додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Від захитування – імбир та настій полину

– Захитування, або морську хворобу викликає пересування на будь-якому різновиді транспорту: автомобілі і автобусі, річковому і морському судні, потягу і літаку, – пояснює лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – У деяких людей неприємні симптоми виникають під час гойдання на гойдалках і каруселях, катання на коні і навіть під час підйому та спуску у ліфті.
Більшість вчених вважає, що захитування в автомобілі, на судні, в літаку і на гойдалках є наслідком надмірного подразнення рецепторів вестибулярного апарату, розташованого у внутрішньому вусі. Вони дуже чутливі до тривало повторюваних рухів (їзда на машині по серпантину або хитання на кораблі під час шторму), а також до рухів з незвичайними прискореннями (катання на американських гірках або зліт літака). При невідповідності вестибулярних, зорових і сенсорних відчуттів порушується механізм підтримання рівноваги, внаслідок чого і розвивається хвороба руху.
Захитування у будь-якому транспорті підсилюють швидкі перепади швидкості, різкі і часті повороти, страх, стрес, втома, читання, запах їжі або навіть її вживання.
За словами лікаря, від цієї недуги найчастіше страждають діти у віці від двох до 12 років, жінки (особливо під час вагітності та менструації) і літні люди. До захитування особливо чутливі люди, які страждають на деякі захворювання серцево-судинної системи, центральної нервової системи (гіпотонія, мігрень), шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба шлунку), остеохондроз шийного відділу хребта, ожиріння та інші обмінні порушення.
Якщо морська хвороба проявляється дуже часто і додає вам серйозних проблем, проконсультуйтеся з невропатологом.

Як запобігти захитуванню
1. Напередодні поїздки необхідно добре виспатися.
Відмовтеся від вживання спиртних напоїв, а також максимально обмежте паління.

2. Переїдання і поїздки на голодний шлунок посилюють розвиток захитування.
Їсти краще за 1,5-2 години до поїздки. Страви, якими можна підкріпитися до і під час подорожі, мають бути легкі та гарячі. Жирна, гостра і солодка їжа може спровокувати напади морської хвороби навіть у тих, хто зазвичай від неї не страждає. Відмовтеся від молока, кави, міцного чаю і газованих напоїв. Краще пити сік з кислим присмаком, морс, неміцний чай з лимоном.

3. Сідайте на місця, де захитує менше.
Зазвичай це передні сидіння в автобусі і автомобілі, перші вагони в потязі, середня частина судна, а в літаку – сидіння над крилами.

4. Ще один спосіб уникнути захитування – подорожувати вночі.
Нічний політ або нічне плавання переносяться легше, ніж денні.

5. Для запобігання нападів нудоти смокчіть м’ятні льодяники або скибочку лимона.
Під час польоту на літаку з пропонованих напоїв обирайте чай із м’ятою або з лимоном.

6. Не паліть у дорозі і не дозволяйте палити іншим.
Різкі запахи провокують захитування.

7. У наземному транспорті розташовуйтесь обличчям вперед щодо руху.
За дорогою краще спостерігати через лобове скло, а не через бічне. Обмежте рухи головою. Повороти головою з боку в бік сприяють захитуванню. Обіпріться головою об валик або підголовник – це допоможе зафіксувати її. Якщо під час поїздки вам неприємний рух предметів за вікном, заплющіть очі і займіть зручну позу, максимально відкинувши крісло.

8. Під час поїздки намагайтеся не перегріватися і не переохолоджуватися.
Щоб відволіктися від нав’язливих думок про захитування, слухайте музику, розмовляйте з попутниками, спробуйте поринути у приємні спогади або роздуми.

9. При поїздці в автобусі або автомобілі намагайтеся зосередити погляд на лінії горизонту або на чомусь нерухомому.
Наприклад, дивіться на підлогу або на якийсь предмет у салоні.

10. У деяких випадках боротися з захитуванням допомагає глибоке ритмічне дихання.
Корисно також масажувати зап’ястя і долоні. Покладіть руку на коліно долонею вгору і великим пальцем масажуйте біологічно активну точку на внутрішньому боці зап’ястя (приблизно на 5 см нижче основи кисті між двома сухожиллями м’язів), а потім – точку в центрі долоні.

11. Якщо попереду тривала поїздка, візьміть з собою препарати, які знижують чутливість вестибулярного аппарату.
Необхідні рекомендації щодо препаратів вам надасть ваш лікар.

Якщо все-таки захитало
- Відчиніть вікно машини або каюти, робіть глибокі вдихи через ніс і видихи через рот, зосередившись на ритмі дихання. Якщо є можливість, вийдіть з автобуса чи автомобіля на свіже повітря і трохи пройдіться.
- Прийміть напівлежаче положення, поклавши голову на спинку крісла, очі заплющіть або дивіться на небо. Таким чином ви позбудетеся "хаотичних" сигналів, які надходять у мозок.
- Масажуйте подушечкою вказівного пальця точку, яка знаходиться просто під носом, строго по центру, а також точку, розташовану на зовнішньому боці кисті між великим і вказівним пальцем.

Народна медицина радить
* Перед тривалою поїздкою приготуйте імбирний чай і візьміть його з собою. Для приготування 10 см кореня імбиру очистіть і наріжте тонкими скибочками. Залийте імбир 1 л води і варіть 20 хв. Процідіть, додайте мед або цукор.

* За 30-45 хвилин до посадки в транспорт прийміть 1/2 ч. Л. порошку сухого імбиру, запиваючи його мінеральною водою або чаєм. (Зауважте, що імбир протипоказаний при вагітності, годуванні грудьми, шлунково-кишкових захворюваннях і жовчнокам’яній хворобі).

* Запобігти нападам нудоти може запах імбиру. Для цього капніть на носовичок дві-три краплі імбирної олії і піднесіть до носа на кілька хвилин, роблячи при цьому глибокі вдихи.

* Усунути напади захитування допомагає настій полину. 1 ст. л. листя полину залийте 1 скл окропу. Настоюйте годину, процідіть. Пийте по 2 ст. л. 3-4 рази на день.

* Щоб уникнути нудоти і блювоти, випийте м’ятні краплі (10-15 крапель на 1/2 скл води) або щогодини приймайте по 1 ч. Л. заздалегідь приготовленого настою м’яти (1 ст. л. листя м’яти залийте 1 скл окропу, настоюйте в термосі 10-15 хвилин, процідіть).

* Щоб освіжити повітря в салоні автомобіля або в каюті, залиште відкритий флакон з ефірною олією лаванди, евкаліпту, гвоздики або мандарину. Ці запахи допоможуть боротися з підступаючої нудотою.

Леся ТОКАРЮК
0 2 372
11-07-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
• Теги