додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Перець – для імунітету і від облисіння

– Перець дуже багатий на вітаміни, особливо на вітамін С (не поступається лимону і чорній смородині), говорить Інеса ОЛИВКА, лікар-терапевт. – Достатньо з’їсти невеликий шматочок сирого солодкого перцю, всього 30-40 г, щоб задовольнити добову норму людини. Важливо, що цей вітамін у перці не руйнується 70-80 днів. Найбільша концентрація аскорбінової кислоти (вітаміну С) міститься біля плодоніжки.
Усуває депресію
Зрілі плоди перцю в 100 г містять 289-324 мг вітаміну С. Крім того, плоди перцю багаті на каротин і рутин, який має Р-вітамінну активність. У медицині рутин застосовують як засіб, що зміцнює стінки кровоносних капілярів. У перці також містяться вітаміни В1, В2 і Е. У цьому овочі вітамін С поєднується з великою кількістю вітаміну Р (рутину). Таке поєднання дарує перцю дуже корисну властивість – перець сприяє зміцненню кровоносних судин і зниженню проникності їхніх стінок.
Завдяки вмісту в перці провітаміну А щоденне вживання 30-40 г плодів перцю стимулює ріст волосся, покращує зір, а також стан шкіри і слизових оболонок організму.
Перець багатий на вітаміни В1, В2, В6 і РР, що пояснює його корисні властивості людям, які страждають на депресію, цукровий діабет, набряки, дерматит, а також на погіршення пам’яті, безсоння, занепад сил. Перець у високій концентрації багатий вмістом мінеральних солей калію і натрію, а також мікро- і мікроелементами – такими, як залізо, цинк, йод, кальцій, фосфор, магній, що робить його незамінним продуктом при таких недугах, як анемія, низький імунітет, раннє облисіння і остеопороз.
Перешкоджає утворенню тромбів
– До складу перцю (як пекучого, так і солодкого) входить алкалоїд капсаїцин, який надає овочу характерного смаку, – говорить Інеса Оливка. – Але капсаїцин має не тільки специфічний смак – він володіє корисними і лікувальними властивостями, а саме стимулює роботу шлунку і підшлункової залози, збуджує апетит, знижує артеріальний тиск, розріджує кров, перешкоджаючи утворенню тромбів.
Cолодкий перець рекомендується до вживання при авітамінозі і як загальнозміцнювальний засіб після важких захворювань. Завдяки високому вмісту клітковини солодкий перець активно перешкоджає проникненню в організм радіації.
Незважаючи на таку високу поживність плодів, вживати перець потрібно обережно, особливо при захворюваннях шлунку, кишечнику, печінки і нирок, оскільки в ньому багато ефірних олій і грубої клітковини.
Сік перцю багатий кремнієм, необхідним для нігтів і волосся, допомагає сальним залозам і протоках. Сік перцю в суміші з морквяним соком (від 25 до 60% перцевого соку) дає чудові результати в очищенні шкіри від плям. Корисно від утворення газів у кишечнику, кольок, спазмів у шлунку, кишечнику вживати 50 мл соку перцю щодня.

Леся ТОКАРЮК
0 1 537
3-10-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

В Україні розпочався Різдвяний піст, під час якого не можна вживати м'ясо, молочні продукти та яйця
Всі рецепти ...