додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Медитація – для душевної рівноваги

– Сучасна людина живе в надзвичайно складному, перенасиченому інформацією світі, – говорить Наталія КУЛІШ, старший викладач кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ. – Ми почуваємося постійно втомленими, роздратованими, з’являється враження, що постійно кудись запізнюємося. Ми починаємо гірше розуміти одне одного, стаємо агресивнішими, часто віддаляємось від найближчих людей, у когось виникають депресивні стани. У колесі щоденної рутини ми втрачаємо саму суть життя, його найкращі моменти… І водночас маємо дуже прості засоби захисту від подібних ситуацій. Один із таких засобів психологічного захисту – медитація.
Людина, яка медитує, вчиться утримувати увагу на своїх внутрішніх процесах, дивлячись на них ніби збоку. Поступово така відстороненість з’являється й у звичайному стані, ви абстрагуєтесь від того, що відбувається у вас всередині. Наприклад, з’являється певна емоція (злість, роздратування), і замість того, щоб одразу піддатися їй, ви фіксуєте її виникнення і зупиняєте цей імпульс. Гнів не поглинає вашу увагу, оскільки залишається частина вас, яка спокійно спостерігає за подіями всередині. І у вас з’являється можливість протистояти цим емоціям.
Медитація – це не так важко, як здається. Більшість із вас вже займалися медитацією у певному сенсі Наприклад, коли не могли довго заснути, починали рахувати, наприклад, овець: раз вівця, два вівця..., доки не занурювалися в сон. При цьому можна було уявляти кучерявих овечок. Ви утримували свою увагу на якійсь одній речі, припиняли думати про щось інше. Всі турботи і думки покидали ваш розум!
Медитація заснована на подібному принципі. Ви концентруєтесь на диханні, на образі або на мантрі і тим самим заспокоюєте свій розум Але дія медитації набагато ширша і глибша.

Медитація – це легко!
- Виділіть час для медитації
Найкраще медитувати двічі на день: зранку і ввечері по 15-20 хвилин. Вранці медитація приведе до ладу ваш розум, дасть заряд енергії, підготує до початку дня, а ввечері дозволить усунути напругу і втому, позбавить від докучливих думок і турбот. Намагайтеся не пропускати жодного сеансу. Нехай медитація стане щоденною звичкою.
- Знайдіть зручне місце
Краще медитувати вдома. Вас ніщо не повинно відволікати. Не варто займатися практикою в тому приміщенні, де ви спите – існує велика ймовірність, що ви заснете під час сеансу. Однак за бажання можна займатися практикою навіть у громадському транспорті – із часом вдасться розслабитися навіть в таких умовах.
- Прийміть правильну позу
Не обов’язково сідати в позу лотоса. Головне – щоб спина була пряма, і вам було зручно. Спина не повинна бути нахилена вперед або назад. Хребет повинен утворювати прямий кут з поверхнею, на якій ви сидите. Можете сісти на стілець, бажано не опиратися на його спинку. Рівне положення спини потрібне для того, щоб вам було легше дихати і повітря краще проходило через ваші легені. Також це потрібно для збереження усвідомленості..
- Розслабте тіло
Заплющіть очі. Намагайтеся повністю розслабити ваше тіло. Скеруйте вашу увагу в напружені ділянки тіла. Скеруйте вашу увагу на дихання або мантру. Коли помічаєте, що почали про щось думати, просто спокійно повертайте увагу на вихідну точку (мантра, дихання). Уникайте спроб інтерпретації думок, емоцій, відчуттів, бажань які виникають всередині. Сприймайте ці речі, не залучаючись до них.

Важливо!
Під час медитації концентруйтеся на диханні: ви або просто стежите за диханням, направляєте ваш внутрішній погляд на цей природний аспект вашої життєдіяльності, відчуваєте, як повітря проходить через ваші легені і як виходить назад. Не потрібно намагатися контролювати дихання. Просто спостерігайте за ним. Воно повинно бути природним. Під час медитації дихання може сильно сповільнюватися, і вам буде здаватися, що ви майже не дихайте. Нехай вас це не лякає. Це нормально.

Лікбез
Медитація – процес самозаглиблення з метою самовдосконалення, при якому людина залишається на самоті зі своєю свідомістю. Спочатку медитація була частиною релігійного ритуалу, а нині перетворилася на ефективну вправу для розслаблення та концентрації, яка звільняє ваш розум від думок та тривог, заспокоює вас і впорядковує мислення.
Мантра – священний текст в індуїзмі,буддизмі, який, як правило, вимагає точного відтворення звуків, які його складають. Мантри часто порівнюють з псалмами та молитвами. Зазвичай мантра являє собою сполучення кількох звуків чи слів на санскриті.
Багаторазове повторення свого бажання – це теж мантра. Спробуйте позбутися негативних і тривожних думок, які постійно кружляють у вашій голові. Замініть їх такими словами, як "радість, щастя, успіх, добро". Через днів вісім помітите, що життя змінилося в кращий бік.
Приклади для початківців
Спосіб 1
Перший спосіб – найпопулярніший і найпоширеніший. Це концентрація на власному диханні. Потрібно просто спостерігати, зосередитися на своєму диханні, і з часом медитація вдаватиметься дедалі краще.
Спосіб 2
Менш поширений. Полягає в концентрації на свічці або власному відбитті у дзеркалі. Потрібно зручно сісти, поставити перед собою запалену свічку або дзеркало і почати розслаблятися, намагаючись не впускати в голову думки, а просто спостерігати за вогником або власними очима у дзеркалі.
Спосіб 3
Полягає у використанні мантр. Для цього потрібно сісти в зручне положення, розслабитися і уявити, що приміщення навколо вас розчиняється, а ви перебуваєте у відокремленому місці – горах, пустелі або якомусь ще. Як тільки відчуття перебування в іншому місці повністю вас захопить, потрібно почати використовувати мантру.

Леся ТОКАРЮК

0 4 368
11-12-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...