додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Як правильно відлучити дитину від грудей

Лактація, як і будь-який інший процес в організмі, проходить стадію становлення, зрілості й інволюції. Становлення лактації відбувається впродовж 1-3 місяців після народження дитини. У цей час молозиво змінюється зрілим молоком, молочна залоза адаптується до процесу лактації й проходять болісні відчуття при наповненні грудей. У період зрілої лактації груди вже не переповнюються молоком - його приходить рівно стільки, скільки необхідно дитині й груди перебувають в стані рівноваги. Зрілу лактацію змінює інволюція, яка наступає до 1,5 - 2,5 років. У період інволюції молочної залози значно змінюється склад грудного молока - воно надзвичайно насичене біологічно активними речовинами: імуноглобулінами, антитілами, гормонами, нейромедіатрами й нейростимуляторами. По імунних властивостях молоко в стадії завершення лактації порівнянне з молозивом і в цьому є глибокий біологічний зміст. Відлучена від грудей дитина втрачає імунну підтримку з боку матері, тому в неї повинен бути запас стійкості до інфекцій, який допоможе йому вижити. І дійсно, малята, відлучені від грудей у стадії інволюції молочної залози, тобто в 2-3 роки, нічим не хворіють впродовж півроку після завершення годування рудьми. При невчасному припиненні грудного вигодовування дитина може важко занедужати впродовж місяця.
По яких ознаках на практиці можна визначити, що настала інволюція молочної залози.
По-перше, по термінах лактації. Інволюція ніколи не наступає раніше, чим дитині виповниться 1 рік і 3 місяці. При нормальній лактації вона, як правило, наступає в 1,5-2,5 роки, а при настанні наступної вагітності або, коли в матері є гормональні розлади, може виникнути раніше - від 9 місяців до 1 року і 2 місяців.
По-друге, по фізичній втомі, яка виникає після годування. Якщо мати готова закінчити лактацію, то під час годування у неї виникає відчуття, начебто дитина "тягне з неї жили". Після годування вона почуває слабість і сонливість, іноді не може відразу після годування встати з ліжка, а якщо встає, то в неї може виникнути запаморочення й навіть непритомний стан. Крім того, виникає болючість сосків.
По-третє, по високій смоктальній активності дитини. Це пов’язане з тим, що дитина вже стала більшою, а молока стало значно менше. Тому маля намагається стимулювати лактацію надзвичайно частими прикладаннями до грудей, а також ссанням по черзі то однієї, то іншої молочної залози під час одного годування. Малюк стає таким же невгамовним смоктуном, як і немовля.
По-четверте, по психологічній втомі. Через невгамовну смоктальну активність дитини, яка накладається на фізичну втому матері і болючість сосків, у неї поступово виникає бажання втекти від свого чада. Але не слід плутати справжню психологічну втому жінки з бажанням припинити лактацію в терміни, визначені суспільною думкою. Оскільки вважається, що годувати потрібно тільки до 1 року, багато жінок починають почувати "психологічну втому" від грудного вигодовування вже в 1 рік і 2 місяці. Їм здається, що вони героїчно годували дитя набагато довше покладеного терміну, і дуже втомилися від дитини - тепер пора відпочити! Тому слід застерегти матусь від подібного самообману і, насамперед, подумати про здоров’я й психологічний комфорт дитини. Якщо всі перераховані вище ознаки з’явилися, виходить, мати й дитина готові припинити грудне вигодовування.
Як краще провести відлучення, якщо підійшли фізіологічні терміни?
Процес відлучення від грудей, коли й мама, і дитина до нього готові, відбувається спокійно й без проблем. Почавши підготовку до відлучення від грудей, мама повинна врахувати наступні моменти: - вік маляти, він повинен бути не молодше, чим 1,5 року;
- стан лактації - чи дійсно вже якийсь час проявляються ознаки інволюції молочної залози? Щоб це перевірити, мамі потрібно розлучитися зі своїм малям на добу, наприклад, залишивши його з бабусею або татом. Якщо через добу не спостерігається болісного наповнення грудей, вони не стали щільними і гарячими, значить жінка готова до відлучення від грудей. Якщо ж уже через дванадцять годин ненька готова бігти до дитини, щоб він відсмоктав молоко з переповнених грудей, вона не готова до припинення лактації і подібне насильство над організмом погано позначиться на здоров’ї матері і дитини.
