додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Заморожені овочі та фрукти – на варті імунітету

"На зиму заморожую баклажани, болгарський перець, моркву, помідори, гриби, – говорить чернівчанка Олена ВАСИЛАШ. – Однак мене цікавить, наскільки добре зберігаються вітаміни в заморожених продуктах".
Міфи щодо заморожування овочів та фруктів нам допоміг розвіяти Юрій НЕЧИТАЙЛО, доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ.

Міф 1. Свіжі овочі кращі, ніж заморожені
– З одного боку – так, а з іншого – ні, – пояснює Юрій Миколайович. – Якщо ми говоримо про літні місяці, то, звичайно, бажано вживати свіжі дари природи. Якщо йдеться про зиму, то віддамо перевагу замороженим фруктам та овочам. Максимальна кількість цінних і корисних речовин у фруктах та овочах міститься при збиранні урожаю. Із часом їхня кількість зменшується. Заморожені фрукти та овочі за правильного зберігання містять велику кількість вітамінів та мінералів. Проте заморожені продукти потрібно розморожувати лише один раз. Після повторного заморожування поживні речовини втрачаються.
Міф 2. Заморожені фрукти втрачають свій смак
– Якщо заморожування продуктів відбулося швидко і були дотримані всі правила зберігання, то заморожені фрукти мають достатньо яскравий смак і зберігають соковитість, – говорить лікар. – Перед заморожуванням обов’язково ретельно промивайте фрукти та овочі, а потім – просушіть. Заморожувати добре практично всі фрукти тих, які містять багато води, та бананів. Ягоди і нарізані фрукти заморозьте на таці. Яблука, груші й персики перед заморожуванням можна збризнути лимонним соком, щоб вони не потемніли. Заморожені продукти обов’язково пересипте в герметичні контейнери або помістіть в поліетиленові мішки. І не зберігайте заморожені фрукти та овочі в одному відділенні з рибою, м’ясом.
Користуйтеся правилом: швидко заморожуйте і повільно розморожуйте. Таким чином збережете вигляд і смак, а також максимальну кількість корисних речовин у продуктах. Для швидкого розморожування користуйтеся мікрохвильовою: на мінімальному режимі і не до повного розморожування – дайте їм "дійти" за кімнатної температури.
Міф 3. Домашні консерви корисніші, ніж заморожені продукти
– Роблячи, наприклад, компот, ми піддаємо фрукти тепловій обробці, що призводить до втрати частини вітамінів, – пояснює Юрій Нечитайло. – Крім того, у компоти, варення ми додаємо цукор і лимонну кислоту. А готуючи овочеві консерви, ми використовуємо оцет. Отож заморожені фрукти та овочі у цьому плані набагато корисніші.

Як правильно заморожувати і використовувати?
– Заморожувати фрукти можна цілими, якщо вони невеликого розміру, в розрізаному стані і навіть у вигляді соків та пюре, – говорить Юрій Нечитайло. –Свіжі фрукти можна подрібнити в блендері до кремоподібного стану, перекласти в контейнер, призначений для зберігання в морозильній камері, і заморозити.
Взимку із заморожених фруктів можна робити вітамінний коктейль. Змішайте в блендері молоко і заморожений фруктовий набір – буде смачно, корисно і швидко. Фруктові салати, пюре, муси, пудинги, морси і компоти потішать всіх членів сім’ї. До того ж у взимку наш організм схильний до великих навантажень, загроз захворіти. Імунітет знижений, а це означає, що його потрібно підтримувати. Заморожені фрукти та овочі поповнюватимуть запаси вітамінів та мікроелементів у вашому організмі.

Леся ТОКАРЮК
0 2 977
22-10-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Мабуть, пельмені, разом з варениками — одна з найшвидших у приготуванні страв, коли не хочеться готувати
Всі рецепти ...
• Теги