|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїНе всі інфіковані V. Cholerae, хворіють на холеру, не дивлячись на те, що бактерії присутні в їхніх фекаліях протягом 7-14 днів. В 80-90% тих випадків, коли розвивається захворювання, вона приймає форми легкої або середньої тяжкості, які важко клінічно відрізнити від інших форм гострої діареї. Менше ніж у 20% хворих людей розвивається типова холера з ознаками помірного чи тяжкого зневоднення. Холера залишається глобальною загрозою і є одним з головних показників соціального розвитку. Майже кожна країна, яка розвивається, стикається зі спалахами холери чи загрозою виникнення епідемії холери. Спалахи хвороби можуть виникати в будь-якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, санітарія, безпечність харчових продуктів і низький рівень гігієни. Для отримання інформації про наявність холери в тому місці, куди ви збираєтесь поїхати, зверніться в ваш заклад медичного обслуговування. На території України після тривалої перерви (з 1923 року) холера виникла в 1970 році в м. Одесі та деяких інших містах. Всього було зареєстровано 300 випадків. У подальшому холера реєструвалась в 1971, 1972, 1974, 1977 роках. Найбільш загрозливою ситуація склалась в 90-х роках ХХ століття (1991, 1994, 1995 роки). Випадки холери реєструвались в м. Сімферополь, Миколаївська, Херсонська та Одеська області. В 2011 році зареєстровано спалах холери в м. Маруполі Донецької області (і хоча одномоментно ні разу не було зареєстровано більш ніж три випадки, в кінцевому підсумку захворіло 33 особи і виявлено 24 випадки вібріоносійства). За даними ВООЗ на сьогодні випадки холери зареєстровані на Кубі, Гаїті, в Домініканській республіці, Нігерії, Замбії, Намібії. Найкраще вібріон розмножується при температурі 30-40°С, тому його особливо багато в водоймищах Індії, Азії і Африки. Збудник майже миттєво гине при кип’ятінні, при температурі 50°С – протягом 30 хвилин, прямі сонячні промені вбивають його протягом години. На поверхні овочів, фруктів, наприклад кавунів, вібріон може жити до 5 діб. Єдиним джерелом інфекції є хворий або вібріоносій з регіону, неблагополучного по холері, який виділяє збудника з фекаліями або блювотними масами. Людина може заразитись холерою при вживанні води, продуктів, які заражені збудником. Частіше за все при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених морепродуктів, свіжих овочів, фруктів, а також інші продукти. Які були заражені під час їх приготування чи зберігання. Клінічна вираженість залежить від багатьох факторів – стану організму, кількості збудника в організмі і т.д.. При стертих формах можливий одноразовий рідкий стілець, а також слабкі прояви інтоксикації. Існує також безсимптомна форма носійства – коли людина не відчуває себе хворою, проте, при цьому виділяє в зовнішнє середовище значну кількість збудника. Перенесена інфекція не залишає після себе стійкого імунітету і повторне зараження холерою можливе в будь-який період життя. На сьогодні є дві безпечні оральні вакцини проти холери. Ефективність вакцинації на сьогодні оцінюється більше 50% протягом 2 років в ендемічних районах. Обидві вакцини пройшли попередню оцінку ВООЗ і ліцензовані в більше ніж 60 країнах. Жодна країна не потребує для в’їзду на її територію свідоцтва про щеплення проти холери. Як показує досвід карантинні заходи і заборона на переміщення людей і товарів не є необхідними. Основні заходи профілактики при відвідуванні неблагополучних по холері регіонів – миття рук перед вживанням їжі, а також після відвідування вбиральні. Пити тільки кип’ячену воду, овочі і фрукти після миття проточною водою обов’язково обливати кип’ятком, виключити покупку продуктів у випадкових осіб, тільки в дозволених місцях. Дотримуючись основних запобіжних заходів, особи які подорожують, також можуть захистити себе від холери і інших захворювань, пов’язаними з харчовими продуктами та водою. Основну увагу варто приділяти харчовим продуктам і воді. Включаючи лід, при цьому дотримуючись простого правила: якщо продукт неможливо скип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, кірочки і т. ін.), то його вживати не можна. вживайте тільки кип’ячену або продезінфіковану відповідними дезінфекційними засобами питну воду. Такі напої, як гаряча кава або чай, вино, пиво, газована вода чи безалкогольні напої, а також фруктові соки в склянках чи пакетах, зазвичай безпечні для пиття. - Не вживайте лід, якщо ви невпевнені, що він зроблений з безпечної води. вживайте гарячі продукти, які пройшли відповідну термічну обробку. Приготовлені харчові продукти, залишені на декілька годин при кімнатній температурі без додаткового підігрівання можуть стати джерелом інфекції - Не вживайте сирі морепродукти і інші продукти в сирому вигляді. Виключення становлять фрукти і овочі, які ви повинні власноручно очистити (від шкірки, кірочки і т. ін.) - Непастеризоване молоко перед вживанням обов’язково прокип’ятити. - Морозиво з неперевірених джерел часто буває зараженим і може призвести до захворювання. Якщо сумніваєтесь, не вживайте його. - Переконайтеся, що харчові продукти, придбані на вулиці, проходять термічну обробку у вашій присутності і не містять будь-яких складових, які не пройшли таку обробку. Олександра ТОМАШОВСЬКА, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій обласної СЕС. Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |