додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Лікування гіпертонії – найкраща профілактика інсульту

Професор Горат КОДЗІМА, який аналізував дані на заключному етапі дослідження, вважає, що найкращий спосіб захистити організм від інсульту – це дієта, основу якої складають продукти, збагачені вітаміном D. До цих продуктів належать: сир, вершкове масло, риба і морепродукти.
– На жаль, цій хворобі у нашій країні належать лідируючі позиції щодо причин інвалідності та смерті, – говорить лікар-терапевт Євген ГОРОБЧЕНКО. – Проблема в тому, що рідко вдається уникнути важких наслідків. Якщо людина виживає після "удару", вона може залишитися паралізованою або нездатною спілкуватися. Тому важливо більше знати про цю хворобу. Адже хто попереджений, той озброєний.
За словами лікаря, не будь-який головний біль – це вже інсульт, але якщо біль дуже сильний, настає раптово і супроводжується іншими симптомами, негайно зверніться до лікаря. Навіть якщо тривога виявиться помилковою – не страшно. Головне – не запізнитися.
– Серед факторів ризику – патології судин, – говорить Євген Горобченко. – У багатьох вона виникає ще у дитинстві, у підлітковому віці. Юні пацієнти скаржаться на запаморочення, нудоту, головний біль. Але потім у зрілому віці "дитячі" проблеми нерідко обертаються наявністю вегетосудинної або нейроциркуляторної дистонії. Крім головного болю, для неї характерні шум у вухах, слабкість, швидка втомлюваність, пітливість, холодні пальці рук і ніг, перепади артеріального тиску, порушення сну.
Недостатність кровопостачання в рази підвищує ризик інсульту. А ще небезпечніші тимчасові порушення мозкового кровообігу, їх ще називають мікроінсультами. Вони відрізняються від інсультів лише тим, що тривають кілька хвилин, рідше – годин, а потім минають. Хворий заспокоюється, не звертається до лікаря, і в результаті через певний час настає "повноцінний" інсульт.
Не чекаючи удару
– Найкраща профілактика геморагічного інсульту – контроль артеріального тиску і правильне лікування гіпертонії, – говорить Євген Горобченко. – Ішемічні інсульти, як і серцеві напади, виникають внаслідок утворення тромбу. Щоб зменшити ризик, потрібно намагатися не допустити формування в артеріях бляшок, які призводять до тромбозу. Для цього необхідно більше рухатися і правильно харчуватися. Уникати продуктів, що містять насичені жирні кислоти (менше червоного м’яса). Надавати перевагу фруктам і овочам. Частіше вживати волоські горіхи, мед.
Знизити смертельний ризик можна й іншими банальними речами, якими ми так часто нехтуємо. Це здоровий спосіб життя, контроль над зайвою вагою, відмова від паління і надмірного вживання алкоголю.
До приїзду "швидкої"
– При ознаках інсульту хворого необхідно зручно укласти на ліжко, розстібнути одяг, забезпечити доступ свіжого повітря, – радить лікар. – Голова, плечі повинні лежати на подушці, щоб не згиналася шия, що може призвести до погіршення кровообігу по хребетних артеріях.
Видаліть з рота протези. За рясної слинотечі і виділення слизу обережно нахиліть голову хворого набік. Не допускайте різких переміщень голови.
Контролюйте артеріальний тиск. Якщо він підвищений, постарайтеся його знизити медикаментами, але не занадто різко.

Різновиди інсульту
- Геморагічний
Виникає раптово – хворий відчуває різкий сильний головний біль (іноді його порівнюють з ударом кинджала в голову), нерідко втрачає свідомість. Через певний час при такому інсульті може розвинутися судомний напад, як правило, на одній половині тіла, зіниця на боці ураження мозку розширюється. Відбувається параліч кінцівок. Якщо праворуч, то це призводить до порушень мови, якщо ліворуч, то проявляються ознаки психічного розладу (людина не може відповісти на елементарні питання, не пам’ятає, скільки їй років, де вона знаходиться, не впізнає близьких тощо).
- Ішемічний ("ішемія" – недокрів’я).
У цьому разі розриву судин немає, але припиняється кровопостачання якоїсь ділянки мозку. Цей різновид частіше зустрічається у літніх людей: хворі скаржаться на млявість в ногах, зміну свідомості, погано орієнтуються в часі і просторі. При цьому інсульті спостерігається напруженість м’язів потилиці (не можливо нагнути голову вперед так, щоб підборіддям торкнутися грудей) і м’язів ніг (не можливо підняти пряму ногу за п’яту). Ішемічний інсульт розвивається повільно, ознаки його нечіткі, наростають поступово, але теж приводять до важких наслідків.

Найпоширеніші симптоми
– Найчастіше інсульту передують специфічні прояви, – пояснює Євген Горобченко. – Їх повинен знати кожен. Адже якщо не надати кваліфіковану медичну допомогу в перші 3-5 годин, то хворий може стати інвалідом.
Ось ці симптоми.
- Підвищення артеріального тиску.
- Сильний головний біль, який найчастіше супроводжуються миготінням "мушок" перед очима.
- Раптове оніміння або слабкість в кінцівках або в половині тіла.
- Запаморочення, помутніння свідомості.
- Утруднення вимови або розуміння мови. Людина не може сказати виразно навіть просту фразу або взагалі нічого не може говорити.
- Порушення зору.
- Порушення ходи і здатності утримувати рівновагу.

Коктейль життя
Вчені з’ясували, яка добавка до раціону дарує здоров’я і довголіття. До "здорового міксу" входять кілька фруктових соків, які знижують ризик розвитку хвороб серця та інсульту.
Щоб приготувати коктейль, знадобляться яблука, голубина, виноград, полуниця, брусниця, аронія або чорноплідна горобина і плоди ацерола, відомого також, як мальпигія гранато листова, або барбадоська вишня. У них є підвищений вміст вітаміну С (у 30 разів більший, ніж в апельсиновому соку).
У всіх цих інгредієнтах у великій кількості містяться поліфеноли, які захищають серце і не дають артеріях блокуватися. Ефективність коктейлю була доведена на добровольцях.
0 1 661
10-07-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...