додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я » Публікації

Шипшина – від вірусів, калина – від тиску

– Осінні ягоди – джерело вітамінів, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Вони хороші як в сушеному вигляді, так і в свіжому. Тим більше, багато осінніх ягід можна зберігати майже всю зиму в свіжому вигляді, заливши їх водою, або заморозивши в морозильній камері. Такі заготовки не втрачають своїх цілющих – вітамінних та антиоксидантних – властивостей.

Аронія (чорноплідна горобина)
Плоди аронії багаті на вітаміни С і Р, які підвищують імунітет і сприятливо діють на ендокринну систему. Чорноплідна горобина бореться з гіповітамінозами, анемією, хворобами жовчного міхура і щитовидки.
Як зберігати? Для заготівлі найкраще ягідки заморозити. Також плоди використовують для приготування соку та варення.

Червоноплідна горобина
Ягоди горобини містять величезну кількість вітамінів, різні фруктові кислоти та амінокислоти, пектин. Також вони містять сорбіт – солодкий спирт, який використовують як замінник цукру. Горобина – чудовий жарознижувальний та ранозагоювальний, протизапальний і сечогінний засіб.
Як зберігати? Із цих ягід роблять вина, їх додають в деякі сорти пива, використовують для джемів, варення, желе, киселів, десертів і соусів, найчастіше – в комбінації з солодкими ягодами і фруктами.

Калина
Ягоди калини – джерело вітамінів та мікроелементів. Вітамін С і антиоксиданти-флавоноїди пришвидшують одужання при інфекціях, кумарини і вітамін К зменшують кровоточивість, ефірні олії заспокоюють і знижують тиск (завдяки сечогінній дії), поліненасичені жирні кислоти перешкоджають відкладенню холестерину, а дубильні речовини і фенолкарбонові кислоти загоюють і знезаражують при проблемах з органами травлення.
Як зберігати? Калину можна зберігати, заливши холодною водою і поставивши в холодильник. Можна перетерти з медом. З ягід готують всілякі соуси для м’ясних і рибних страв.

Шипшина
Чемпіон серед рослин за вмістом вітаміну С. За вмістом аскорбінової кислоти впевнено обходить лимони, апельсини і чорну смородину. Шипшину вважають найкращим засобом для зміцнення імунітету і захисту від вірусів та інфекцій.
Як зберігати? Із плодів шипшини виготовляють соки і компоти, варять варення, джеми, повидло, киселі, морси, роблять настоянки.

Журавлина
Ягоди містять велику кількість вітамінів, антибактеріальних засобів. В ягодах журавлини містяться: калій, кальцій, магній, залізо, вітамін С, РР, В1, В2. Особливо корисна ягода журавлини як джерело вільних органічних кислот, антоціанів. Журавлина – одна з найбільш поживних ягід.
Як зберігати? З ягід журавлини можна готувати варення, джеми, напої, соки. Її можна використовувати які начинку для пирогів та інших здобних виробів, а також в як пікантну приправу до салатів, супів, соусів, м’ясних і рибних страв.

Обліпиха
Обліпиха багата на вітаміни С, А, Е, В1, В2, В3 та мікроелементи (бор, марганець, залізо), біологічно активні речовини, цукор і органічні кислоти. Плоди дуже соковиті, з характерним кисло-солодким смаком і ананасовим ароматом і присмаком.
Як зберігати? Із плодів обліпихи готують соки, варення, компоти, пюре, желе, киселі, мармелад, пастилу. З обліпихою можна приготувати пудинги та оладки, супи і салати, соуси та десерти. І звичайно ж, олія обліпихи допоможе організму пережити зимово-весняний авітаміноз, зміцнить організм.

Брусниця
Ягоди багаті на вітаміни групи В, мають бактерицидну дію, їх використовують для лікування розладу шлунку, а також в як м’який проносний засіб. Брусниця – чудовий вітамінний засіб, який зміцнює організм. Ягоди мають характерний для брусниці солодкувато-кислий смак.
Як зберігати? З брусниці готують напої – морси, киселі, соки. З неї виходить чудовий соус до м’яса і риби, вона відмінно поєднується з сиром. Дуже добре виглядає брусниця в салатах, її додають в квашену капусту і вінегрет. Напої з брусниці – чудово втамовують спрагу.

Глід
Плоди глоду містять велику кількість пектину, який знижує рівень шкідливого холестерину в крові і виводить з організму токсини і шлаки. В ягодах багато органічних кислот, які необхідні для нормального травлення.
Як зберігати? Зі свіжих плодів варять варення, джем, желе, компоти, повидло тощо. Із висушених готують сурогат кави, чаю. Борошно для випічки хліба.

Кизил
На смак кизил кисло-солодкий з терпким смаком. Ягоди дуже корисні і містять багато фруктози, глюкози, органічних кислот, особливо яблучної, дубильних, нікотинової, азотистих і фарбувальних речовин, фітонциди, ефірну олію, вітаміни Р і С.
Як зберігати? Їдять кизил в сирому вигляді і використовують його плоди для приготування соку, сиропів, компотів, варення, повидла, киселів, маринадів, настоянок. Вживають кизил як приправу до м’ясних і рибних страв.

Підготувала Л. Токарюк
0 1991
2-10-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти