|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїНе всі інфіковані V. Cholerae, хворіють на холеру, не дивлячись на те, що бактерії присутні в їхніх фекаліях протягом 7-14 днів. В 80-90% тих випадків, коли розвивається захворювання, вона приймає форми легкої або середньої тяжкості, які важко клінічно відрізнити від інших форм гострої діареї. Менше ніж у 20% хворих людей розвивається типова холера з ознаками помірного чи тяжкого зневоднення. Холера залишається глобальною загрозою і є одним з головних показників соціального розвитку. Майже кожна країна, яка розвивається, стикається зі спалахами холери чи загрозою виникнення епідемії холери. Спалахи хвороби можуть виникати в будь-якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, санітарія, безпечність харчових продуктів і низький рівень гігієни. Для отримання інформації про наявність холери в тому місці, куди ви збираєтесь поїхати, зверніться в ваш заклад медичного обслуговування. На території України після тривалої перерви (з 1923 року) холера виникла в 1970 році в м. Одесі та деяких інших містах. Всього було зареєстровано 300 випадків. У подальшому холера реєструвалась в 1971, 1972, 1974, 1977 роках. Найбільш загрозливою ситуація склалась в 90-х роках ХХ століття (1991, 1994, 1995 роки). Випадки холери реєструвались в м. Сімферополь, Миколаївська, Херсонська та Одеська області. В 2011 році зареєстровано спалах холери в м. Маруполі Донецької області (і хоча одномоментно ні разу не було зареєстровано більш ніж три випадки, в кінцевому підсумку захворіло 33 особи і виявлено 24 випадки вібріоносійства). За даними ВООЗ на сьогодні випадки холери зареєстровані на Кубі, Гаїті, в Домініканській республіці, Нігерії, Замбії, Намібії. Найкраще вібріон розмножується при температурі 30-40°С, тому його особливо багато в водоймищах Індії, Азії і Африки. Збудник майже миттєво гине при кип’ятінні, при температурі 50°С – протягом 30 хвилин, прямі сонячні промені вбивають його протягом години. На поверхні овочів, фруктів, наприклад кавунів, вібріон може жити до 5 діб. Єдиним джерелом інфекції є хворий або вібріоносій з регіону, неблагополучного по холері, який виділяє збудника з фекаліями або блювотними масами. Людина може заразитись холерою при вживанні води, продуктів, які заражені збудником. Частіше за все при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених морепродуктів, свіжих овочів, фруктів, а також інші продукти. Які були заражені під час їх приготування чи зберігання. Клінічна вираженість залежить від багатьох факторів – стану організму, кількості збудника в організмі і т.д.. При стертих формах можливий одноразовий рідкий стілець, а також слабкі прояви інтоксикації. Існує також безсимптомна форма носійства – коли людина не відчуває себе хворою, проте, при цьому виділяє в зовнішнє середовище значну кількість збудника. Перенесена інфекція не залишає після себе стійкого імунітету і повторне зараження холерою можливе в будь-який період життя. На сьогодні є дві безпечні оральні вакцини проти холери. Ефективність вакцинації на сьогодні оцінюється більше 50% протягом 2 років в ендемічних районах. Обидві вакцини пройшли попередню оцінку ВООЗ і ліцензовані в більше ніж 60 країнах. Жодна країна не потребує для в’їзду на її територію свідоцтва про щеплення проти холери. Як показує досвід карантинні заходи і заборона на переміщення людей і товарів не є необхідними. Основні заходи профілактики при відвідуванні неблагополучних по холері регіонів – миття рук перед вживанням їжі, а також після відвідування вбиральні. Пити тільки кип’ячену воду, овочі і фрукти після миття проточною водою обов’язково обливати кип’ятком, виключити покупку продуктів у випадкових осіб, тільки в дозволених місцях. Дотримуючись основних запобіжних заходів, особи які подорожують, також можуть захистити себе від холери і інших захворювань, пов’язаними з харчовими продуктами та водою. Основну увагу варто приділяти харчовим продуктам і воді. Включаючи лід, при цьому дотримуючись простого правила: якщо продукт неможливо скип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, кірочки і т. ін.), то його вживати не можна. вживайте тільки кип’ячену або продезінфіковану відповідними дезінфекційними засобами питну воду. Такі напої, як гаряча кава або чай, вино, пиво, газована вода чи безалкогольні напої, а також фруктові соки в склянках чи пакетах, зазвичай безпечні для пиття. - Не вживайте лід, якщо ви невпевнені, що він зроблений з безпечної води. вживайте гарячі продукти, які пройшли відповідну термічну обробку. Приготовлені харчові продукти, залишені на декілька годин при кімнатній температурі без додаткового підігрівання можуть стати джерелом інфекції - Не вживайте сирі морепродукти і інші продукти в сирому вигляді. Виключення становлять фрукти і овочі, які ви повинні власноручно очистити (від шкірки, кірочки і т. ін.) - Непастеризоване молоко перед вживанням обов’язково прокип’ятити. - Морозиво з неперевірених джерел часто буває зараженим і може призвести до захворювання. Якщо сумніваєтесь, не вживайте його. - Переконайтеся, що харчові продукти, придбані на вулиці, проходять термічну обробку у вашій присутності і не містять будь-яких складових, які не пройшли таку обробку. Олександра ТОМАШОВСЬКА, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій обласної СЕС. Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
Щоб курятина була соковитою і не пересушеною, важливо дотримуватися правильних технік приготування
• Теги
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |