|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїОстеопороз (ОП) – "безмовна епідемія", яка не щадить нікого. Немає жодної раси, національності, країни вільної від остеопорозу. Це системне метаболічне захворювання скелету, яке супроводжується зниженням кісткової маси, порушенням мікроархітектоніки кісткової тканини, яке в подальшому супроводжується підвищенням її крихкості та збільшенням ризику переломів. На початку XXI століття ОП діагностований більш ніж у 250 млн. жителів розвинених країн, а щороку переломи, важкі ускладнення остеопорозу, спостерігаються у 1,5 млн. осіб. Чинників розвитку цього захворювання є надзвичайно багато, всі вони призводять до того, що відбувається десинхроноз між процесами утворення та руйнування кістки. Відомо що фосфор і кальцій є основними мінералами в кістковій тканині, завдяки яким кістка володіє необхідними в'язкопружними властивостями, жорсткістю і міцністю, що дозволяють їй витримувати значні динамічні і статичні навантаження. При їх дефіциті ці властивості кістки знижуються і виникає висока небезпека деформацій і переломів. Вміст кальцію в організмі дорослої людини становить в середньому 20 г на 1 кг маси тіла. Близько 99 % його міститься в кістковій і хрящовій тканинах у вигляді фосфату, карбонату, солей з органічними сполуками тощо; решта – всередині клітин м’яких тканин і у позаклітинних рідинах. Кальцій є дуже важливим мікроелементом, поряд з цим він є дуже важливим мікроелементом для підтримання життєдіяльності клітин організму. У разі зниження вмісту позаклітинного кальцію зменшується міжклітинна адгезія. Оскільки кальцій в організмі людини відповідає за перебіг багатьох метаболічних реакцій, його рівень у всі періоди життя людини дуже стійкий, коливання впродовж доби не перевищують 3%. Регуляція сталості вмісту кальцію в організмі здійснюється гормонами щитоподібної і паращитоподібних залоз, вітаміном Д. Зокрема, гормон щитоподібної залози кальцитонін гальмує процес декальцифікації кісток, що призводить до зменшення вмісту кальцію в крові. Гормон паращитоподібних залоз паратгормон, навпаки, стимулює декальцифікацію кісток, сприяє всмоктуванню іонів кальцію з шлунково-кишкового тракту і підсилює реабсорбцію їх у нирках. Це призводить до збільшення вмісту кальцію в крові. Вітамін Д підвищує проникність епітелію кишечника для кальцію і фосфору, а також регулює процес мінералізації кісток. Основними постачальниками кальцію є молоко (0,5 літра – 600 мг кальцію), сир, яйця, риба. Їжа повинна містити також достатня кількість фтору (сир, волоські горіхи, риба, яйця, яловича печінка). Рекомендоване співвідношення "кальцій - фтор" в їжі - 1: 1,5. Близьким до нього виявляється співвідношення в сирі - 1: 1,6. В житньому хліб воно становить 1: 8 і яловичині - 1: 8,5. Збільшення прийому фосфатів (фосфатвмісних сортів ковбас і м'яса, лимонаду, кока-коли) в поєднанні з недостатнім прийомом кальцію може мати наслідком розвиток вторинного гіперпаратиреоїдизму, який в свою чергу призводить до остеопорозу. Для нівелювання несприятливого співвідношення в надходженні кальцію і фосфору рекомендується вживання хліба з сиром, молочних каш, м'ясних і рибних блюд з овочевими гарнірами. Рекомендується скоротити споживання кави, алкоголю, утримаються від куріння, які сприяють виведенню з організму кальцію. Надлишок в їжі натрію також може потенціювати остеопороз, так як гіпернатріемія супроводжується збільшенням виведенням кальцію з сечею. Позитивно впливають на всмоктуваність кальцію іонізація його солей, прийом в розчинних формах, включення в харчовий раціон лактози, лактату кисломолочні продукти) і тваринного білка. Для профілактики ОП слід споживати продукти, що містять багато бору, бо цей елемент у сполученні з кальцієм сприяє росту і збереженню міцності кісток. Бор міститься у яблуках грушах, винограді, у насінні бобових рослин та волоських горіхах (всього лише 30г горіхів задовольнять добову потребу у борові. Негативно впливають на всмоктуваність кальцію деякі харчові волокна, оксалати, фосфати, алкоголь, кофеїн, надлишок жирів і продукти ліполізу, що утворюють з ним нерозчинні сполуки. Так як сам кальцій засвоюється з важко, важливо, щоб у харчових продуктах містився вітамін D, був достатнім рівень жирів, солей магнію тощо. В молодому віці необхідну кількість вітаміну D забезпечується за рахунок його синтезу, з віком ці ресурси вичерпуються, особливо в похилому і старечому віці (до призначення вітаміну D у літніх пацієнтів треба підходити з обережністю через можливість прискорення розвитку атеросклерозу). Якщо в їжі підвищений вміст фосфору, всмоктування кальцію порушується через утворення в шлунково-кишковому тракті триосновного фосфорнокислого кальцію, який не перехідить в розчинний стан і не всмоктується. Всмоктування кальцію гальмується при підвищеному надходженні з їжею магнію і калію, конкуруючих з ним за жовчні кислоти. Важливе значення для всмоктування кальцію має жировий компонент їжі. Найбільше його всмоктується при співвідношенні 1 г жиру – 10 мг кальцію. Відхилення співвідношення в будь-яку сторону знижує всмоктування кальцію організмом. При надмірному вживанні жиру бракує жовчних кислот для переходу солей кальцію в розчинний стан і значна його частина виводиться з калом. Щодня близько 300 мг кальцію "губиться" із випорожненнями і сечею. Не менше значення належить білкам харчових продуктів. Існує гіпотеза, відповідно до якої надмірне вживання білкової їжі викликає втрату кальцію з відомими наслідками - демінералізацією кісткової тканини і підвищенням ризику переломів. На кожні "зайві" 50 г білка в їжі з сечею виводиться додатково 60 мг кальцію. При високому вживанні солей натрію посилюється виділення не тільки кальцію і фосфору, а й оксипроліну. Кава і чай через теофіліну і кофеїну майже на половину скорочують перетворення вітаміну D в його метаболічно активний інгредієнт, чим також обумовлюють зниження всмоктування кальцію. Хоча адекватну кількість кальцію в принципі можна було б отримати з харчовими продуктами, однак, низька його засвоюваність при високій потреби (1200 - 1500 мг кальцію на добу) у пацієнтів з ризиком остеопорозу або з його наявністю, навіть при найповноціннішому харчуванні, не може забезпечити бажаний результат. Крім цього, з віком абсорбція Са в кишечнику знижується приблизно на 0,21% /рік, а близько 25% пацієнтів з остеопорозом мають недостатність лактази, тобто не засвоюються молочні продукти і самостійно вибирають дієту з низьким вмістом кальцію. Засвоєнню кальцію перешкоджають продукти із високим вмістом щавлевої кислоти (шпинат, агрус, смородина, ревінь). Воно зменшується при захворюваннях травного тракту: виразковій і жовчнокам’яній хворобах, хронічних гепатитах тощо. На практиці досить обмежене поповнення дефіциту кальцію тільки за рахунок дієти. У практиці ми досить часто зустрічаємося з пацієнтами, яким для заповнення дефіциту кальцію рекомендують приймати БАД. Говорячи про БАДи, потрібно акцентувати увагу, що більшість з них містять так званий "устричний" кальцій, який може включати додаткові домішки токсичних металів (свинцю і алюмінію). Особи, які вживають подібні препарати, особливо вагітні, годуючі жінки і їхні діти, підлягають серйозному ризику розвитку ускладнень з боку репродуктивної системи і вад внутрішньоутробного розвитку. Крім цього більшість БАДвмісних речовин містить недостатню кількість кальцію, що зв'язане з прийомом великої кількості таблеток і відповідно зниженням комплаєнсу. Тому обов’язково з метою правильної корекції вмісту кальцію в організмі слід звертатися до фахівця. Олександр Федів, завідувач кафедри внутрішньої медицини, Яна Телекі, доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |