додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Запалення легень у дітей: як розпізнати і вилікувати

Показник летальності від пневмонії серед дитячого населення України в середньому дорівнює 13,1 на 10 000 дітей, що відбивається на структурі дитячої смертності, в якій захворювання органів дихання становлять 3-5% причин. Показники захворюваності дітей на пневмонію в країнах СНГ, у тому числі в Україні, коливаються від 4 до 20 випадків на 1000 дітей віком від 1 місяця до 15 років.
Пневмонії відомі ще з часів Гіппократа, який вважав збудником "запалення легенів" своєрідну "одухотворену субстанцію", проте питання їх лікування залишаються актуальними й дотепер. Ще задовго до відкриттів Л. Пастера причиною гострої пневмонії вважали інфекцію. Сьогодні за причиною захворювання розрізнюють пневмонії бактеріальні, вірусні, вірусно-бактеріальні, грибкові та інші. У новонароджених дітей пневмонію можуть викликати такі мікроби, як хламідії, мікоплазми, герпесвіруси, цитомегаловіруси, стафілококи. Збудником пневмонії у дітей старше трьох місяців значно частіше буває пневмокок. За перебігом розрізняють гостру і затяжну пневмонію.

Клініка захворювання. Ознаки та симптоми пневмонії різняться в залежності від віку дитини та причини, що викликала захворювання. Найпоширеніші симптоми захворювання наступні: лихоманка (збільшення температури тіла більше 38 – 38,5ОС), кашель (але на початку захворювання кашель може бути і відсутнім), прояви дихальної недостатності, такі як почастішання дихання, роздування крил носа, синюшне забарвлення носогубного трикутника, утруднене дихання, при якому видно, як міжреберні м’язи напружуються під час кожного вдиху, закладеність носа, нежить. У дітей, хворих на пневмонію, спричиненою бактеріями, симптоми зазвичай з’являються дуже швидко, при вірусній пневмонії симптоми з’являються поступово. При появі у дитини вищезазначених симптомів потрібно негайно звернутися за медичною допомогою.

Лікування
Пневмонії у дітей до 3 років лікуються в умовах стаціонару, у старшому віці можливе амбулаторне лікування під регулярним контролем лікаря.
Лікування пневмонії починають із встановлення та усунення причини, яка викликала запалення легень. Провідним напрямком лікування бактеріальних пневмоній у дітей є застосування антибіотиків. Проте визначення дози антибактеріальних препаратів та шляху їх уведення повинно здійснюватися тільки лікуючим лікарем, відповідно до віку, маси тіла, а також тяжкості перебігу захворювання.
Слід враховувати, що вірусні пневмонії у дітей не піддаються терапії антибактеріальними препаратами. Основою лікування в такій ситуації є противірусні лікарські речовини.
Для розрідження і якнайшвидшого видалення мокротиння призначають муколітики і відхаркувальні засоби, що можуть бути як рослинного так і хімічного походження. При високій температурі призначають жарознижуючі препарати парацетамолу або ібупрофену.
Слід також пам’ятати, що дитина, хвора на пневмонію потребує ретельного догляду, їй потрібно забезпечити спокій та ліжковий режим. Малюку слід збільшити обсяг пиття (теплий чай, морс, відвар сухофруктів, кисіль). Кімнату, де перебуває хвора дитина, потрібно часто провітрювати і підтримувати в ній оптимальний температурний режим (19-21ОС). Ні в якому разі не можна допускати, щоб повітря в приміщенні було сухим (бажано користуватися побутовими зволожувачами повітря, підтримуючи вологість повітря не менше 50%.).
В період одужання діткам рекомендують лікувальну фізкультуру, масаж і фізіотерапевтичні процедури.

Профілактика
Найбільш ефективним способом профілактики пневмонії є вакцинація проти таких інфекцій, як пневмокок, гемофільна інфекці, кір, коклюш, які входять до складу основних щеплень у дитячому віці, передбачених календарем профілактичних щеплень.
Отже, пневмонія у дітей є достатньо серйозним захворюванням, що вимагає пильної уваги з боку батьків та лікарів.


Кафедра підіатрії та дитячих інфекційних хвороб
Проф. д.м.д., Колоскова О.К., асистенти к.м.н. Бєлашова О.В., к.м.н. Марусик У.І.
0 27 846
3-12-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги