|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїТака ситуація не лише в Україні, а й у всіх розвинутих країнах. Саме кишкові інфекції з усіх інфекційних захворювань найчастіше турбують дітей та стосуються дорослих. І якщо людина "відбувається" лише проносом, блюванням і незначним підвищенням температури тіла, то можна вважати, що їй пощастило, бо до кишкових інфекцій належать і такі небезпечні недуги, як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти, вірусні гепатити. Шлях потрапляння збудників до людини – фекально-оральний та контактно-побутовий, тобто внаслідок споживання інфікованих харчових продуктів чи води з їжею, через брудні руки (хвороби брудних рук). Спека створює дуже сприятливі умови для розмноження збудників кишкових інфекцій, тому влітку потрібно бути дуже обережними, купуючи продукти харчування на ринках. До того ж у цю пору року люди більш вразливі до таких інфекцій через те, що більше відпочивають на природі, а під впливом сонячного випромінювання знижується реактогенність організму. "Підхопити" винуватців кишкових хвороб можна з придбаного на ринку м’яса, яєць, води, сиру, молока, сметани, кондитерських виробів з кремом, які зберігаються без належного температурного режиму, та інших продуктів харчування. Джерелом інфекції може бути і хвора людина з вираженими клінічними проявами недуги або здоровий "носій". Саме такі носії і становлять небезпеку, оскільки ведуть активний спосіб життя, контактують зі здоровими людьми, працюють на підприємствах, які випускають харчові продукти. Джерелом інфекції можуть бути і хворі тварини та птахи. У цьому випадку людина може інфікуватися, якщо споживатиме м’ясо інфікованої тварини чи внаслідок порушення режиму забою, транспортування і зберігання туш. Загрожують хворобами й інфіковані яйця домашньої або водоплавної птиці, що пройшли недостатню термічну обробку. Те ж стосується і різноманітних страв, виготовлених з інфікованих яєць. Сюди можна віднести й молоко та молокопродукти. Відрізнити "на око" небезпечні і безпечні продукти неможливо, бо наявність збудників не впливає на смакові властивості, вигляд їх також не змінюється. Проявитися хвороба в людини може як протягом кількох годин після споживання інфікованої їжі, так і до двох діб. У лікарнях хворі люди найчастіше припускають, що причина їхньої недуги – продукти харчування, придбані "з рук" на об’єктах стихійної торгівлі, на несанкціонованих ринках, їжа, яка не пройшла достатньої термічної обробки. Більшість спалахів кишкових хвороб, які одночасно стосуються багатьох людей, виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних правил і термічного режиму обробки кулінарних виробів, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях. Тому найчастіше влітку ми чуємо повідомлення про масові захворювання, спалахи кишкових інфекцій великої кількості людей на весіллях, забавах, випускних вечорах. Як захиститися від кишкових "ворогів"? Перед приготуванням їжі та перед її споживанням обов’язково мийте руки з милом. Не забувайте мити руки після відвідування туалету, навчайте цьому дітей. Не споживайте м’ясних та молочних продуктів, придбаних на стихійних ринках, з рук приватних осіб – там немає жодного контролю якості продукції. Заборонено вживати сире молоко та самоквас. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі придатна вода з централізованих джерел водопостачання (після 7-10 хвилинного кип’ятіння ) та бутильована питна вода, яку можна придбати у магазинах. Уважно оглядайте упаковки продуктів харчування, особлива увага – на терміни придатності. Краще не купити продукт взагалі, ніж придбати товар залежаний або прострочений. Пам’ятайте, що, купуючи у торговельній мережі товар, споживачі мають право вимагати у продавця документи, які підтверджують якість і безпеку продукції. Подорожуючи, не беріть в дорогу тих продуктів, які швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, багатокомпонентні м’ясні салати, паштети та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні. Зберігання готової страви не повинно перевищувати без холодильника двох годин. При кожному споживанні страву потрібно піддавати повторній термічній обробці. Не вживайте самі і не давайте дітям немиті фрукти та ягоди. Свіжі овочі, фрукти, ягоди перед вживанням спочатку вимийте теплою проточною водою, а потім обдайте окропом. Соки, молочні суміші та каші для немовлят слід готувати із свіжих продуктів, у чистому посуді безпосередньо перед вживанням. Знезаражуйте соски та пустушки кип’ятінням. Не вживайте продуктів харчування, якщо вони викликають найменші сумніви щодо якості. Не їжте грибів, ягід, трав чи інших рослин, якщо не впевнені, що вони їстівні. У туристичних мандрівках для миття посуду, рук використовуйте лише перекип’ячену воду. У лісі, на пляжі, на галявинах виключайте контакт продуктів з ґрунтом чи піском. Знищуйте мух та захищайте від них харчові продукти. Утримуйте в належному стані свої садиби, двори, вбиральні. При перших ознаках хвороби – негайно до лікаря. Жодного самолікування – це ризик для життя. Якщо захворів хтось в компанії – його необхідно ізолювати від решти колективу. Правила відмінного самопочуття в спеку Здоровий організм і до холодів, і до спеки адаптується дуже добре. Більше того, він підказує нам, що ж потрібно робити, щоб відчувати себе в спеку немов риба у воді. Ось подумайте, взимку ми, не замислюючись, п'ємо гарячі напої, адже організму так не вистачає тепла. А в спеку ваше тіло просить води, вас переслідує практично невситима жага і надмірна пітливість. Саме так відбувається фізіологічна терморегуляція. Тому прислухайтеся до себе. Якщо ви хочете пити - пийте. Але пийте правильно. Дорослій людині необхідно випивати в день 2-2,5 літра води, а дітям раннього віку -1,0-1,5 літра. Разом з потом організм втрачає не тільки рідину, а й мінеральні речовини. Тому перевагу варто віддавати вживанню столових мінеральних вод. Вони відновлюють втрати мікроелементів, і ви не будете почувати себе втомленим і розбитим. Також можна рекомендувати вживання морсів, компотів із свіжих ягід та фруктів, які особливо корисні для дітей. Тепер поговоримо про їжу. Згадайте, мрієте ви в спеку про тарілочку гарячого супу або кружку гарячого чаю? Навряд чи. Влітку нашому організму потрібно набагато менше енергії, тому апетит пропадає, а повноцінні страви хочеться їсти тільки ввечері, коли стає прохолодно. Але це не привід перебиватися фаст-фудом і пломбіром (до речі, найкраще охолоджує не вершкове, а фруктове морозиво - заморожений лід). Ідеальні для сніданку - каша або мюслі з сухофруктами. В обід можна побалувати себе фруктами або легким овочевим салатом. А про жирні страви, випічку і ковбасні вироби краще взагалі забути. Слід пам’ятати, що калорійні продукти потрібні тільки в прохолодну пору доби. Влітку слід вживати їжу, щойно зготовлену. Їжа, що простояла кілька годин на спеці, не тільки втрачає смак, але і стає відмінною середовищем для розмноження хвороботворних бактерій. Усі види м'яса, яйця влітку слід піддавати ретельній термообробці. Навіть погано просмажений шашлик може стати причиною кишкового розладу. З метою вашої безпеки слід відмовитися від магазинних тортів, суфле, безе, сирних мас тривалого зберігання. Овочі та фрукти слід ретельно мити. Особливо акуратно варто поставитися до харчування у фастфудах, шашличних та їдальнях. Там нерідко виявляють факти недотримання норм санітарії, тому влітку (а краще - взагалі) від подібної їжі варто відмовитися. Збираючись на відпочинок, заздалегідь потурбуйтеся про своє харчування. Якщо ви їдете в тропічні країни, краще не харчуватися в "вуличних" кафе і не дегустувати екстремальні страви місцевої кухні. І не забувайте мити руки перед їжею. Якщо такої можливості немає, використовуйте спиртові дезінфікуючі спреї. Гарного вам літа! Лоріна ІВАНОВА, д. мед. н., доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, лікар-інфекціоніст БДМУ Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |