додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Парагрип у дітей – це не жарти

Проте досить частим та агресивним є вірус парагрипу. Дорослі та підлітки теж стикаються з даним вірусом, проте значного порушення стану у вказаному віці парагриип не зумовлює – найчастіше все обмежується короткочасним незначним підвищенням температури тіла та охриплістю голосу. По іншому все розвивається у дітей раннього віку. У таких малюків вірус парагрипу викликає гострий стенозуючий ларингіт – гостре запальне ураження гортані з розвитком звуження її просвіту, що досить утруднює дихання для дитини. Цей стан також відомий під назвою "несправжній круп". Слово "круп" походить від шотландського croup - "каркати".
Вірус проникає в гортань повітряно-крапельним шляхом після контакту з хворою дитиною або дорослим, у якого ознаки захворювання, найчастіше, невиражені. Розвиток крупу саме у ранньому віці пов’язано з анатомо-фізіологічними особливостями гортані – вона воронкоподібної форми із вузькою голосовою щілиною, добре розвиненою підслизовою оболонкою та її достатнім кровопостачанням. Саме тому запальний процес у гортані у ранньому віці супроводжується швидким (!) та значним набряком, що значно зменшує просвіт гортані та утруднює поступлення кисню в бронхи та легені. Окрім гортані в запальний процес нерідко можуть залучатися і трахея, рідше – бронхи.
Захворювання розвивається раптово – часто вночі: дитина, яка лягала спати майже здоровою (можливо, з нежитем), прокидається від того, що їй трудно дихати, вона не може ефективно вдихнути. Окрім того з’являються два інші типові симптоми – охриплість голосу та "гавкаючий" сухий кашель. Малюк стає неспокійним, дихання супроводжується втяжіннями міжреберних проміжків, живота, крил носу. Стан погіршується дуже швидко, у тяжких випадках виявляється сонливість дитини (від нестачі кисню страждає головний мозок), посиніння довкола рота тощо. Температура тіла підвищується незначно, хоча може залишатися нормальною, інколи – вище 39С.
Не слід зволікати за зверненням за медичною допомогою, оскільки несправжній круп протікає досить швидкоплинно. Дитина з парагрипозним ларингітом завжди потребує особливої уваги з кількох причин. По перше, розвиток стенозу гортані досить швидкий за відсутності правильної медичної допомоги може настати зупинка дихання внаслідок перекриття дихальних шляхів. Окрім того, під маскою крупу несправжнього, вірусного можуть приховуватися тяжкі бактеріальні хвороби – дифтерія гортані (т.зв. "справжній круп") та запалення надгортанника – епіглотит. Обидва стани потребують негайної госпіталізації та проведення інтенсивного лікування. Розрізнення даних захворювань та вибір подальшої тактики лікування може провести лише лікар-спеціаліст, тому раннє звернення за медичною допомогою можуть не лише прискорити одужання, а й зберегти життя малюку.
Як можна допомогти дитині до приїзду лікаря? Розуміючи, що адекватну допомогу може надати лише лікар, до його приходу не слід сидіти склавши руки. По можливості слід заспокоїти дитину, взявши на руки, неспокій, плач та крик можуть посилити явища стенозу гортані. Певним чином може допомогти доступ свіжого повітря, малюка можна винести на свіже повітря, попередньо одягнувши відповідно сезону. Не слід забувати про тепле пиття, малими ковтками – чай, відвар із сухофруктів. Також батькам, дитина яких мала випадок несправжнього крупу, слід пам’ятати про можливість повторних випадків.

Микола Гарас, підготував асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, к. мед. н., дитячий інфекціоніст
0 2 284
25-11-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги