додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я » Публікації

Кишкові інфекції – вбережіть себе та свою родину

Основні відомості про кишкові інфекції.
Кишкові інфекції це відносно велика група інфекцій до якої відносяться такі захворювання як черевний тиф, паратифи, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, шигельоз, ешерихіоз, ентеро- та ротавірусні ентерити, а також особливо небезпечна інфекція – холера.
Більшість кишкових інфекцій, які реєструються у нашому краї (харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ентеро- та ротавірусні ентерити) мають дещо подібну клінічну симптоматику. Майже при всіх цих інфекціях від зараження до появи перших клінічних проявів хвороби проходить дуже мало часу – від кількох годин до кількох діб. Починаються вони гостро, деякі раптово, з нудоти, блювання, болю в животі. Досить швидко з’являється пронос, наростає загальне нездужання, у частині випадків підвищується температура тіла. Слід зазначити, що багаторазові блювання та пронос можуть призвести до значного зневоднення організму, особливо у діток, що становить серйозну небезпеку для життя.
Джерелом зараження при кишкових інфекціях є люди – хворі чи заразоносії. При сальмонельозі, крім людини, джерелом збудників можуть бути птахи, особливо водоплаваючі, свині, вівці, велика рогата худоба, миші та щурі. З випорожненнями людей та тварин збудники кишкових інфекцій виділяються у довкілля, потрапляють у харчові продукти, воду на предмети домашнього вжитку тощо. Крім цього збудники сальмонельозу містяться у яйцях і м'ясі хворих гусей, качок, курей, харчових токсикоінфекцій – у молоці отриманому від хворих на мастит корів та овець.
Зараження людини кишковими інфекціями відбувається при вживанні інфікованих харчових продуктів чи води, через брудні руки та предмети домашнього вжитку. Із продуктів харчування найбільшу небезпеку становлять сирі яйця, паштети, заливні страви, страви із м’ясним фаршем, м’ясні салати, овочеві салати зі сметаною чи майонезом, кондитерські вироби з кремом. Зараження кишковими інфекціями може відбуватися і через інші продукти харчування та страви, які перед вживанням не проходять термічної обробки. Загалом вживання будь-яких страв, котрі готувалися з порушенням санітарно-гігієнічних норм чи зберігалася без дотримання належного холодового режиму може призвести до захворювання на кишкову інфекцію. Причому інфіковані страви на смак і вигляд зачасти не відрізняються від безпечних та якісних.
Досить небезпечним є водний шлях зараження кишковими інфекціями оскільки за потрапляння збудників у водогін одночасно може захворіти велика кількість людей. Наразі цей шлях зараження найчастіше реалізується при використані води з відкритих водоймищ (ставків, струмків, озер, річок ).
Зараження збудниками кишкових інфекцій через забруднені руки заслуговує особливої уваги. На шкіру рук збудники кишкових інфекцій можуть потрапити із будь-чого до чого ми торкаємося перебуваючи у громадських місцях. Найчастіше це ручки дверей, перекладини для тримання у громадському транспорті, клавіші електровимикачів, гроші тощо. В подальшому, за неналежного дотримання правил особистої гігієни чи відсутності умов для виконання цих правил, інфекція потрапляє у кишечник, а якщо така особа займається приготуванням їжі то інфікує ще й страву, яку готує.
Аналізуючи причини захворюваності на кишкові інфекції населення нашої області за попередні роки можна стверджувати наступне. Найчастіше зараження збудниками цих інфекцій відбувається при вживанні продуктів харчування куплених на стихійних ринках чи в інших місцях, не відведених для торгівлі та не контрольованих фахівцями СЕС. Досить часто причиною захворювання були готові страви (пиріжки, тістечка, чебуреки тощо) домашнього приготування та сумнівної якості куплені з необладнаних прилавків та лотків на вокзалах, ринках та в інших місцях скупчення людей. Разом з цим кишкові інфекції є частим наслідком відпочинку "на природі", коли їжа готувалася на передодні, тривало зберігалася при високій температурі, а для миття рук, посуди та овочів і фруктів використовувалася вода з відкритого водоймища. Пацієнтами інфекційних стаціонарів також були особи, які прибули з тривалих поїздок і впродовж всієї подорожі вживали їжу приготовану чи куплену заздалегідь.
Щоб вберегти себе та своїх рідних і близьких від захворювання на кишкові інфекції необхідно лише дотримуватися елементарних правил особистої гігієни та гігієни харчування.
Заходи спрямовані на запобігання зараженню збудниками кишкових інфекцій у домашніх умовах:
 Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, після поїздок у громадському транспорті, відвідування різних закладів та установ (магазин, базар, лікарня, вокзал тощо).
 Для пиття використовуйте питну бутильовану воду чи кип’ячену воду з водогону.
 Кухонне приладдя і посуд після кожного приготування та вживання їжі мийте гарячою водою, а м'ясорубку ще й ошпарюйте окропом.
 Продукти харчування, особливо готові страви, посуд та інший кухонне приладдя зберігайте у недоступному для мух місці.
 Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, особливо готові до вжитку, які продаються з необладнаних прилавків та лотків.
 Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці. Продукти харчування, що швидко псуються, зберігайте у холодильниках при температурі не вище +6 °С: м'ясний фарш не більше 6-ти, торти, тістечка – 36-ти, смажені котлети – 24-ох, варені ковбаси – 48-ми годин. Розливне молоко, а надто куплене на ринку, обов'язково кип’ятіть.
 М’ясні салати та салати з сметаною і майонезом готуйте незадовго до їх вживання у кількості розрахованій на один прийом їжі.
 Утримуватися в літній період від приготування заливних м'ясних і рибних страв, тортів, тістечок тощо.
Заходи спрямовані на запобігання зараженню збудниками кишкових інфекцій при відпочинку на природі в літній період:
 Не готуйте та не включайте в меню для відпочинку на природі страви, які швидко псуються (заливні м'ясні і рибні страви, страви приготовленні з м’ясного фаршу, м’ясні салати, торти, тістечка тощо);
 Майонез, олію чи сметану до овочевих салатів додавайте безпосередньо перед їх вживанням;
 Для упаковки харчів використовуйте пластикові контейнери, які щільно закриваються, а не поліетиленові пакети;
 Для транспортування та зберігання харчових продуктів під час перебування на природі використовувати сумки-холодильники;
 Запасіться достатньою кількістю води не лише для пиття, але й для миття рук та кухонного приладдя. В жодному випадку для цих потреб не використовуйте воду із природних вододжерел (ставків, струмків, озер, річок, тощо);
 Харчі, які не були спожиті під час відпочинку на природі, викиньте у смітник.
Заходи спрямовані на запобігання зараженню збудниками кишкових інфекцій при подорожуванні:
 Не беріть в дорогу харчові продукти, які швидко псуються. Для подорожування більш придатними є харчі, які містяться у вакуумних чи щільно заклеєних поліетиленових упаковках;
 Запас харчових продуктів у дорогу розраховуйте не більше ніж на одну добу;
 Для зберігання харчів у дорозі використовуйте сумки-холодильники;
 У дорозі вживайте лише бутильовану воду.
 Запасіться індивідуальним дезінфікуючим розчином (наявні в аптечній мережі) та достатньою кількістю вологих і сухих салфеток для обробки рук перед вживанням їжі.
При появі симптомів кишкової інфекції необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки хвороба може набути тяжкого перебігу і при несвоєчасно розпочатому лікуванні може мати тяжкі наслідки.

Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук
0 1071
14-07-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти