|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїХарчування є одним із головних факторів, за допомогою яких контролюється цукровий діабет, і залишається основою лікування будь-якої його форми. Не варто розраховувати на те, що застосування найновіших препаратів інсуліну чи таблетованих гіпоглікемізуючих засобів терапії дозволять хворим перебувати на так званій вільній дієті. Правильне харчування при цукровому діабеті є самостійним методом лікування і відіграє не меншу роль, ніж цукрознижувальні препарати. Дієтотерапія цукрового діабету може бути єдиним лікувальним фактором при легкому перебігу захворювання, дозволяючи іноді звести до мінімуму медикаментозне лікування, а то й зовсім обійтися без нього, а також важливою складовою комплексного лікування тяжких форм хвороби. При цукровому діабеті слід дотримуватися наступних принципів харчування: - обмеження прийому легкозасвоюваних вуглеводів, оскільки через їхнє швидке всмоктування в кишківнику значно підвищується рівень цукру в крові, він потрапляє в сечу; - їжа повинна містити нерафіновані вуглеводи (овочі, крупи) з достатнім вмістом клітковини; - вуглеводи розподіляються між прийомами їжі рівномірно протягом дня; - їжа повинна містити невелику кількість жирів, половина яких має бути рослинного походження; - калорійність дієти повинна бути адекватною енерговитратам хворого. Разом з тим, продуктів, заборонених для хворих на цукровий діабет, немає, а їжа для людини з діабетом не повинна бути виключно переліком заборон і джерелом засмучення. Дієта не повинна повністю виключати улюблені страви та ласощі, навіть якщо вони не належать до категорії "дозволених продуктів". Дієта для діабетика повинна стати тими правилами, дотримання яких дає впевненість щодо успішного контролю серйозної недуги. Вибір конкретних продуктів, їх кількості та кратності прийому протягом дня повинен, у першу чергу, враховувати індивідуальні потреби організму пацієнта, особливості захворювання, спосіб життя, персональні звички в харчуванні та інші важливі аспекти. Меню (калорійність добового раціону) хворого розраховується за хлібними одиницями (ХО) залежно від трудової діяльності людини. Для людини з цукровим діабетом є 3 основних прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря) і 3 додаткових (другий сніданок, полуденок, пізня вечеря) – не рідше 4 разів на день, в один і той самий час. Пацієнтові потрібно самостійно визначати, скільки енергії він повинен одержувати щодня з їжею, розподіляти її між основними харчовими речовинами. Для зручності заміни одних продуктів у раціоні іншими, а також при розрахунку добової кількості вуглеводів, кожен продукт перераховується у ХО. Цей умовний коефіцієнт (1 ХО) містить 10-12 г вуглеводів і приблизно дорівнює одному шматку хліба. Так, 1 ХО містять одне яблуко, один персик, одна столова ложка манної, гречаної, пшоняної або перлової крупи, 250 мл молока або кефіру, столова ложка борошна. Середня добова потреба дорослої людини складає 17-20 хлібних одиниць. Харчування має бути повноцінним, тобто раціон повинен включати конче потрібні організму компоненти та забезпечувати його потребу в енергії. Повноцінним слід вважати таке харчування, в якому містяться всі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни. При збалансованому раціоні енергетичні потреби на 50-60% забезпечуються вуглеводами. Рекомендована у добовому раціоні людини з діабетом кількість білків – 10-12%, а кількість жирів не повинна перевищувати 30%, причому перевагу слід надавати рослинним жирам. При цукровому діабеті виникає парадоксальна ситуація: з одного боку, вуглеводи є головним джерелом енергії для організму, з іншого боку, саме вуглеводи збільшують рівень глюкози в крові. Для того, щоб дотриматись "золотої середини" без істотного підвищення рівня глюкози в крові, необхідно максимально обмежити прийом продуктів, які швидко її підвищують, та привести вид і схему прийому цукрознижуючих засобів у відповідність до кількості вуглеводів у раціоні пацієнта. Отже, люди з цукровим діабетом повинні добре знати, як різні продукти впливають на рівень цукру в крові і що необхідно зробити для того, щоб цей рівень не виходив за межі норми. Здатність харчового продукту підвищувати концентрацію глюкози крові визначається як глікемічний індекс. За 100% прийнятий індекс цукру. Глікемічний індекс продуктів - 90-100% – цукор, цукерки, кондитерські вироби з цукром, кока-кола, пепсі-кола, солодкі напої та соки з цукром, картопляне пюре, мед, кукурудзяні пластівці. - 70-90% – білий та сірий хліб, сухе печиво, рис, пшеничне борошно, бісквіт, пісочне печиво, пиво. - 50-70% – вівсяні пластівці, банани, кукурудза, картопля, хліб з висівками, житній хліб, фруктові соки без цукру. - 30-50% – молоко, кефір, йогурт, фрукти, макаронні вироби. Менше 30% – овочі (капуста, салат, кабачки, морква, баклажани, гарбуз, солодкий перець), бобові (горох, квасоля, соя), зелень, горіхи. Вживання продуктів з глікемічним індексом 90-100% необхідно максимально обмежити, оскільки вони призводять до значного підвищення рівня цукру в крові. У більшості продуктів глюкоза міститься в зв’язаному стані у вигляді крохмалю, тому її всмоктування сповільнене, а рівень в крові після прийому їжі зростає відносно повільно. До таких продуктів належать овочі, крупи, картопля, рис, хліб грубого помолу. Велика кількість клітковини, яка міститься в овочах, настільки сповільнює всмоктування глюкози, що практично не призводить до підвищення її рівня. Овочі (крім картоплі, кукурудзи та бобових) з глікемічним індексом менше 30% можна вживати без обмежень. Отже, навряд чи для когось буде відкриттям, що при цукровому діабеті потрібно обмежити вживання легкозасвоюваних вуглеводів. Це цукор, мед, варення та джеми, цукерки, здоба та інші солодощі, солодкі фрукти й ягоди: виноград, банани, родзинки, фініки. Нерідко зустрічаються навіть рекомендації повністю виключити ці продукти з раціону, але це дійсно необхідно лише при важкій формі діабету. При легкій і середній, за умови регулярного контролю рівня цукру в крові, їх вживання у невеликій кількості цілком припустимо. Водночас, вуглеводи є основним джерелом енергозабезпечення хворого. У середньому, в добовому раціоні хворого має бути 350 г вуглеводів. Така кількість міститься у 250 г хліба, 200-300 г картоплі, 60 г круп, 0,5 г молочних продуктів. Майже третина добової потреби у вуглеводах повинна забезпечуватися овочами і фруктами, оскільки вони є основним джерелом мікроелементів, вітамінів, грубої харчової клітковини, пектинів і повинні вживатися щодня. Всі овочі, фрукти та ягоди за вмістом вуглеводів можна розділити на 3 групи: 1) овочі, фрукти та ягоди, які у 100 г містять менше 5 г вуглеводів: томати, огірки, капуста, баклажани, салат, кабачки, редис, несолодкі яблука (дозволяється вживати не більше 800 г на день); 2) овочі й фрукти, у 100 г яких міститься від 5 до 10 г вуглеводів: морква, цибуля, буряк, лимон, апельсин, полуниця, смородина, малина (дозволяється вживати не більше 200 г на день); 3) овочі й фрукти, у 100 г яких міститься більше 10 г вуглеводів: картопля, горошок, боби, сушені гриби, банани, дині, виноград, сухофрукти, персики, солодкі сорти яблук (ці продукти треба вживати якомога рідше). Особливу увагу необхідно звертати на додаткове введення вітамінізованих продуктів у зимово-весняний період року. Обмеження вживання жирної їжі при діабеті не менш важливо, ніж обмеження солодощів. Загальна кількість жирів, що вживаються у вільному вигляді та для приготування їжі (вершкове і рослинне масло, сало, кулінарні жири), не повинна перевищувати 40 г на день. Необхідно також максимально обмежити споживання інших продуктів, що містять велику кількість жиру (жирне м’ясо, сосиски, сардельки, ковбаси, сири, сметана, майонез). Також треба серйозно обмежити, а краще зовсім не вживати, смажені, гострі, солоні, пряні і копчені страви, консерви, перець, гірчицю, алкогольні напої. І зовсім "нехороші" для хворих на цукровий діабет продукти, що містять одночасно багато жирів і вуглеводів: шоколад, вершкове морозиво, кремові тістечка і торти тощо. Ось їх з раціону краще виключити повністю. Кулінарна обробка їжі для хворих на цукровий діабет не має суттєвих відмінностей. Проте через часті ураження печінки і шлунково-кишкового тракту при діабеті рекомендується кулінарна обробка з обмеженням солі, з переважним приготуванням їжі у вареному, тушкованому і запеченому вигляді. Оскільки більшість хворих на цукровий діабет 2-го типу страждають на ожиріння, для них важливо не тільки контролювати вміст вуглеводів, але й калорійність харчового раціону. Для того, щоб зменшити калорійність їжі та позбутися надмірної маси тіла: - розподіляйте заплановану на добу кількість їжі на 4-6 невеликих порцій, не допускайте великих проміжків часу між прийомами їжі, - якщо ви зголодніли, з’їжте овочі; - пийте воду або прохолодні напої, настій шипшини без цукру (вода не містить калорій та хлібних одиниць), не втамовуйте спрагу молоком, соками чи пивом, оскільки вони впливають на рівень цукру, - не "знімайте пробу" під час готування їжі, не доїдайте за дітьми, - не тримайте великих запасів їжі вдома, інакше обов’язково зустрінетесь із ситуацією, коли "щось потрібно доїсти, тому що воно зіпсується", - не залишайте тістечка та інші кондитерські вироби на видному місці, а ще краще, якщо їх взагалі не буде в хаті, - користуйтеся маленькими тарілками – вони, навіть при невеликих порціях їжі, будуть виглядати переповненими, - не вагаючись залишайте їжу в тарілці, користуйтесь правилом "діли порцію навпіл" – краще з’їсти половину тієї порції, яку планували чи яку їли до встановлення діагнозу "цукровий діабет", - попросіть підтримки у своєї родини, друзів, перейдіть на "здоровий" спосіб харчування разом, - будьте винахідливими: напишіть на продуктах, які лікар не рекомендує вам їсти, – "не чіпати", "не їж мене", помістіть на видному місці свої стару і нову фотографії, постійно порівнюйте їх і переконуйтеся в тому, що ви на правильному шляху, - складіть список захворювань, які можуть з’явитися, якщо ви не стежитимете за своєю вагою, - пам’ятайте, що худнути не можна швидко, оптимальний варіант – 1-2 кг на місяць, але постійно, та якщо після одного тижня або місяця ви не помітили відчутного результату – не впадайте у відчай, продовжуйте, розуміючи, це заради того, щоб добре себе почувати, бути здоровим та соціально активним. Якщо докласти певних зусиль та навчитись обирати необхідну та здорову їжу, абсолютно реальним буде й отримання задоволення від улюблених продуктів та страв, і досягнення контролю цукрового діабету, запобігання його прогресуванню та ускладненням. Та перш ніж модифікувати свій раціон та спосіб життя, проконсультуйтеся у фахівця: тільки лікар, знаючи історію вашої хвороби, об’єктивно оцінивши ваш стан та результати додаткових обстежень, може дати рекомендації, які найбільше підходять саме вам і саме зараз. Ольга ОЛЕНОВИЧ, кандидат медичних наук, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |