додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

У похилому віці зверніть увагу на шкіру

Зараз бронзовий відтінок шкіри асоціюється з успішністю й здоров'ям, окрім того, засмага дозволяє приховати багато косметологічних дефектів шкіри. Але не слід забувати, що засмага проявляється внаслідок пошкоджуючої дії сонячних променів на шкіру, від яких вона захищається, продукуючи пігмент меланін, надмірна кількість якого може бути причиною появи пігментних змін на шкірі – дерматогеліозів.
Пігментні плями (пігментації) бувають вродженими або з'являються у людини в будь-якому віці. Деякі з них вимагають термінового звернення до лікаря, а інші – є цілком безпечними.
Загалом, на колір нашої шкіри впливає вміст пігментів – каротину, меланіну і гемоглобіну, кожен із яких надає їй певний відтінок. Від кількості меланіну (пігменту темно-коричневого кольору) залежить чи є людина темношкірою, чи світлошкірою. Гемоглобін надає шкірі червонуватий відтінок, наприклад, завдяки наявності гемоглобіну на щоках з'являється рум'янець. Водночас каротин відповідає за жовтуватий відтінок шкіри.

Основні фактори, які сприяють посиленню пігментації на шкірі:
• Зміни гормонального рівня в організм, які можуть виникати внаслідок лікування гормональними препаратами чи використання протизаплідних гормональних засобів, у період клімаксу, вагітності тощо. Протизаплідні таблетки можуть підвищувати чутливість шкіри до ультрафіолетових променів, тому при їх застосуванні зростає ризик виникнення пігментацій.
• Захворювання печінки або жовчного міхура. Часто пігментні плями виникають на тлі гепатиту А.
• Неправильний догляд за шкірою. Порушення правил проведення косметичних процедур, неякісна косметика також здатні підвищити чутливість шкіри до сонячних променів. Гігментаую шкіри можуть спричинити й ефірні масла, що містяться в парфумах і одеколонах.
• Травми шкіри. Якщо в місці травми підвищилася концентрація меланіну – це стане причиною підсиленої пігментації.
• Фізіологічне старіння шкіри. З віком баланс пігментів у шкірі людини змінюється, що також може призвести до появи пігментних утворень.
• Генетичні фактори. Як приклад можна привести альбіносів. У цих людей у шкірі відсутній синтез пігменту меланіну, тому вони надзвичайно чутливі до ультрафіолетових променів.
• Порушення функції ендокринної системи. У цьому випадку на окремих обмежених ділянках шкіри меланін може бути відсутнім, що і призводить до появи білих (гіпо- чи депігментних) плям.
• Проте, основним фактором є ультрафіолет (УФО), як природний – сонячне випромінювання, так і штучний – солярій, що провокує пігментні зміни на шкірі та можливу появу новоутворень.
Частіше посилена пігментація з'являється влітку і стає менш помітною в зимову пору року. Плями з'являються на відкритих ділянках шкіри, рідше – на закритих, оскільки УФО здатне проникати і через одяг.
Найбільш поширені види пігментних змін на шкірі:
Веснянки. У світлошкірих, а також у світловолосих або рудоволосих людей під дією сонячних променів на шкірі обличчя й тіла з'являються веснянки – ефеліди. Веснянки найчастіше з'являються ще в ранньому віці і не є захворюванням, а природною захисною реакцією шкіри на ультрафіолетові промені. Люди з веснянками чутливі до ультрафіолетових променів.
Хлоазми. Жовтувато-бурі або темно-коричневі плями, які з’являються на обличчі вже після 20 років. За розміром вони більші, ніж веснянки і мають нерівні краї. Найчастіше хлоазми виникають після тривалого перебування на сонці або в період вагітності. Хлоазми, які з'явилися на лобі, навколо рота, на повіках і скронях, можуть супроводжувати хвороби яєчників, глистяну інвазію, захворювання печінки.
Лентиго - це доброякісна пігментація на шкірі, що нагадує пляму темного кольору з круглими чіткими контурами. Вона може з'явитися в будь-якому віці й не залежить від дії ультрафіолету і зміни рівня гормонів. Лентиго не змінює колір під дією сонячних променів.
Вітиліго – порушення пігментації зумовлене відсутністю меланіну на певних ділянках шкіри (білі плями). Вітиліго може бути спадковим, або з'являтися в результаті дії деяких лікарських засобів чи хімічних речовин, запальних і некротичних процесів на шкірі, обмінних порушень в організмі людини тощо.
Родимки (невуси) – це вроджені або набуті округлої форми утворення на шкірі. Їх колірна гамма – від світло-коричневого до чорного кольору. Невуси – це скупчення меланобластних клітини, в яких виробляється меланін. Невуси можуть ставати більш помітними і множинними в період гормональних змін в організмі. Деякі невуси можуть перероджуватися у злоякісні новоутворення. Першими симптомами розвитку злоякісної меланоми є зміна форми, кольору або зовнішнього вигляду меланоцитарного невуса, його виразкування, поява болючості тощо.
Старечі (вікові) плями є наслідком того, що в молодому віці людина не захищала відкриті ділянки тіла від шкідливої дії сонячного випромінювання. Вікові плями часто з'являються на обличчі, руках, плечах, у зоні декольте.

Виставити правильний діагноз, встановити справжню причину появи пігментації на шкірі і, при необхідності, рекомендувати адекватне лікування може тільки кваліфікований лікар-дерматолог чи дерматокосметолог.
Лікування пігментацій на шкірі вимагає індивідуального підходу, оскільки важливо знати і давність захворювання (пігментних змін), і що спровокувало їх появу, і як шкіра реагує на сонячне випромінювання (фоточутливість шкіри). Лікування повинно бути комплексним, а нерідко потребує консультації й інших спеціалістів – гастроентеролог, ендокринолог, гінеколог та ін..
У випадку медикаментозної терапії пігментацій використання сонцезахисних засобів є неодмінною умовою успішних результатів лікування. Окрім того, використання фотозахисних топічних засобів є важливою умовою профілактики появи нових пігментних плям. Слід також відзначити, що місцеве використання лікувальних препаратів сонцезахисної дії повинно бути тривалим (кілька місяців).
На сучасному етапі все ширше використовують косметологічні процедури, спрямовані на корекцію пігментних порушень шкіри, зокрема лазеро- та фотокорекція, різноманітні відлущуючі процедури – пілінги – ультразвукові, хімічні, фруктові тощо. Однак їх застосовувати слід лише після консультації дерматолога чи дерматокосметолога, щоб уникнути можливих ускладнень чи побічних ефектів.
Більш безпечним, поширеним та доступним методом корекції пігментних змін на шкірі є косметичний камуфляж із застосуванням косметичних засобів маскування пігментних плям (тональні креми, тональні основи).
Отож, при появі пігментацій – відразу зверніться до фахівця – лікаря-дерматолога чи дерматокосметолога, який призначить Вам комплекс необхідних обстежень, підбере необхідне лікування та дасть кваліфіковані рекомендації щодо профілактики пігментних змін. Тоді Ви будете не тільки красивими, але й здоровими!

Тетяна Височанська, к. мед. н., асистент кафедри дерматовенерології БДМУ
0 3 642
6-10-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги