додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Гарбуз – від зайвих кілограмів

– Вітаміни А і Е, які містяться у гарбузі, є головною перешкодою що не дозволяє з’являтися раннім зморшкам і передчасним ознакам старіння, – говорить лікар-терапевт Євген ГОРОБЧЕНКО. – Але особливо цінується гарбуз за вміст важливого вітаміну К, який сприяє згортанню крові і практично не міститься в інших овочах. Є в гарбузі й інший рідкісний вітамін – Т, який особливо важливий для тих, хто стежить за своєю вагою, оскільки цей вітамін допомагає організму засвоювати важку їжу і перешкоджає ожирінню. Тому гарбуз вважається ідеальним гарніром до страв з яловичини та іншої жирної і важкої їжі. Такий склад гарбуза допомагає всім охочим позбутися зайвих кілограмів.
За словами лікаря, гарбуз – справжній чемпіон серед овочів за вмістом заліза, а тому всі шанувальники цього овочу мають гарний колір обличчя і перебувають у чудовому настрої.
– Сік гарбуза особливо корисний чоловікам – для підтримання чоловічої сили та сексуальності, – говорить пан Євген. – Таку ж дію має і гарбузове насіння. Немає більш корисної їжі для людей із серцево-судинними захворюваннями, ніж страви з гарбуза, оскільки високий вміст в гарбузі калію сприяє покращенню роботи серця, зміцненню судин, а також позбавленню від набряків.
Якщо турбують проблеми з печінкою, то варто вживати сиру м’якоть гарбуза або гарбузові каші з пшоном, манкою або рисом. А ось гарбузовий сік і відвар з гарбуза з додаванням меду здавна застосовуються для боротьби з безсонням. Свіжої кашкою, приготовленою з м’якоті гарбуза, лікують шкіру, уражену екземою. Цю кашку також прикладають на місця опіків, прищі, шкірні запалення і висипання.

Для тих, хто худне
Меню на день

Сніданок
Салат. натираємо на тертці 200 г моркви, 200 г яблук, 50 г хрону. Можна подрібнити у бленд ері, але не до стану пюре. В отриману масу додаємо по дрібці солі і цукру, заправляємо 50 г сметани жирністю 15% і перемішуємо.
Напій. Натираємо на тертці середню морквину, заливаємо склянкою охолодженої кип’яченої води і залишаємо настоюватися 2-3 години. Після цього проціджуємо отриманий настій і, додавши 1 ч. л. цукру, з’єднуємо його з 0,5-1 скл соку – журавлинного, гарбузового або яблучного (найкраще свіжого). Щоранку ваш коктейль має бути свіжим.

Обід
Суп. Нарізаємо середню цибулину на півкільцями і обсмажуємо дві хвилини на рослинній олії. Додаємо кілька шматочків гарбуза (10-15 шматочків розміром 3х3 см), морську сіль за смаком, трохи води і тушкуємо 10 хвилин. Окремо підсмажуємо 1 ст. л. борошна до коричневого кольору і додаємо до гарбуза. Викладаємо все в каструлю і доливаємо воду і варимо суп до легкого запустіння. Не варто варити суп більш ніж на два дні. Для різноманітності гарбуз можна замінювати цвітною капустою або морквою.
Короп з червоним перцем. Беремо одну почищену рибу, натираємо її сіллю, перцем і розрізаємо на 3-4 однакові шматочки. Наливаємо в каструлю 1,5 ложки олії, вкриваємо дно нарізаною кружальцями морквою і поміщаємо зверху коропа. Заливаємо нежирною сметаною і ставимо в духовку на 15 хвилин. Потім посипаємо коропа ріпчастою цибулею, знову додаємо кілька ложок сметани і запікаємо ще 10 хвилин.

Полуденок
Яблучний мус. 400 г яблук варимо у двох склянках води з лимонною цедрою. Потім подрібнюємо у бленд ері. В отримане пюре додаємо 80 г меду, 60 г манної крупи і доводимо до кипіння. Потім збиваємо все міксером до утворення густої маси. Перед подаванням мус необхідно остудити, можна прикрасити ягодами.
Напій. Змішуємо 2 ст. л. бурякового соку, склянку кислого молока, сік половини лимона і 1 ст. л. відвару шипшини.

Вечеря
Завершувальний етап – непізня вечеря (за 3-4 години до сну).
Каша. Для її приготування необхідно завчасно замочити 0,5 скл рису, після чого помити його і підсмажити з незначною кількістю олії. Потім рис висипаємо у каструлю, зверху викладаємо 500 г дрібно нарізаного гарбуза. Додаємо 3-4 ст. л. масла, 0,5 ч. л. цукру, сіль за смаком, 1 скл води і варимо на слабкому вогні під покришкою. За бажання перед споживанням кашу можна заправити 1-2 ч. л. масла.

Увага!
На гарбузовій дієті не варто сидіти більше десяти днів.

Підготувала Леся Токарюк
0 1 718
7-11-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Мабуть, пельмені, разом з варениками — одна з найшвидших у приготуванні страв, коли не хочеться готувати
Всі рецепти ...
• Теги