяники з цинком теж допомагають для профілактики застуди.
Цинк може трохи зменшити симптоми і тривалість застуди, але використання великої кількості препаратів з цинком можуть підвищувати ризик розвитку побічних ефектів, наприклад, нудоти.

Коментар фахівця
"Врегулюйте режим праці та відпочинку"
Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук:
– Крім щеплення інших дієвих засобів профілактики грипу немає. Вважається, що на гострі респіраторні захворювання, зокрема і грип, рідше хворіють люди, у яких імунна система забезпечує достатній рівень противірусного захисту. Тому для профілактики грипу та інших ГРЗ рекомендується використовувати лікарські засоби, які активують імунну систему. Найбільш відомими препаратами з цієї групи є амізон, аміксин, арбідол, афлубін, гропринозин, протефлазид. Незважаючи на виражену імунностимулюючу дію цих препаратів їх ефективність у напрямку профілактики грипу є недостатньо високою.
Досягнути достатнього рівня опірності організму до респіраторних вірусів можна і без застосування лікарських засобів. Для цього необхідно дотримуватися простих порад. Врегулювати режим праці та відпочинку, не допускати надмірних фізичних та психологічних навантажень, виділяти достатньо часу на сон. Обов’язково здійснювати прогулянки на свіжому повітрі, використовуючи парки, сквери чи зону прибудинкових зелених насаджень. Вдягатися відповідно до погоди, уникати переохолодження, протягів, промокання ніг. Поряд із цим необхідно врегулювати режим та раціон харчування. Вживати їжу не менше трьох разів на добу з обов’язковою першою стравою під час обіду. Готувати та вживати страви із свіжих натуральних продуктів. До раціону харчування додавати салати із сирої капусти, моркви, буряку, заправлені зеленню, часником, цибулею. Щодня споживати фрукти: яблука, груші, апельсини, мандарини. Надавати перевагу напоям із ягід, а саме чаям та відварам із сушених, заморожених чи перетертих з цукром калини, ожини, смородини, суниці.
Раціон харчування, збагачений фруктами та стравами із сирих овочів, повністю задовольнить потреби організму у вітамінах, мікроелементах та інших корисних речовинах, необхідних для належного функціонування імунної системи.

Підготувала Л. Токарюк
0 1 941
12-12-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги