додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Мобільний зв’язок: безпечно чи ні?

Мобільні телефони стали основним засобом комунікації і невід’ємною складовою нашого життя. Робота мобільного зв’язку забезпечується розвинутою мережею базових станцій (фіксованих антен), які передають інформацію на комутаційні центри за допомогою радіочастотних сигналів (РЧ-сигнали). У світі на сьогодні експлуатується близько 1,4 мільйони базових станцій, більш ніж 20 000 з них розташовані в Україні.
Відповідно до п. 4.2. "Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань" СанПіН № 488/1533 від 29.08.1996р.,затверджених наказом МОЗ України від 01.08.1996 № 239, допускається розміщення антен передавальних радіотехнічних засобів на дахах житлових громадських будинків за умови не перевищення рівнів електромагнітного випромінювання гранично-допустимих рівнів, але це вирішується в кожному окремому випадку окремо, так як є зона обмеження для багатоповерхових будівель відносно базової станції.
Всесвітня організація охорони здоров’я твердить, що використання мобільних телефонів може збільшити ризик появи певних видів пухлин мозку.
Такого висновку дійшли вчені Міжнародної агенції з дослідження раку, яка входить до ВООЗ. Водночас, вони кажуть, що доказів взаємозв’язку між дзвінками по мобільному і виникненням раку недостатньо для будь-яких серйозних висновків. Втім, ймовірно, обережна позиції і оприлюднене організацією попередження неодмінно призведе до розширення досліджень в цій сфері і відповідно переконливих результатів.
Однак, на даний час в Україні діють одні з найжорсткіших у світі норм безпеки рівня електромагнітного випромінювання-2,5мкВт/см2, в скандинавських державах-100 мкВт/см2, в Росії та Угорщині 10 мкВт/см2 і.т.д.
Санітарні паспорти розробляються, погоджуються спеціалізованими медичними установами, які мають на це дозвіл, наприклад інститут екології та медичної гігієни імені О.М. Марзєєва АМН МОЗ України. В них проводяться розрахунки очікуваних рівнів електромагнітних випромінювань і надається обґрунтування можливості розміщення базових станцій відповідно вимогам санітарного законодавства і відсутності негативного впливу на здоров’я населення. Кожна базова станція стільникового зв’язку різних операторів паспортизується санітарним паспортом. Лабораторією фізичних факторів (ЛФФ) ДУ "Чернівецький ОЛЦ ДСЕСУ" проводились інструментальні заміри рівня електромагнітного випромінювання (ЕМВ) від працюючих базових станцій стільникового зв’язку згідно заяв суб’єктів господарювання та угод.
У 2013 році було зареєстровано 3999 замірів електромагнітного випромінювання, з них – 1056 замірів від радіотехнічних об’єктів, 2376 – у навчальних закладах, відхилень від гранично - допустимих норм по замірах рівнів електромагнітних випромінювань не виявлено. Прилади на базі лабораторії фізичних факторів Державної установи "Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" для замірів електромагнітного випромінювання проходять щороку повірку, яка підтверджується відповідним сертифікатом.
Слід відмітити, що не всі люди однаково сприймають випромінювання від мобільних телефонів. До 80 % людей належить до середньої групи радіочутливості, але є і підвищена та знижена радіочутливість. Люди зі зниженою чутливістю можуть ніяк не реагувати на потужне випромінювання, тоді як з підвищеною чутливістю –відчувають втому, або головокружіння вже після однієї телефонної розмови.
На жаль багато батьків рахують за необхідне купувати дитині мобільний телефон, однак не замислюються про шкоду, яку може він принести. На даний час в Україні немає санітарних правил користування мобільними телефонами. Для того, щоб шкода від користування ними була найменша, потрібно знати, при яких умовах це є безпечно. Є рекомендації іноземних вчених американських, швецьких, німецьких з цього приводу:
1. Дітлахам і вагітним забороняється користуватися мобільними телефонами. В деяких країнах Європи і Японії заборонено користуватися мобільними телефонами у школах та університетах.
2. Не дозволяється носити на поясі або в кишені увімкнутий телефон, як стверджують британські медики та угорські учені, при цьому скорочується кількість сперматозоїдів та їхня здатність переміщуватися.
3. Неменшу небезпеку для здоров’я людини представляє мобільний телефон, який лежить замість будильника біля власника, порушуючи його сон і нічний відпочинок. Деякі вчені вважають, що електромагнітні випромінювання мобільного телефону неначе "підсмажують" мозок, що підтверджується патологоанатомами при розтині мозку людей (біля відповідного вуха "спечені" ділянки мозку), тому під час сну слід тримати телефон не ближче 1 метру від голови.
4. Не спілкуватися по мобільних телефонах більше 15 хвилин на день.
5. Після 1-3 хвилин розмови рекомендується не менше 5 хвилин утриматися від наступного дзвінка.
6. Не дозволяється зразу підносити до вуха телефон, який дзвонить, так як спочатку відмічається самий високий рівень випромінювання, необхідно почекати 5-6 секунд.
7. Не користуватися мобільними телефонами в громадському транспорті, тролейбусі та автомобілях. Випромінювання мобільного телефону відбивається від металевого корпусу машини, збільшуючи потужність у кілька разів.
8. Не користуватися мобільними телефонами, якщо на екрані вашого телефону позначки антени зменшились, це означає що ви потрапили в зону слабкої дії сигналу. Потрібно уникати користування у цих умовах мобільним зв’язком, бо інтенсивність його електромагнітного випромінювання збільшується в кілька разів.
До речі, по санітарним правилам, навіть при користуванні персональним комп’ютером, через кожну годину роботи необхідну робити перерву на 15 хвилин, а діти грають в ігри на мобільних телефонах годинами.

О. І. Шкварюк, лікар з радіаційної гігієни лабораторії фізичних факторів відділу дослідження фізичних та хімічних факторів ДУ"Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України"
0 2 597
25-09-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...