додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Зелень зміцнює чоловічу силу


- Щоб зберегти ефірні олії, на які багата зелень, краще рвати її руками або різати ножицями, - радить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Дерев’яна дошка вбирає сік зелені та ефірні олії.

Петрушка
- У ній містяться вітаміни С, Е, В, бета-каротин, - розповідає Інеса Оливка. - А також вісім мінералів: кальцій, магній, фосфор, цинк, залізо, фтор, селен, калій. Причому калію в петрушці стільки, що її обов’язково варто їсти всім всім, хто страждає на захворювання серця, нирок і сечового міхура. Адже калій виводить з організму надлишки води і натрію.
Петрушка покращує процеси кровотворення, усуває кровотечу ясен, має сечогінну і протизапальну дію. Петрушка вважається одним із найкращих афродизіаків для чоловіків, за що її заслужено називають "зеленою віагрою".
Завдяки вітамінам групи В і флавоноїдам, які містяться в петрушці, знижується тиск, тому відвар петрушки - незамінний для хворих на гіпертонію. Петрушка знижує рівень цукру в крові. А маски з неї омолоджують і відбілюють шкіру.
Народна медицина
- Петрушка чудово впорається з пігментними плямами і веснянками, тому її потрібно додавати до відбілювальних масок.
- Особливо ефективна для догляду за шкірою навколо очей і за шкірою, яка в’яне.
Протипоказання
- Вживання петрушки протипоказане людям зі зниженим тиском.
- Вагітним жінкам захоплюватися нею не варто, окрім як в косметологічних цілях.

Кріп
- У кропі містяться вітаміни С, В1, В2, Р, РР, бета-каротин, фолієва кислота, - говорить лікар. - Насичений він і мінералами: залізом, калієм, магнієм, кальцієм, фосфором. Одна з головних переваг кропу - він здатний усувати метеоризм, тобто посилене газоутворення в кишечнику. Причому давати його з цією метою можна навіть маленьким дітям у вигляді відвару. Ті, хто регулярно жує ароматні гілочки кропу, рідше страждає на шлунково-кишкові розлади.
Крім того, кріп має протиблювотну дію, допомагає при порушеннях сну, посилює лактацію у годуючих мам. Відвар трави кропу корисний при гіпертонії, серцево-судинній недостатності, хворобах печінки і жовчовивідних шляхів. Кріп допомагає схуднути, сприяє зниженню зайвої ваги - його мікроелементи активізують обмін речовин.
Народна медицина
- Примочки для втомлених очей. Залити 1 ст. л. трави окропом, кілька хвилин настоювати і остудити. Ватними тампонами або марлею, змоченими в настої, прикладати до заплющених очей.
- При набряках очей. Промивати очі відваром плодів кропу (1 ч. л. плодів на півсклянки води) або робити примочки.
- При укусах комарів і бджіл. Кашка з листя кропу накладається на місця укусів.
Протипоказання
Не варто захоплюватися кропом гіпотонікам - може з’явитися слабкість і запаморочення, оскільки кріп розширює судини і знижує тиск.

Селера
- Це один із найцінніших для здоров’я представників зелені, - зауважує лікар. - У ній містяться вітаміни В1 і В2, С, Е, К, каротин. А, крім того, мінерали: калій, натрій, залізо, марганець, цинк, фосфор. Вона має очищувальний ефект на організм і допомагає схуднути. Для їди використовують корінь селери, який подрібнюють і додають у салати. Приймають і сік селери - по 1-2 ч. л. соку тричі на день за 30 хвилин до їди.
Селера зміцнює серцевий м’яз. Завдяки насиченості вітаміном С і каротином селера корисний при порушенні зору і в гінекології. Зелень виводить з організму надлишок сечової кислоти, тому корисна при подагрі. Добре приймати селеру і при нервовому збудженні: вона має заспокійливу дію на нервову систему.
Народна медицина
- При ревматизмі протягом тижня пийте сік селери по півсклянки на день.
- Щоб чоловіча сила була міцнішою. Корінь рослини очистити, подрібнити, відварити і тушкувати на сковороді на олії. Додати трохи води і борошна. Потім - мускатний горіх і жовток. З’їсти цю страву потрібно в гарячому вигляді.
Протипоказання
- Не варто споживати людям із виразкою шлунку і гастритом.
- У людей із підвищеною кислотністю селера викликає негативну реакцію.
- Не варто вживати селеру тим, хто страждає на тромбофлебіт, варикоз, вагітним жінкам і жінкам, які годують дитину грудьми.

Зелена цибуля
- Найбільше зелена цибуля містить цинку, - говорить Інеса ОЛИВКА. - Нестача цього елементу може викликати випадіння волосся і ламкість нігтів, негативно відбиватися на репродуктивній системі жінок, а у чоловіків на виробленні чоловічого статевого гормону тестостерону та активності сперматозоїдів. До того ж цинк бере участь у формуванні імунітету. У зеленій цибулі містяться речовини, які зміцнюють серцевий м’яз і стінки судин, отож "сердечникам" і просто ослабленим людям необхідно звернути на неї.
Багата цибуля і на кальцій та фосфор, що позитивно впливає на стан зубів.
Народна медицина
- Проти випадіння волосся. Накласти кашку зі свіжих стрілок на волосся, обгорнути голову рушником на годину, потім вимити голову з милом.
Протипоказання
Не варто захоплюватися зеленою цибулею людям, які страждають на хвороби печінки і нирок, а також шлунково-кишкового тракту в стадії загострення.

Леся ТОКАРЮК
0 2 794
19-06-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
• Теги