додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Фізичне здоров'я не можливе без психічного

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року, з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення психічних розладів. За даними ВООЗ, на психічні захворювання в наші дні страждають більше 450 мільйонів людей. У багатьох інших людей є психічні проблеми. Згідно статистики в Україні 1,2 млн. жителів (це більше 3 % всього населення) страждає психічними розладами і цей показник з кожним роком зростає. Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань.
Рівень психічного здоров'я людини визначається різними соціальними, психологічними і біологічними факторами. Погане здоров'я пов'язано також зі швидкими соціальними змінами, стресовими умовами на роботі, гендерною дискримінацією, соціальним відчуженням, нездоровим способом життя, ризиками насильства і фізичного нездоров'я, а також з порушеннями прав людини. Існують також спеціальні психологічні та особистісні чинники, через які люди стають вразливими перед психічними розладами. І, нарешті, є ряд біологічних причин психічних розладів, включаючи генетичні фактори і дисбаланс хімічних речовин у мозку.
Психічне здоров'я нерозривно пов'язане з теорією стресу Г. Сельє. В світлі сьогодення стрес в Україні є масовим та тривалим явищем. Він призводить до розвитку неврозів, а в подальшому може призвести до непоправних психічних розладів. Тому важливо проводити профілактичні заходи стосовно розвитку психічних захворювань.
Психопрофілактика включає в себе ряд заходів по використанню природних, кліматичних, гігієнічних, медико-біологічних і інших факторів, які впливають на біологічні механізми розвитку і функціонування організму.
Профілактика психічного стресу та корекція його наслідків включають наступні групи методів.
• Підвищення стійкості до психічного стресу.
• Відреагування негативних емоцій
• Психокорекція.
• Фармакологічна корекція.
Необхідно пам'ятати і застосовувати такі доступні, які не мають шкідливого впливу на здоров'я організму методи зняття стресових реакцій, як:
• глибокий здоровий сон, достатній за тривалістю;
• підвищена фізична активність в результаті спортивних тренувань, генерального прибирання, бігу, занять полюванням (під час м'язової активності спалюються надлишки адреналіну - хімічної причини стресу);
• різні види тренінгів, що проводяться самостійно або за допомогою фахівців (групові, аутотренінгу);
• заняття улюбленою справою ( в'язання, спостереження за рибками,
перебирання чоток, розкладання пасьянсу, рибалка);
• нервово-емоційна розрядка за допомогою сміху, плачу, крику (існує навіть спеціальний метод лікування - сміхотерапія);
• секс і ін.
Отже основою збереження і примноження психічного здоров'я людини є здоровий спосіб життя: формування оптимального режиму розумової та трудової діяльності, підтримання душевного спокою і благополуччя. Необхідно відмовитися від тютюнопаління та вживання алкогольних напоїв. Слід навчитися контролювати свої емоції і протистояти стресогенним навантаженням. Час подбати про себе!

Доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк Ольга Сидорівна
0 1 361
15-10-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги