додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Калина – від гіпертонії, журавлина – від ангіни

Калина
Ягоди калини – джерело вітамінів і мікроелементів. Вітамін С та антиоксиданти-флавоноїди пришвидшують одужання при інфекціях, кумарини і вітамін К зменшують кровоточивість, ефірні олії заспокоюють і знижують тиск (завдяки сечогінній дії), поліненасичені жирні кислоти перешкоджають відкладенню холестерину, а дубильні речовини і фенолкарбонові кислоти загоюють та знезаражують при проблемах з органами травлення.
Калину можна зберігати, заливши холодною водою і поставивши в холодильник. Можна перетерти з медом.
Народна медицина радить
- Щоб нормалізувати обмін речовин, задовольнити потребу організму у вітаміні С, потрібно з’їдати на день по 1 ст. л. ягід калини.
- Плоди калини їдять у чистому вигляді або з медом, цукром при гіпертонії. При захворюваннях серця найкращий засіб – ягоди з кісточками, їх застосовують також від кашлю, застуди, задухи, при захворюваннях нирок, шлунку, як потогінний засіб.
Кому не можна
Не рекомендують вживати вагітним. Не варто захоплюватися людям зі зниженим артеріальним тиском, хронічним захворюванням нирок і підвищеною кислотністю шлункового соку. Калина протипоказана людям з різними захворюваннями крові, включаючи тромбофлебіт і лейкоз.

Шипшина
Чемпіон серед рослин за вмістом вітаміну С. За кількістю аскорбінової кислоти впевнено обходить лимони, апельсини і чорну смородину. Шипшина – найкращий засіб для зміцнення імунітету і захисту від вірусів та інфекцій.
Народна медицина радить
- За загального занепаду сил, при атеросклерозі 2 ст. л. плодів шипшини всипати в 0,5 л окропу, настоювати протягом доби. Відтиснути, процідити і додати цукор. Приймати по 100 мл двічі-тричі на день перед їдою.
- При ревматизмі, ревматоїдному поліартриті приготуйте лікувальні ванну. Подрібнене коріння шипшини залити водою в пропорції 50:500, настоювати дві години, кип’ятити 20 хвилин, після чого настоювати ще півгодини, процідити. Ванну температурою 36-37 градусів приймати в будь-який час дня. Курс лікування – 15-18 ванн.
Кому не можна
Дуже обережно застосовувати слід тим, у кого підвищена кислотність, є гастрит і виразкова хвороба шлунку. Якщо часто пити міцний настій шипшини, цн матиме руйнівний вплив на зуби. Тому щоразу після прийому настою потрібно сполоснути рот водою. Протипоказана людям, у яких є схильність до утворення тромбів, ендокардит та деяких інші проблеми з серцем. Не варто приймати настій або сироп шипшини людям, які страждають від закрепів.

Журавлина
Ягоди містять велику кількість вітамінів та антибактеріальних засобів. У журавлині містяться: калій, кальцій, магній, залізо, вітамін С, РР, В1, В2. Особливо корисна ягода журавлини як джерело вільних органічних кислот. Журавлина – чудовий жарознижувальний засіб.
Народна медицина радить
- При інфаркті міокарда пропустіть через м’ясорубку кілограм ягід журавлини, 200 г часнику і додайте 100 г меду. Все змішати і настоювати три дні в закритій ємності. Приймати по 1 ст. л. двічі на день до їди.
- Щоб вилікувати ангіну, необхідно 3 ст. л. меду розчинити в склянці журавлинного соку. Сумішшю полоскати горло, періодично спльовуючи. Після полоскання 2 ст. л. суміші потримати в роті, потроху проковтуючи.
- При пієлонефриті слід натерти на дрібній тертці 200 г очищеної картоплі. Залишити на одну-дві години, після чого обережно злити сік. Потім приготувати сирий сік із 50 г журавлини та 15 г цукру, змішати з картопляним соком і приймати тричі на день по 1 ст. л.
Кому не можна
Тим, у кого індивідуальна непереносимість компонентів, які входять до складу ягоди. Вживання варто обмежити людям, які страждають на виразку або гастрит, а також мають підвищену кислотність шлункового соку. Не варто вживати щодня годуючим матерям, а також дітям до трьох років.

Обліпиха
Багата на вітаміни (С, А, Е, В1, В2, В3 та ін.) та мікроелементи (бор, марганець, залізо), біологічно активні речовини, цукри і органічні кислоти. Плоди дуже соковиті, з характерним кисло-солодким смаком, ананасним ароматом і присмаком. Обліпихова олія допоможе вашому організму пережити зимовий авітаміноз, матиме загальнозміцнювальну дію.
Народна медицина радить
- Відвар плодів обліпихи використовують зовнішньо при лікуванні шкірних захворювань. А комбінований настій ягід і листя п’ють при облисінні і втирають в шкіру голови для зміцнення коренів волосся.
- Щоб врятуватися від авітамінозу, 1 кг ягід протріть через сито. Отримане пюре перемішайте з 1 кг цукру, підігрійте на слабкому вогні до повного розчинення крупинок. Протерту обліпиху дуже корисно вживати при авітамінозі, гіпертонії, недокрів'ї, захворюваннях печінки і жовчного міхура.
- При лікуванні кольпіту та ерозії шийки матки використовуються тампони з олією обліпихи. Готують її так: відтисніть з ягід сік, злийте в банку і відстоюйте в холоді 24 години. Олія, що піднялася у верхній шар, вважається найбільш цінною.
Кому не можна
Не рекомендується приймати препарати на основі обліпихи людям, які мають розлади шлунково-кишкового тракту, гострі холецистити, підвищену кислотність шлункового соку. Через збуджувальну дію вітаміну С сік і сироп обліпихи не варто приймати наприкінці дня.

Глід
Плоди глоду містять велику кількість пектину, який знижує рівень шкідливого холестерину в крові і виводить з організму токсини і шлаки, в ягодах багато органічних кислот, необхідних для хорошого травлення.
Народна медицина радить
- При стенокардії, аритмії, екстрасистолії, для відновлення нормального рівня холестерину при атеросклерозі) готують відвар плодів: 1 ст. л. подріблених плодів глоду залити склянкою окропу, варити на малому вогні, доки кількість води не зменшиться наполовину. Пити по 0,5 ч. л. тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Курс лікування – 3-4 місяці.
- При гіпертонії, нервовому збудженні 1 ст. л. добре дозрілих висушених ягід глоду подрібнити, залити склянкою окропу, настоювати в теплому місці (в термосі або в духовці) дві години, процідити. Пити по 1-2 ст. л. чотири рази на день за 20 хв. до їди.
Кому не можна
Глід протипоказаний при вагітності, годуванні грудьми, у разі алергії або індивідуального несприйняття.

Важливо!
Перед застосуванням препаратів з будь-яких осінніх ягід бажано проконсультуватися з лікарем.

Підготувала Л. Токарюк
0 4 010
28-11-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...