- тривалість інволюції - вона повинна бути не менш 2 місяців, тому, що дитина не встигає отримати достатню кількість антитіл і імуноглобулінів для імунного захисту;
- пора року - для відлучення більше підходить пізня осінь, зима і провесна (після настання відлиги і до першого заморозку підвищується активність патогенної мікрофлори, є ризик виникнення більш частих кишкових інфекції), тому не рекомендують відлучати дитину від грудей в цей час;
- стан малюка- він повинен бути зовсім здоровим, у нього в цей момент не повинно бути загострення діатезу, росту зубів або будь-якого нездужання. Якщо дитина хворіла, потрібно, щоб пройшло не менш 3 тижнів після закінчення хвороби. Крім цього, малюк повинен бути здатний вкладатися спати у відсутності мами без грудей.
Запланувавши відлучення від грудей, і врахувавши всі нюанси, можна приступати до реалізації планів. Це можна зробити двома способами.
Перший спосіб, найбільше фізіологічний і природній, але не завжди доступний. Мама просто іде з будинку на 3-7 днів і з’являється вже в новій якості. Якщо дитина у відсутності матері оточений достатньою турботою тата або бабусі, звичайно не згадує про груди, то за 2-3 дні звикне засинати по-іншому. Це може бути вечірня казка, або колискова пісня, або укладення іграшок і маляти разом з ними.
Ніколи не варто в цій ситуації давати дитині пустушку або пляшку з водою або молоком. Не можна заміняти спілкування з мамою на спілкування із предметом. Однак варто приготувати на випадок пробудження дитини питво в чашці. Після відлучення від грудей діти часто у сні відчувають бажання пити. Вони можуть прокинутися особливо під час нічного сну, попити і спокійно продовжити свій сон. Тому той, хто залишається з дитиною на час розлучення з мамою, повинен бути готовим до такої ситуації.
Після розлучення мама повертається до маляти вже в новій якості і говорить, що в неї вже немає молока. Звичайно, при твердій поведінці мами маля забуває про груди і припиняє наполягати на поверненні "сі-сі" приблизно через тиждень. Забування відбувається легше при наявності додаткових позитивних емоцій: похід у гості до улюбленої бабусі, катання в парку на каруселях і т.п.
Другий спосіб - це вкладати дитину спати без прикладання до грудей. Тільки це повинна робити інша людина, а не мама. Це може зробити бабуся, тато або нянька, коли мама вдень вийшла, наприклад, у магазин або просто по справах. Спочатку дитина вчиться вкладатися спати без мами вдень, а потім і ввечері. Потім маля починає прокидатися для ранкового годування й безболісно розлучається із грудьми. Таке відлучення відбувається приблизно протягом місяця.
Що відбувається при відлученні від грудей?
Якщо припинення лактації вкладається у фізіологічний термін, то жінка не має потреби в перев’язуванні грудей чи іншому втручанні. Протягом першої доби після останнього годування молочна залоза трішки наповнюється, а потім наповненість зникає. Через тиждень після припинення лактації при натисненні на груди можуть виділитися 1-2 краплі прозорої рідини, схожої на молозиво, яке виділяється під час вагітності. Ця рідина може бути присутня у молочній залозі досить довго.
Необхідно також врахувати, що припинення грудного вигодовування позначається на емоційному стані жінки. Мати гостро переживає розлучення з малям. Дуже часто в жінок з’являється сентиментальність настроїв, плаксивість, коли сльози течуть струмком при найменшій згадці про дитину. Це тимчасове явище, а настрій обов’язково стабілізується приблизно через 1-2 тижні. Утішити себе в цій ситуації можна лише тим, що ця розлука повинна була коли-небудь відбутися, що дитина неодмінно дорослішає, стає більш самостійною і віддаляється від матері. Досить часто мами переносять свої переживання на дитину буквально. Їм здається, що він страждає так само, як і вони. Однак діти у віці 2-3 року переносять відлучення від грудей легше мам і швидше забувають про зміни, що відбулися.
Тимчасове відлучення від грудей. Не завжди життя тече благополучно. Іноді складаються ситуації, коли мати змушена відлучити дитину від грудей поза своїм бажання. Наприклад, коли мамі необхідно пройти курс лікування, несумісного із грудним годуванням, лягти в лікарню, терміново виїхати і т.д. Така ситуація далеко не завжди є показанням до припинення лактації. Якщо мама вимушено розлучилася з дитиною на 1-3 тижні, то цілком можна скористатися тимчасовим відлученням від грудей. Щоб уберегти себе від неприємностей і зберегти лактацію, необхідно зціджувати молоко 6 разів в день. Коли мама повернеться до дитини, грудне вигодовування можна відновити.
Слід сказати, що раннє відлучення дитини від грудей таїть небезпеки, як для матері, так і для маляти. Для матері воно небезпечно виникненням маститу або абсцесу, болісними відчуттями переповнених грудей, які тривають не один тиждень. Для дитини воно небезпечно тим, що через непідготовленість імунної системи вона починає часто хворіти. Вирішивши відлучати маля, наприклад в 9 місяців, мами часто не підозрюють, що в результаті дитина може важко занедужати впродож місяця. Під час важкої хвороби маленькі діти відмовляються від їжі і питва й страждають від зневоднення організму. Саме в цей час грудне вигодовування могло б виявитися для дитини порятунком і засобом зцілення, а коли лактація припинена, мати вже не зможе полегшити його стан.
Якщо все-таки трапилося так, що ситуація безвихідна і лактацію треба припиняти скористайтеся наступними рекомендаціями:
- не перев’язуйте груди, це не сприяє припиненню лактації, але може стати причиною маститу;
- зверніться до лікаря мамолога або акушера-гінеколога і проведіть припинення лактації під його контролем;
- не захоплюйтеся зціджуваннями, оскільки зціджування не допомагають швидко припинити лактацію.
Чого робити не варто.
Різко припиняти грудне вигодовування - це може викликати стрес у дитини і викликати проблеми з грудьми у мами. Навіть якщо відразу немає очевидних ознак стресу, він не пройде безслідно і дасть про себе знати - під час хвороби, або в якій-небудь інший стресової ситуації.
Завершувати грудне вигодовування, тривало залишаючи дитину на родичів. Так, дуже добре, якщо мама зникне з поля зору малюка, в той момент, коли він звичайно прикладається до грудей. Але залишати його на тиждень не варто, адже в цьому випадку на стрес від відлучення накладається ще й стрес від розлуки з мамою.
Намащувати груди зеленкою, гірчицею і іншим, говорити, що "циця погана". Так ви можете сильно підірвати свій авторитет. Адже груди для дитини завжди була втіхою, асоціювалася з теплотою, любов’ю, ніжністю, довірою, мамою. І тут раптом різко вона стала поганою і несмачною, значить, малюк може подумати, що і мама може змінитися і обдурити, їй не можна довіряти.
Тривало та занадто сильно перев’язувати груди - у такий спосіб пережимаються молочні протоки, що може привести до застою молока і, як наслідок, лактостаз і маститу.
Самостійно приймати таблетки, що пригнічують вироблення молока. Призначити такі таблетки може тільки лікар і тільки в термінових випадках. Вони можуть викликати гормональні зміни організму мами і спричинити за собою масу негативних наслідків - від запаморочення і нудоти до депресії, раннього клімаксу і вторинного безпліддя.
Часто і повністю зціджувати груди. Так ви не тільки не припините вироблення молока, але й можете досягти зворотного ефекту. Адже якщо груди повністю сціджені, в мозок надходить сигнал про те, що в молоці є потреба, його треба продовжувати виробляти. Цей процес може тривати нескінченно.
Не завершуйте грудне вигодовування на тлі якихось змін, нехай навіть і приємних (поїздка на море, переїзд, похід в садок, на розвиваючі заняття, приїзд бабусі). Дитині необхідно час для адаптації, в стресовій ситуації відлучення може відбуватися складніше.
Поради мамі.
Зазвичай при плавному завершення грудного вигодовування проблем виникати не повинно, але все-таки, що робити, якщо груди продовжують наливатися? Потрібно злегка зціджувати молоко до почуття полегшення, але не повністю! Намагайтеся вживати на добу не більше 2 літрів рідини (включаючи супи), робіть компреси з камфорного масла. Пийте чай з м’яти і шавлії.
Якщо у грудях з’явилися ущільнення, встаньте під теплий (не гарячий) душ або наберіть воду в таз і опустіть туди груди, акуратно масажними рухами зцідіть молочко з боку затвердіння. Добре прибирають застої молока компреси з капустяного листа.
Чи годувати сумішшю після закінчення грудного вигодовування? Якщо дитині більше року, малюк здоровий, в його раціоні присутні кисломолочні продукти, м’ясо, яйця в кількостях, відповідно віку, то необхідності в суміші немає. При неповноцінному харчуванні або наявності сумнівах, краще порадитися з педіатром.
Переваги природного плавного відлучення від грудей:
- спокійне сприйняття малюком закінчення вигодовування грудьми;
- немає проблем у матері у вигляді застоїв, лактостазу, маститу;
- крихітка наостанок отримує ударну дозу вітамінів, імуноглобулінів, мікроелементів, що зміцнить його організм на декілька місяців вперед, чого не відбудеться при різкому відлученні від грудей.

Тетяна МІХЄЄВА, асистент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ
0 100 283
26-05-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кулінарний блогер Дмитро Дорошенко пропонує приготувати традиційні американські панкейки, які люблять подавати на сніданок у США й Канаді
Всі рецепти ...