додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я » Публікації

Отруїтися можна навіть їстівними грибами

Неїстівні гриби:
- це бліда поганка, яку часто плутають із шампіньйонами або сироїжками, що має блідо – зелене забарвлення. У блідної поганки капелюшок зеленуватий, пластинки білі, іноді із зеленуватим відтінком, м’якуш на зламі – білий, немає характерного грибного запаху,ніжка має "мереживну спідничку";
- це мухомор, який часто плутають з шампіньйонами або сироїжками, має капелюшок зеленуватий, білий, лимонно-жовтий або сірий, з фіолетово-пурпуровим відтінком "плямочки".
Умовно – їстівні гриби:
– це корбани, рядовки, зморшки, свинушки, волнушки, чорнушки, білявки, грузді строчки. Умовно-їстівні гриби містять отруту, згубну для селезінки і крові. Зморшки можна споживати лише після попередньої обробки, строчки – взагалі не рекомендуються для їжі. Обидва ці різновиди містять небезпечну отруту – гельвелову кислоту, вкрай згубну для селезінки, яка є важливим органом кровотворення. Гриби вбирають в себе токсини із повітря, води, грунту.
При зборі грибів, навіть за наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватись основних правил, тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть призвести до отруєнь.
І на закінчення декілька порад тим, хто цінує смакові й поживні якості грибів, любить їх збирати і їсти, і не хоче отруїтися ними.
Поради любителям грибів:
1. Збирайте в лісі тільки ті гриби,про які ви впевнено знаєте,що вони їстівні.
2. Гриби,яких ви не знаєте, чи які викликають сумнів,не слід вживати в їжу і
пробувати на смак,тим більше в сирому вигляді.
3. Ніколи не збирайте і не їжте грибів,що у підставі ніжки мають клубневидне
поповнення,оточене оболонкою(як,наприклад, у блідної поганки і червоного
мухомора) і не пробуйте їх на смак.
4. Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх із
цілою ніжкою, щоб не пропустити важливу ознаку,зазначену в попереднім
правилі.
5. Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок.
Ніколи не збирайте і не їжте печериці,що мають пластинки білого кольору. У
дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють,а потім сутеніють. У
смертельно отруйної блідої поганки,схожої по зовнішньому вигляді на
печериці, пластинки завжди білого кольору.
6. Якщо ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді,
підгрузді та інші гриби,що містять молочний сік, то обов’язково перед
засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб виділити гіркі, дратівні шлунку
речовини. Те саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і
гіркий смак.
7. При зборі зморшків потрібно завжди пам’ятати про правила їхнього
приготування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто
спочатку прокип’ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов’язково
вилити, тільки після такої обробки зморшки можна далі варити і смажити.
8. Ніколи не збирайте і не їжте грибів переспілих, червивих і зіпсованих.
9. Не їжте грибів у сирому вигляді.
10.Не вірте поширеній думці про те,що отруйні гриби викликають потемніння
цибулини,срібних предметів, якщо їх опустити в посуд,де варяться гриби. Це
неправда.
11.Не збирайте грибів,навіть свідомо їстівних, у міських парках, скверах, дворах,
а також уздовж автомобільних доріг та залізниць; гриби накопичують отруйні
речовини і стають не придатними для вживання.
12.При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися по медичну
допомогу.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. У деяких грибів знімають плівку з капелюшка, покритого слизом (маслюки і мокрихи). Гриби повинні бути піддані кулінарній обробці не пізніше наступного ранку від дня збору.
Якщо все – таки ви отруїлися грибами , потрібно якнайшвидше звертатися по медичну допомогу, а до приїзду "швидкої медичної допомоги" постаратися промити шлунок хворого 5-6 склянками слаборожевого розчину марганцівки,дати потерпілому активоване вугілля із розрахунку- 1 пігулка на 10кг. ваги.

Оделя БОДНАРЮК, завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ "Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України"

0 1044
8-07-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти