додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Для профілактики грипу – нормальний сон

– Профілактика грипу може бути специфічною – скерованою на сам вірус та його певні штами, які циркулюватимуть за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я на певній території (за допомогою щеплень), та неспецифічною – здійснення заходів зміцнення опірності організму малюка, – пояснює Микола ГАРАС, лікар-інфекціоніст, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ. – Здійснювати заходи профілактики можна до початку сезонного зростання захворюваності та у сезон, у період значного поширення захворювання.
Передсезонні заходи
– Передсезонні заходи наразі доречні, вони, як завжди, доступні, прості, та, на перший погляд, банальні, – говорить лікар. – По-перше, це забезпечення достатньо тривалого сну: не слід відмовлятися від контролю за дитиною – нічний час багато хто намагається перетворити на сеанси перегляду фільмів чи гри за комп’ютером. Не останню роль відіграє і збалансоване та вітамінізоване природними джерелами харчування – осінь щедро дарує овочі та фрукти, на які багата Буковина, саме до них, а не до заморської екзотики, повинна бути прикута увага батьків. Не слід забувати й про загартовування дитячого організму та заняття фізичними вправами, гімнастикою.
Ні – імуностимуляторам!
– Окремо хотілося б застерегти батьків від квапливого бажання дати дитині "пігулки для імунітету"! – наголошує Микола Гарас. – Імуностимулятори – це батіг для імунної системи малюка, результат їхнього використання може бути досить несприятливим, тому застосовують їх лише після імунологічного дослідження за рекомендацією дитячого імунолога. Вважається, що резерви дитячого організму достатні для самостійної відповіді вірусам і бактеріям та не потребують "втручання зовні".
Питання вакцинації
– Напередодні сезонного підвищення захворюваності також слід поцікавитися питаннями вакцинації проти грипу, адже пізніше вона може виявитися вже недостатньо ефективною та не зовсім дочасною, – говорить лікар-інфекціоніст. – Основне завдання вакцинації – попередження захворювання на важкі форми грипу та ускладнень після нього. Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні сезону грипу. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Існують дані, що у вакцинованих проти грипу дітей рідше також спостерігалися інші ГРВІ. Вакцинація дозволена дітям, починаючи з шестимісячного віку, дозволяється також щеплювати жінок в період годування грудьми (за дозволом лікаря).
Імунітет після вакцинації короткочасний, що диктує необхідність щорічного проведення щеплень. Вакцинація повинна проводитися насамперед серед дітей, які належать до групи ризику: діти раннього віку, школярі, вихованці дитячих садків, інтернатів, а також серед дітей, у яких можливі важкі ускладнення грипу. Вакцинація дітей, схильних до алергічних реакцій, здійснюється за спеціальними методиками і під суворим наглядом фахівців. Перед щепленням необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що дитина здорова.
Під час розпалу вірусних інфекцій та грипу
– У цей період важлива насамперед правильна поведінка та недопущення інфікування, – пояснює Микола Гарас. – У громадських місцях, транспорті слід носити маску. Потрібно уникати рукостискань, поцілунків і обіймів, близького контакту з хворими, а також триматися подалі від великих скупчень людей, часто провітрювати приміщення. Важливо регулярно і ретельно мити руки, не торкатися немитими руками очей, носа або рота – цим можна занести вірус просто до вхідних воріт, звідки він швидко пошириться в організмі. Якщо дитина почувається зле – залишайте її вдома і викличте лікаря.
Окрім масок, до засобів контактної профілактики належить відома оксолінова мазь. Також у дітей ефективним заходом можна вважати забезпечення місцевого несприйняття вірусів у місці вхідних воріт (ніс, горло) шляхом нанесення спеціальних спреїв, до складу яких входять речовини-лізати, які не дозволяють вірусу зафіксуватися та розмножуватися на слизових оболонках. Останні препарати компетентно вашому малюку може порадити лише педіатр-фахівець, з ним же можна обговорити доцільність використання лікарських засобів, які сприяють виробленню в організмі противірусних речовин – інтерферонів.
Що не можна
– Слід торкнутися таких заходів, які поширені серед дорослих та не зовсім відповідають дитячому організму, зокрема вдиханню виділень часнику та цибулі, – говорить лікар. – Ефективність вказаного з позицій доказової медицини не доведена, проте доведена подразнювальна дія цих запахів на слизову оболонку дихальних шляхів у дітей з наступним розвитком запалення.
Для профілактики грипу дитині також не можна застосовувати антибіотики. Антибіотики не мають профілактичну дію. При лікуванні ГРВІ та грипу (якщо немає бактеріального ускладнення) антибіотики протипоказані, тому що на віруси вони не діють.

Леся ТОКАРЮК
0 1 043
28-10-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги