додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вірус Ебола нам поки що не загрожує

Про вірус Ебола та його загрозу Україні та Буковині зокрема говоримо із Юрієм РАНДЮКОМ, доцентом кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук.
– Хвороба, яку спричиняє вірус Ебола, – це гостре вірусне природно-осередкове захворювання, яке схильне до стрімкого поширення у вигляді епідемії і характеризується тяжким перебігом та високою смертністю, – пояснює Юрій Олександрович. – Однак із січня 2014 року хвороба вийшла за межі свого природного осередку і поширилася на США та Європу, де вперше зареєстровано випадки зараження не пов’язанні з перебуванням хворих у країнах Африки. Загалом від початку 2014 року на хворобу, яку спричиняє вірус Ебола, захворіло більше 9 тис. людей, із яких дещо більше 4,5 тис. померло. Загалом, зважаючи на відсутність специфічного лікування, смертність при цій недузі коливається в межах 60-90 відсотків.
Про симптоми недуги
– Клінічно хвороба, яку спричиняє вірус Ебола, характеризується гострим початком із підвищення температури тіла до 38-39 °C, сильного болю голови та болю у суглобах і м’язах, – говорить Юрій Рандюк. – Досить швидко з’являється біль у грудній клітці та сухий кашель, біль у животі, нудота та діарея. За кілька днів проявляється геморагічний синдром – виникають крововиливи на шкірі та слизових оболонках, кровотечі з ясен, носа, з’являється кров у випорожненнях, сечі, блювотних масах. Хворі помирають від геморагічного шоку, гострої серцево-судинної недостатності, набряку легень, крововиливу в надниркові залози.
Про ризики зараження
– Нині хвороба, яку спричиняє вірус Ебола, залишається не повністю вивченою, зокрема і в питаннях механізмів зараження, – пояснює лікар-інфекціоніст. – Вважається, що основне джерело зараження при цій інфекції – фруктоїдні кажани та дрібні гризуни і певною мірою примати та антилопи, які населяють вологі ліси африканського континенту.
Зараження місцевого населення, ймовірно, відбувається при безпосередньому тісному контакті з біологічними рідинами та виділеннями цих тварин. Також джерелом інфекції є хворі люди, оскільки в їхній крові, спермі, слині, виділеннях із носоглотки, сечі, випорожненнях міститься вірус. Зараження відбувається в основному при потраплянні вищезазначених біологічних рідин та виділень хворої людини на слизові оболонки та пошкоджену шкіру здорової людини.
Наразі заперечується можливість інфікування вірусом Ебола через їжу, воду та повітряно-краплинним шляхом, що суттєво знижує темпи поширення цієї недуги.
Про зараження України
– Занесення хвороби, яку викликає вірус Ебола, на територію України теоретично можливе, хоча ризик такої ситуації досить низький, – коментує Юрій Рандюк. – Ця хвороба належить до так званих карантинних інфекцій, на які поширюються міжнародні санітарні правила,. Ці правила Україна виконує у повному обсязі, що суттєво знижує ризик занесення будь-якої карантинної інфекції на її територію.

З історії
– Вірус Ебола вперше був зареєстрований та описаний у 1976 році в Судані та Заїрі і отримав назву геморагічної гарячки Ебола. З цього часу в країнах Західної та Південної Африки періодично реєструвалися спорадичні випадки та невеликі спалахи цієї інфекції. З січня 2014 року у Західній Африці (Гвінея, Ліберія, Нігерія, Сьєрра-Леоне, Сенегал) розпочалася найбільша, за весь період спостереження, епідемія хвороби, яку спричиняє вірус Ебола.

Важливі факти
- Мисливці часто заражаються при білуванні кажанів, мавп, інших заражених тварин, а потім передають інфекцію іншим людям.
- Похоронні обряди, під час яких присутні люди, мають прямий контакт із тілом померлого, відіграють значну роль у подальшому поширенні вірусу Ебола серед людей.
- Працівники охорони здоров’я часто інфікуються вірусом Ебола під час догляду за пацієнтами внаслідок тісних контактів за відсутності відповідних заходів інфекційного контролю і належних бар’єрних методів захисту.
- Використання забруднених інструментів, приладів тощо у медичному закладі може приводити до зараження інших пацієнтів (не з гарячкою Ебола).
- На сьогодні ВООЗ заперечує можливість повітряно-крапельної передачі вірусу. Гарячка Ебола також не поширюється через їжу, воду, укуси комах).

Леся ТОКАРЮК
0 1 444
31-10-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги