додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вагітність після 35

– Насамперед – відвідати гінеколога або свого дільничного лікаря, щоб повідомити про свої плани, – радить Світлана ЯСНІКОВСЬКА, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ. – Надзвичайно важливо, щоб організм "не підвів" під час вагітності. Після спільного, ретельного аналізу всіх подій, які відбувалися з вашим здоров’ям у минулому, стане зрозумілим, до яких "вузьких" фахівців варто звернутися. Це особливо актуально, якщо у вас астма, гіпертонія, діабет або інші хронічні захворювання. На жаль, після 35 таке зустрічається нерідко.
Обстежтеся на Torch-інфекції до зачаття
До зачаття слід також вирішити питання щодо доцільності щеплення від краснухи і гепатиту В. Імунітет до згаданих хвороб, а також до кору, паротиту і вітрянки легко перевірити за допомогою аналізу крові. Якщо буде потрібна вакцинація, то подружній парі необхідно продовжувати запобігання вагітності ще на три місяці.
Після профілактичного огляду гінеколога, в якого, окрім звичайних моментів обов’язково будуть включені огляд молочних залоз (можливо, знадобиться зробити мамографію), УЗД органів малого тазу, мазки на флору і онкоцитологію, необхідно здійснити обстеження на наявність інфекцій, які передаються статевим шляхом.
За словами Світлани Михайлівни, у більшості людей (70%) інфекції можуть не викликати дискомфорту, проте перед планованою вагітністю необхідно позбутися небажаних "супутників", оскільки вони збільшують ризик ускладнень – мимовільних викиднів, передчасних пологів.
– Обстеження на Torch-інфекції актуальне до настання вагітності, а не під час неї, – пояснює лікар. – Тому що більшість із них не лікуються під час виношування дитини. Цитомегаловірус, віруси простого герпесу досить часто виявляються при обстеженні подружніх пар. У більшості випадків за хорошого стану імунітету вони не шкодять майбутньому малюку. Токсоплазмоз – ще одна інфекція, яка може негативно впливати на плід. Небезпечне лише первинне інфікування під час вагітності. Якщо у майбутньої мами вже є імунітет, інфекція не несе небезпеку. За відсутності його необхідно дотримуватися обережності під час приготування їжі, уникати контактів з незнайомими тваринами.
Жінці, яка планує стати мамою, потрібно приділити особливу увагу своєму харчуванню.
– Необхідно, щоб у вашому раціоні було достатньо протеїну (білків), – радить Світлана Ясніковська. – Важливо також споживати достатньо рідини (8-10 склянок). Щоб уникнути закрепів (ця проблема актуальна для вагітних), потрібно вживати їжу, багату на клітковину. Найкращий спосіб отримання вітамінів і мінеральних добавок під час вагітності – вживання їх із харчовими продуктами.
Не відмовляйтеся від біохімічних обстежень
Сучасна медицина має в своєму арсеналі низку діагностичних методів, за допомогою яких у під час вагітності багато разів перевіряють, чи все добре з малям. Розроблено також алгоритм профілактичних заходів, завдяки яким можна попередити народження хворих дітей. Насамперед – це ультразвукове обстеження. Важливим є дотримання вагітною рекомендацій щодо кількості та термінів його проведення.
– Не слід категорично відмовлятися від біохімічних скринінгових обстежень, адже завдяки їхнім результатам можна визначити, чи є вади розвитку у майбутнього малюка, – радить лікар. – Таким чином цілий ланцюжок послідовних заходів дозволяє попередити народження хворого малюка.
Кількість наших сучасниць, які старші 35 років і чекають на появу дитини, дедалі збільшується. Таким жінкам, які лише починають боязко замислюватися: "А може бути...", хочу побажати: не бійтеся! Реально оцініть рівень свого здоров’я і не відкладайте вагітність у довгий ящик.
Пам’ятайте, що і від вас багато у чому залежить, наскільки сприятливим буде результат. Фактично вам слід робити ні більше і ні менше, ніж будь-якій жінці, яка мріє про дитя. Стежте за своїм здоров’ям, намагайтеся уникати стресів або хоч би зменшіть їхню кількість, зверніться до компетентного лікаря або акушерки і разом із ними вирішуйте питання по мірі їхньої появи. На підготовчих курсах вам також допоможуть розвіяти всі сумніви, підкріпити впевненість у своїх силах та успішно народити.

Леся ТОКАРЮК
0 1 336
16-09-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги